Wrzucam cebulę na patelnię i dodaję odrobinę tego płynu. Przepis dostałam od bratowej i od razu stał się hitem

Jak podkręcić smak cebuli w każdej kuchni? Dodaj do niej jeden składnik, a nie pożałujesz. To będzie prawdziwa uczta dla podniebienia!

Cebula z patelni w takim wydaniu to prawdziwa uczta!Cebula z patelni w takim wydaniu to prawdziwa uczta!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | maxandrew

Chyba zgodzisz się ze mną, że cebula to podstawowy składnik w naszej kuchni. Dodajemy ją do wielu dań, sosów czy też zup. I choć krojenie tego warzywa czasami bywa naprawdę nie lada wyzwaniem, przez nieskończoną ilość łez, nie potrafimy funkcjonować bez genialnej cebuli. I bardzo dobrze, bo jest naprawdę pysznawyjątkowa

Dziś jednak chciałabym zachęcić cię do małej modyfikacji. Okazuje się bowiem, że wystarczy mała zmiana, aby jeszcze bardziej podkręcić smak cebuli smażonej na patelni. Nie wierzysz? Przeczytaj ten artykuł do końca, a wszystko stanie się jasne!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te bułeczki zrobisz na bazie pysznego warzywa. Idealne na drugie śniadanie do szkoły i pracy

Jak zrobić idealną karmelizowaną cebulę?

Moim zdaniem karmelizowana cebula to mistrzostwo, a w połączeniu z dzisiejszym dodatkiem to już prawdziwa poezja smaków. A jest nim genialny ocet balsamiczny. To będzie po prostu sztos! Dlatego też wyjątkowego przysmaku nie może zabraknąć również w twojej kuchni. Co więcej, jego przygotowanie jest mega proste, o czym przekonasz się już za moment!

Składniki:

  • 2 cebule (do tego przepisu najlepiej sprawdzi się żółta, albo czerwona odmiana),
  • 3 łyżki masła,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2,5 łyżki octu balsamicznego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od rozgrzania patelni. Podgrzej na niej masło i poczekaj, aż całkiem się roztopi.
  2. W międzyczasie przygotuj cebulę. Pokrój ją w cienkie piórka, dzięki czemu cały proces przebiegnie jeszcze szybciej i sprawniej. 
  3. Kiedy patelnia osiągnie już wystarczającą temperaturę, dodaj do środka kawałki cebuli.
  4. Następnie dodaj na patelnię sól, cynamon, ocet balsamiczny oraz miód. 
  5. Na koniec pozostało uzbroić się w cierpliwość. Przygotowanie idealnego dodatku może potrwać nawet 20 minut. Ale dla efektu końcowego naprawdę warto poczekać!
Do przygotowania cebuli użyj żółtą lub czerwoną odmianę
Do przygotowania cebuli użyj żółtą lub czerwoną odmianę © Adobe Stock | Brent Hofacker

Po czym poznać, że cebula jest już gotowa? To bardzo proste! Mieszanka z patelni będzie idealnie miękka i gęsta. A kawałki cebuli będą miały piękne złociste rumieńce. 

Do czego dodać karmelizowaną cebulę?

Skoro już wiesz, jak przygotować cebulę z patelni w ciekawym wydaniu, teraz kilka słów jak możesz ją wykorzystać. Po pierwsze, jest to świetny dodatek do mięs — karkówki, steków oraz pieczeni. W mojej kuchni często można spotkać ją jako składnik burgerów lub pizzy. Wykorzystuję ją również do przygotowania domowych cebularzy, które znikają w moim domu w mgnieniu oka! Nie może zabraknąć jej także w domowej wersji zupy cebulowej, jak i tarcie z całą masą warzyw i serem. 

To oczywiście nie koniec. Bo cebula z patelni sprawdzi się również jako przystawka na desce z wędliną i serami. Możesz dodać ją także do zapiekanek, sałatek, a nawet zwykłych kanapek. 

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości