WAŻNE
TERAZ

"Tuska napędza Braun". Ekspert od sondazy o "geniuszu" premiera i "pułapce" dla PiS

Wrzucam cebulę na patelnię i dodaję odrobinę tego płynu. Przepis dostałam od bratowej i od razu stał się hitem

Jak podkręcić smak cebuli w każdej kuchni? Dodaj do niej jeden składnik, a nie pożałujesz. To będzie prawdziwa uczta dla podniebienia!

Cebula z patelni w takim wydaniu to prawdziwa uczta!Cebula z patelni w takim wydaniu to prawdziwa uczta!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | maxandrew
Marzena Pęcak

Chyba zgodzisz się ze mną, że cebula to podstawowy składnik w naszej kuchni. Dodajemy ją do wielu dań, sosów czy też zup. I choć krojenie tego warzywa czasami bywa naprawdę nie lada wyzwaniem, przez nieskończoną ilość łez, nie potrafimy funkcjonować bez genialnej cebuli. I bardzo dobrze, bo jest naprawdę pysznawyjątkowa

Dziś jednak chciałabym zachęcić cię do małej modyfikacji. Okazuje się bowiem, że wystarczy mała zmiana, aby jeszcze bardziej podkręcić smak cebuli smażonej na patelni. Nie wierzysz? Przeczytaj ten artykuł do końca, a wszystko stanie się jasne!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te bułeczki zrobisz na bazie pysznego warzywa. Idealne na drugie śniadanie do szkoły i pracy

Jak zrobić idealną karmelizowaną cebulę?

Moim zdaniem karmelizowana cebula to mistrzostwo, a w połączeniu z dzisiejszym dodatkiem to już prawdziwa poezja smaków. A jest nim genialny ocet balsamiczny. To będzie po prostu sztos! Dlatego też wyjątkowego przysmaku nie może zabraknąć również w twojej kuchni. Co więcej, jego przygotowanie jest mega proste, o czym przekonasz się już za moment!

Składniki:

  • 2 cebule (do tego przepisu najlepiej sprawdzi się żółta, albo czerwona odmiana),
  • 3 łyżki masła,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2,5 łyżki octu balsamicznego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od rozgrzania patelni. Podgrzej na niej masło i poczekaj, aż całkiem się roztopi.
  2. W międzyczasie przygotuj cebulę. Pokrój ją w cienkie piórka, dzięki czemu cały proces przebiegnie jeszcze szybciej i sprawniej. 
  3. Kiedy patelnia osiągnie już wystarczającą temperaturę, dodaj do środka kawałki cebuli.
  4. Następnie dodaj na patelnię sól, cynamon, ocet balsamiczny oraz miód. 
  5. Na koniec pozostało uzbroić się w cierpliwość. Przygotowanie idealnego dodatku może potrwać nawet 20 minut. Ale dla efektu końcowego naprawdę warto poczekać!
Do przygotowania cebuli użyj żółtą lub czerwoną odmianę
Do przygotowania cebuli użyj żółtą lub czerwoną odmianę © Adobe Stock | Brent Hofacker

Po czym poznać, że cebula jest już gotowa? To bardzo proste! Mieszanka z patelni będzie idealnie miękka i gęsta. A kawałki cebuli będą miały piękne złociste rumieńce. 

Do czego dodać karmelizowaną cebulę?

Skoro już wiesz, jak przygotować cebulę z patelni w ciekawym wydaniu, teraz kilka słów jak możesz ją wykorzystać. Po pierwsze, jest to świetny dodatek do mięs — karkówki, steków oraz pieczeni. W mojej kuchni często można spotkać ją jako składnik burgerów lub pizzy. Wykorzystuję ją również do przygotowania domowych cebularzy, które znikają w moim domu w mgnieniu oka! Nie może zabraknąć jej także w domowej wersji zupy cebulowej, jak i tarcie z całą masą warzyw i serem. 

To oczywiście nie koniec. Bo cebula z patelni sprawdzi się również jako przystawka na desce z wędliną i serami. Możesz dodać ją także do zapiekanek, sałatek, a nawet zwykłych kanapek. 

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯