Najlepszy przepis na marynowane grzyby od babci. Pokazała mi, co dodać zamiast cukru

Moja babcia jest mistrzynią wszelkich przekąsek i dań. Ogórki kiszone spod jej ręki to majstersztyk, a kluskom nie da się oprzeć. Niedawno podzieliła się ze mną przepisem na najlepsze marynowane grzyby. Co ciekawe, nie dodaje do nich ani grama tłuszczu. Wybiera całkiem inny składnik, który świetnie się sprawdza.

Marynowane grzyby według przepisu babciMarynowane grzyby według przepisu babci
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Nie jestem zbyt wielką fanką grzybobrania. Kocham chodzić po lesie, obserwować rośliny i zbierać te, które znam. Jeśli chodzi o grzyby, wolę przyjść na gotowe. Nie odziedziczyłam miłości do zbierania grzybów po mojej babci, która jeszcze kilka lat temu wybierała się do lasu po najróżniejsze skarby i do domu przynosiła prawdziwki, maślaki i kozaki. Przygotowywała z nich najróżniejsze dania, na przykład marynowane grzyby w occie. Niedawno podzieliła się ze mną niezawodną recepturą na tę przekąskę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kultowy deser w formie śniadania? Dlaczego nie!

Przepis na marynowane grzyby

Babcia nie używa cukru. Zamiast niego dodaje inny składnik - jest on równie słodki, ale za to zdrowszy i ma więcej właściwości. Najpierw przygotowuje potrzebne produkty. Są to:

  • grzyby leśne (kilogram),
  • 2 litry wody,
  • 2 łyżki soli,
  • szklanka octu 10%,
  • pół szklanki miodu,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 ziaren pieprzu,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • łyżeczka soli,
  • biała gorczyca.
Marynowane grzyby
Marynowane grzyby © Wallpaper flare

Sposób wykonania:

  1. Grzyby dokładnie oczyść i umyj pod bieżącą wodą. Jeśli masz duże okazy, możesz je pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Zagotuj wodę z solą oraz octem i włóż do niej grzyby. Gotuj całość przez 15 minut, a dary lasu odcedź. Odstaw je, by wystygły.
  3. W tym czasie przygotuj zalewę. Do wody z garnka dodaj sól i przyprawy. Gotuj przez trzy minuty. Po chwili dodaj miód i wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia.
  4. Do słoiczków włóż kilka ziarenek gorczycy, następnie grzyby do 3/4 wysokości, na koniec dolej zalewę. Zostaw centymetr wolnego miejsca od wieczka. Weka szczelnie zakręć.
  5. Marynowane grzyby pasteryzuj przez 15 minut, a po wyjęciu ustaw je do góry dnem. Na samym końcu słoiki przykryj ściereczką.
Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki