Wrzucam cebulę na patelnię i dodaję odrobinę tego płynu. Przepis dostałam od bratowej i od razu stał się hitem
Jak podkręcić smak cebuli w każdej kuchni? Dodaj do niej jeden składnik, a nie pożałujesz. To będzie prawdziwa uczta dla podniebienia!
19.09.2023 08:14
Chyba zgodzisz się ze mną, że cebula to podstawowy składnik w naszej kuchni. Dodajemy ją do wielu dań, sosów czy też zup. I choć krojenie tego warzywa czasami bywa naprawdę nie lada wyzwaniem, przez nieskończoną ilość łez, nie potrafimy funkcjonować bez genialnej cebuli. I bardzo dobrze, bo jest naprawdę pyszna i wyjątkowa.
Dziś jednak chciałabym zachęcić cię do małej modyfikacji. Okazuje się bowiem, że wystarczy mała zmiana, aby jeszcze bardziej podkręcić smak cebuli smażonej na patelni. Nie wierzysz? Przeczytaj ten artykuł do końca, a wszystko stanie się jasne!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zrobić idealną karmelizowaną cebulę?
Moim zdaniem karmelizowana cebula to mistrzostwo, a w połączeniu z dzisiejszym dodatkiem to już prawdziwa poezja smaków. A jest nim genialny ocet balsamiczny. To będzie po prostu sztos! Dlatego też wyjątkowego przysmaku nie może zabraknąć również w twojej kuchni. Co więcej, jego przygotowanie jest mega proste, o czym przekonasz się już za moment!
Składniki:
- 2 cebule (do tego przepisu najlepiej sprawdzi się żółta, albo czerwona odmiana),
- 3 łyżki masła,
- 2 łyżki miodu,
- 2,5 łyżki octu balsamicznego,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od rozgrzania patelni. Podgrzej na niej masło i poczekaj, aż całkiem się roztopi.
- W międzyczasie przygotuj cebulę. Pokrój ją w cienkie piórka, dzięki czemu cały proces przebiegnie jeszcze szybciej i sprawniej.
- Kiedy patelnia osiągnie już wystarczającą temperaturę, dodaj do środka kawałki cebuli.
- Następnie dodaj na patelnię sól, cynamon, ocet balsamiczny oraz miód.
- Na koniec pozostało uzbroić się w cierpliwość. Przygotowanie idealnego dodatku może potrwać nawet 20 minut. Ale dla efektu końcowego naprawdę warto poczekać!
Po czym poznać, że cebula jest już gotowa? To bardzo proste! Mieszanka z patelni będzie idealnie miękka i gęsta. A kawałki cebuli będą miały piękne złociste rumieńce.
Do czego dodać karmelizowaną cebulę?
Skoro już wiesz, jak przygotować cebulę z patelni w ciekawym wydaniu, teraz kilka słów jak możesz ją wykorzystać. Po pierwsze, jest to świetny dodatek do mięs — karkówki, steków oraz pieczeni. W mojej kuchni często można spotkać ją jako składnik burgerów lub pizzy. Wykorzystuję ją również do przygotowania domowych cebularzy, które znikają w moim domu w mgnieniu oka! Nie może zabraknąć jej także w domowej wersji zupy cebulowej, jak i tarcie z całą masą warzyw i serem.
To oczywiście nie koniec. Bo cebula z patelni sprawdzi się również jako przystawka na desce z wędliną i serami. Możesz dodać ją także do zapiekanek, sałatek, a nawet zwykłych kanapek.