Najlepszy przepis na marynowane grzyby od babci. Pokazała mi, co dodać zamiast cukru

Moja babcia jest mistrzynią wszelkich przekąsek i dań. Ogórki kiszone spod jej ręki to majstersztyk, a kluskom nie da się oprzeć. Niedawno podzieliła się ze mną przepisem na najlepsze marynowane grzyby. Co ciekawe, nie dodaje do nich ani grama tłuszczu. Wybiera całkiem inny składnik, który świetnie się sprawdza.

Marynowane grzyby według przepisu babciMarynowane grzyby według przepisu babci
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Nie jestem zbyt wielką fanką grzybobrania. Kocham chodzić po lesie, obserwować rośliny i zbierać te, które znam. Jeśli chodzi o grzyby, wolę przyjść na gotowe. Nie odziedziczyłam miłości do zbierania grzybów po mojej babci, która jeszcze kilka lat temu wybierała się do lasu po najróżniejsze skarby i do domu przynosiła prawdziwki, maślaki i kozaki. Przygotowywała z nich najróżniejsze dania, na przykład marynowane grzyby w occie. Niedawno podzieliła się ze mną niezawodną recepturą na tę przekąskę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kultowy deser w formie śniadania? Dlaczego nie!

Przepis na marynowane grzyby

Babcia nie używa cukru. Zamiast niego dodaje inny składnik - jest on równie słodki, ale za to zdrowszy i ma więcej właściwości. Najpierw przygotowuje potrzebne produkty. Są to:

  • grzyby leśne (kilogram),
  • 2 litry wody,
  • 2 łyżki soli,
  • szklanka octu 10%,
  • pół szklanki miodu,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 ziaren pieprzu,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • łyżeczka soli,
  • biała gorczyca.
Marynowane grzyby
Marynowane grzyby © Wallpaper flare

Sposób wykonania:

  1. Grzyby dokładnie oczyść i umyj pod bieżącą wodą. Jeśli masz duże okazy, możesz je pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Zagotuj wodę z solą oraz octem i włóż do niej grzyby. Gotuj całość przez 15 minut, a dary lasu odcedź. Odstaw je, by wystygły.
  3. W tym czasie przygotuj zalewę. Do wody z garnka dodaj sól i przyprawy. Gotuj przez trzy minuty. Po chwili dodaj miód i wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia.
  4. Do słoiczków włóż kilka ziarenek gorczycy, następnie grzyby do 3/4 wysokości, na koniec dolej zalewę. Zostaw centymetr wolnego miejsca od wieczka. Weka szczelnie zakręć.
  5. Marynowane grzyby pasteryzuj przez 15 minut, a po wyjęciu ustaw je do góry dnem. Na samym końcu słoiki przykryj ściereczką.
Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥