Wrzucam cebulę na patelnię i dodaję odrobinę tego płynu. Przepis dostałam od bratowej i od razu stał się hitem

Jak podkręcić smak cebuli w każdej kuchni? Dodaj do niej jeden składnik, a nie pożałujesz. To będzie prawdziwa uczta dla podniebienia!

Cebula z patelni w takim wydaniu to prawdziwa uczta!Cebula z patelni w takim wydaniu to prawdziwa uczta!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | maxandrew
Marzena Pęcak

Chyba zgodzisz się ze mną, że cebula to podstawowy składnik w naszej kuchni. Dodajemy ją do wielu dań, sosów czy też zup. I choć krojenie tego warzywa czasami bywa naprawdę nie lada wyzwaniem, przez nieskończoną ilość łez, nie potrafimy funkcjonować bez genialnej cebuli. I bardzo dobrze, bo jest naprawdę pysznawyjątkowa

Dziś jednak chciałabym zachęcić cię do małej modyfikacji. Okazuje się bowiem, że wystarczy mała zmiana, aby jeszcze bardziej podkręcić smak cebuli smażonej na patelni. Nie wierzysz? Przeczytaj ten artykuł do końca, a wszystko stanie się jasne!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te bułeczki zrobisz na bazie pysznego warzywa. Idealne na drugie śniadanie do szkoły i pracy

Jak zrobić idealną karmelizowaną cebulę?

Moim zdaniem karmelizowana cebula to mistrzostwo, a w połączeniu z dzisiejszym dodatkiem to już prawdziwa poezja smaków. A jest nim genialny ocet balsamiczny. To będzie po prostu sztos! Dlatego też wyjątkowego przysmaku nie może zabraknąć również w twojej kuchni. Co więcej, jego przygotowanie jest mega proste, o czym przekonasz się już za moment!

Składniki:

  • 2 cebule (do tego przepisu najlepiej sprawdzi się żółta, albo czerwona odmiana),
  • 3 łyżki masła,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2,5 łyżki octu balsamicznego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od rozgrzania patelni. Podgrzej na niej masło i poczekaj, aż całkiem się roztopi.
  2. W międzyczasie przygotuj cebulę. Pokrój ją w cienkie piórka, dzięki czemu cały proces przebiegnie jeszcze szybciej i sprawniej. 
  3. Kiedy patelnia osiągnie już wystarczającą temperaturę, dodaj do środka kawałki cebuli.
  4. Następnie dodaj na patelnię sól, cynamon, ocet balsamiczny oraz miód. 
  5. Na koniec pozostało uzbroić się w cierpliwość. Przygotowanie idealnego dodatku może potrwać nawet 20 minut. Ale dla efektu końcowego naprawdę warto poczekać!
Do przygotowania cebuli użyj żółtą lub czerwoną odmianę
Do przygotowania cebuli użyj żółtą lub czerwoną odmianę © Adobe Stock | Brent Hofacker

Po czym poznać, że cebula jest już gotowa? To bardzo proste! Mieszanka z patelni będzie idealnie miękka i gęsta. A kawałki cebuli będą miały piękne złociste rumieńce. 

Do czego dodać karmelizowaną cebulę?

Skoro już wiesz, jak przygotować cebulę z patelni w ciekawym wydaniu, teraz kilka słów jak możesz ją wykorzystać. Po pierwsze, jest to świetny dodatek do mięs — karkówki, steków oraz pieczeni. W mojej kuchni często można spotkać ją jako składnik burgerów lub pizzy. Wykorzystuję ją również do przygotowania domowych cebularzy, które znikają w moim domu w mgnieniu oka! Nie może zabraknąć jej także w domowej wersji zupy cebulowej, jak i tarcie z całą masą warzyw i serem. 

To oczywiście nie koniec. Bo cebula z patelni sprawdzi się również jako przystawka na desce z wędliną i serami. Możesz dodać ją także do zapiekanek, sałatek, a nawet zwykłych kanapek. 

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska