InspiracjeSzybko znikają ze słoika. Strącą z podium nawet kiszone i konserwowe

Szybko znikają ze słoika. Strącą z podium nawet kiszone i konserwowe

Ogórki w miodzie
Ogórki w miodzie
Źródło zdjęć: © Di bloguje
Katarzyna Gileta
08.10.2023 16:44

Sezon na przetwory jeszcze nie skończył, jeśli więc zostawało wam trochę miejsca w domowej spiżarni lub w piwnicy, wypróbujcie przepis na ogórki w miodowej zalewie. Są chrupiące, jędrne i pyszne. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do kanapek, obiadu czy na imprezie.

Ogórki w miodzie są bardzo proste i szybkie do przygotowania. Wystarczy, że raz wypróbujecie ten przepis, a z pewnością często będziecie do niego wracać. Wśród domowych przetworów nie może też zabraknąć ogórków w kurkumie. Przepis na nie znajdziecie tutaj. A tymczasem łapcie przepis na miodową zalewę.

Ogórki z miodem robiłam już wielokrotnie, więc przekonałam się, że zawsze szybko znikają podczas imprez lub jako dodatek do obiadu. Mało kto oprze się chrupiącemu oraz słodko-kwaśnemu ogórkowi, prawda? Ten przepis na ogórki do słoików jest bardzo prosty, dlatego też gorąco zachęcam was do jego wypróbowania. Zaręczam, że będziecie do niego wracać podczas każdego sezonu na ogórki - przekonuje Diana, autorka bloga "Di bloguje".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ogórki z miodem — przepis krok po kroku

Składniki:

Zalewa:

  • 2 litry wody,
  • 400 ml octu spirytusowego 10 proc.,
  • 440 g cukru (2 szklanki),
  • 240 g (12 łyżek miodu),
  • 2 łyżki soli (najlepiej niejodowanej).

Dodatkowo na każdy 1 słoik 700-900 ml:

  • 1 ząbek czosnku przekrojony na pół,
  • 1 listek laurowy,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 ziarna pieprzu,
  • 1/3 łyżeczki gorczycy.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki należy dokładnie umyć, opcjonalnie obrać i pokroić na plastry o grubości około 1 cm. Cebulę pokroić w piórka.
  2. Wszystkie składniki zalewy zagotować. Do każdego słoika włożyć czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu, gorczycę oraz odrobinę cebuli.
  3. Następnie napełnić ogórkami do maksymalnie 3/4 pojemności słoika. Całość zalać gorącą zalewą, aby pokrywała ogórki i szczelnie zakręcić.
  4. Mniejsze słoiki z ogórkami pasteryzować przez 15 minut, większe około 20 minut.

Jak pasteryzować przetwory?

Na dnie dużego garnka należy umieścić ściereczkę. Następnie wlać wodę do garnka do wysokości 3/4 słoików. Wodę podgrzać, żeby osiągnęła podobną temperatury, co zalewa w słoikach. Do garnka wstawić ostrożnie słoiki — nie powinny się stykać. Czas pasteryzacji liczymy od momentu zagotowania się wody. Następnie słoiki możemy zostawić w wodzie do ostygnięcia lub wyciągnąć z garnka i ustawić na ścierce/ręczniku do góry dnem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Źródło artykułu:Di bloguje
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także