PrzepisPrzekąskiNajlepszy przepis na marynowane grzyby od babci. Pokazała mi, co dodać zamiast cukru

Najlepszy przepis na marynowane grzyby od babci. Pokazała mi, co dodać zamiast cukru

Marynowane grzyby według przepisu babci
Marynowane grzyby według przepisu babci
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
11.10.2023 07:32

Moja babcia jest mistrzynią wszelkich przekąsek i dań. Ogórki kiszone spod jej ręki to majstersztyk, a kluskom nie da się oprzeć. Niedawno podzieliła się ze mną przepisem na najlepsze marynowane grzyby. Co ciekawe, nie dodaje do nich ani grama tłuszczu. Wybiera całkiem inny składnik, który świetnie się sprawdza.

Nie jestem zbyt wielką fanką grzybobrania. Kocham chodzić po lesie, obserwować rośliny i zbierać te, które znam. Jeśli chodzi o grzyby, wolę przyjść na gotowe. Nie odziedziczyłam miłości do zbierania grzybów po mojej babci, która jeszcze kilka lat temu wybierała się do lasu po najróżniejsze skarby i do domu przynosiła prawdziwki, maślaki i kozaki. Przygotowywała z nich najróżniejsze dania, na przykład marynowane grzyby w occie. Niedawno podzieliła się ze mną niezawodną recepturą na tę przekąskę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na marynowane grzyby

Babcia nie używa cukru. Zamiast niego dodaje inny składnik - jest on równie słodki, ale za to zdrowszy i ma więcej właściwości. Najpierw przygotowuje potrzebne produkty. Są to:

  • grzyby leśne (kilogram),
  • 2 litry wody,
  • 2 łyżki soli,
  • szklanka octu 10%,
  • pół szklanki miodu,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 ziaren pieprzu,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • łyżeczka soli,
  • biała gorczyca.
Marynowane grzyby
Marynowane grzyby© Wallpaper flare

Sposób wykonania:

  1. Grzyby dokładnie oczyść i umyj pod bieżącą wodą. Jeśli masz duże okazy, możesz je pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Zagotuj wodę z solą oraz octem i włóż do niej grzyby. Gotuj całość przez 15 minut, a dary lasu odcedź. Odstaw je, by wystygły.
  3. W tym czasie przygotuj zalewę. Do wody z garnka dodaj sól i przyprawy. Gotuj przez trzy minuty. Po chwili dodaj miód i wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia.
  4. Do słoiczków włóż kilka ziarenek gorczycy, następnie grzyby do 3/4 wysokości, na koniec dolej zalewę. Zostaw centymetr wolnego miejsca od wieczka. Weka szczelnie zakręć.
  5. Marynowane grzyby pasteryzuj przez 15 minut, a po wyjęciu ustaw je do góry dnem. Na samym końcu słoiki przykryj ściereczką.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także