Szybko znikają ze słoika. Strącą z podium nawet kiszone i konserwowe

Sezon na przetwory jeszcze nie skończył, jeśli więc zostawało wam trochę miejsca w domowej spiżarni lub w piwnicy, wypróbujcie przepis na ogórki w miodowej zalewie. Są chrupiące, jędrne i pyszne. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do kanapek, obiadu czy na imprezie.

Ogórki w miodzieOgórki w miodzie
Źródło zdjęć: © Di bloguje
Katarzyna Gileta

Ogórki w miodzie są bardzo proste i szybkie do przygotowania. Wystarczy, że raz wypróbujecie ten przepis, a z pewnością często będziecie do niego wracać. Wśród domowych przetworów nie może też zabraknąć ogórków w kurkumie. Przepis na nie znajdziecie tutaj. A tymczasem łapcie przepis na miodową zalewę.

Ogórki z miodem robiłam już wielokrotnie, więc przekonałam się, że zawsze szybko znikają podczas imprez lub jako dodatek do obiadu. Mało kto oprze się chrupiącemu oraz słodko-kwaśnemu ogórkowi, prawda? Ten przepis na ogórki do słoików jest bardzo prosty, dlatego też gorąco zachęcam was do jego wypróbowania. Zaręczam, że będziecie do niego wracać podczas każdego sezonu na ogórki - przekonuje Diana, autorka bloga "Di bloguje".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serwuję te przekąski na każdej imprezie. Goście są pod wielkim wrażeniem

Ogórki z miodem — przepis krok po kroku

Składniki:

Zalewa:

  • 2 litry wody,
  • 400 ml octu spirytusowego 10 proc.,
  • 440 g cukru (2 szklanki),
  • 240 g (12 łyżek miodu),
  • 2 łyżki soli (najlepiej niejodowanej).

Dodatkowo na każdy 1 słoik 700-900 ml:

  • 1 ząbek czosnku przekrojony na pół,
  • 1 listek laurowy,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 ziarna pieprzu,
  • 1/3 łyżeczki gorczycy.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki należy dokładnie umyć, opcjonalnie obrać i pokroić na plastry o grubości około 1 cm. Cebulę pokroić w piórka.
  2. Wszystkie składniki zalewy zagotować. Do każdego słoika włożyć czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu, gorczycę oraz odrobinę cebuli.
  3. Następnie napełnić ogórkami do maksymalnie 3/4 pojemności słoika. Całość zalać gorącą zalewą, aby pokrywała ogórki i szczelnie zakręcić.
  4. Mniejsze słoiki z ogórkami pasteryzować przez 15 minut, większe około 20 minut.

Jak pasteryzować przetwory?

Na dnie dużego garnka należy umieścić ściereczkę. Następnie wlać wodę do garnka do wysokości 3/4 słoików. Wodę podgrzać, żeby osiągnęła podobną temperatury, co zalewa w słoikach. Do garnka wstawić ostrożnie słoiki — nie powinny się stykać. Czas pasteryzacji liczymy od momentu zagotowania się wody. Następnie słoiki możemy zostawić w wodzie do ostygnięcia lub wyciągnąć z garnka i ustawić na ścierce/ręczniku do góry dnem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil