InspiracjeNajlepsze źródło cennego pierwiastka. Jedz, jeśli pijesz dużo kawy

Najlepsze źródło cennego pierwiastka. Jedz, jeśli pijesz dużo kawy

Pestki dyni
Pestki dyni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
09.10.2023 12:52

Pestki dyni to bardzo dobra i zdrowa przekąska, którą warto włączyć do codziennej diety. Są cennym źródłem magnezu i powinny po nie sięgać przede wszystkim osoby, które nałogowo piją kawę. Ponadto pestki dyni poprawiają stan skóry, włosów oraz paznokci.

Nasiona te są ukryte w miąższu dyni (jeśli wydobywasz je samodzielnie, pamiętaj o tym, by z miąższu przyrządzić pyszną zupę dyniową lub purée do pumpkin spice latte). Jako że zbliża się Halloween, możesz też użyć wydrążonej dyni do zrobienia przerażającej ozdoby, która świetnie sprawdzi się podczas tego święta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pestki dyni - właściwości odżywcze

Przede wszystkim są źródłem soli mineralnych, które mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Cynk poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci, zaś miedź, fosfor i mangan wspierają kości oraz stawy. Są jeszcze żelazo i magnez, które regulują pracę dwóch ważnych układów: krwionośnego i nerwowego. To ważne w przypadku, gdy pijemy bardzo dużo kawy.

Pestki dyni są również źródłem licznych witamin, a na szczególną uwagę zasługuje witamina E ze swoimi przeciwutleniającymi właściwościami. Obniża na ryzyko zapadnięcia na raka prostaty i raka wątroby. W pestkach dyni znajdziemy także kwas palmitynowy i linolowy, które pomagają w odchudzaniu.

Pestki dyni
Pestki dyni© Pixabay

Jakie są jeszcze właściwości tego produktu? Przede wszystkim działa on moczopędnie i poprawia pracę układu moczowego. Spożywanie pestek dyni zwiększa odporność organizmu, więc dobrze jest sięgać po nie w okresie większej zachorowalności. Oprócz tego obniżają poziom złego cholesterolu we krwi i wspierają pracę serca. Co ciekawe, pomagają też osobom zarażonym glistą ludzką lub tasiemcem - zawierają bowiem kurkubitacynę.

Zastosowanie pestek dyni

Produkt ten sprawdzi się jako:

  • olej z właściwościami peelingującymi do masażu ciała, wygładzenia zmarszczek i wzmocnienia włosów (chodzi o olejowanie, które jest ważnym procesem w pielęgnacji),
  • przekąska do filmu,
  • składnik chleba i bułek,
  • dodatek do deserów i sałatek,
  • składnik ciasteczek.
Źródło artykułu:WP Kuchnia
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także