Znajomi pytają, dlaczego mój gulasz ze schabu jest taki pyszny. Sekret tkwi w jednym składniku

Czemu wiemy, że ten gulasz ze schabu to strzał w dziesiątkę? To bardzo proste. Z doświadczenia! Zaserwowany domownikom zawsze znika z talerzy w mgnieniu oka i każdy prosi o więcej. Po latach gotowania na zasadzie prób i błędów w końcu odkryliśmy, jaki nietypowy składnik pasuje do tego dania jak ulał. Możesz się zdziwić.

Gulasz ze schabu wzbogacam nietypowym dodatkiemGulasz ze schabu wzbogacam nietypowym dodatkiem
Źródło zdjęć: © canva.com

Gulasz zwykle przygotowuje się z innych części wieprzowiny. Prym wiedzie tu przede wszystkim łopatka wieprzowa, ale również szynka czy udziec. My jednak lubimy postawić na schab. Mamy sentyment do tej partii mięsa. W końcu niejednego schabowego się w życiu jadło, prawda?

No dobrze, kwestię mięsa już omówiliśmy. Czas na dodatki. Gulasz — wiadomo. Marchew, cebula, czosnek, papryka. Poza tym ziemniaczki i kilka dobrze dobranych przypraw. Być może poczujesz się teraz zaskoczony (a może i zbulwersowany?), ale my do gulaszu lubimy też dodać... oliwki. Wiemy, wiemy; większość gospodyń tego nie robi i czytając te słowa, dostaje palpitacji serca. Kulinarni puryści mogą mieć nam to za złe, ale parafrazując stare porzekadło: żołądek nie sługa. To po prostu doskonale smakuje!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Drożdżowe croissanty. Wychodzą chrupiące i rozpływające się w ustach

Jeśli i ty jesteś skory do eksperymentów w swojej kuchni, to polecamy poniższy przepis. Nie uwierzysz, że to działa, póki nie spróbujesz!

Gulasz ze schabu z oliwkami

Składniki:

  • 350 g schabu,
  • 2 marchewki,
  • 1 mały korzeń selera,
  • 100 g oliwek zielonych,
  • 600 g ziemniaków,
  • 2 papryki czerwone,
  • 2 czerwone cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 g koncentratu pomidorowego (najlepiej domowego),
  • 3 łyżki śmietany 12 proc.,
  • olej do smażenia,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 3 ziarna pieprzu,
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki,
  • sól, pieprz do smaku.
Gulasz ze schabu z oliwkami zniknie z talerzy w mgnieniu oka
Gulasz ze schabu z oliwkami zniknie z talerzy w mgnieniu oka © canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Schab pokrój w kostkę, oprósz solą. Obierz ziemniaki, marchewki i selera. Wszystkie warzywa umyj.
  2. Selera i ziemniaki pokrój w kostkę. Papryki w paski, marchew w plastry. Cebulę i ząbki czosnku posiekaj. Oliwki wyjmij z zalewy.
  3. Zacznij od zeszklenia cebuli w garnku. Kiedy się podsmaży, dorzuć czosnek i mięso. Smaż tylko do zarumienienia. Pamiętaj, żeby nie mieszać wieprzowiny, dopóki chociaż trochę się nie zetknie.
  4. Po około 3 minutach dodaj resztę warzyw, dopraw tymiankiem i smaż przez kolejne kilka minut. Po tym czasie zalej całość wodą. 1,5 litra powinno być w sam raz.
  5. Mieszankę zapraw koncentratem pomidorowym, dorzuć ziarna pieprzu. Wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 80 minut.
  6. W tym czasie kontroluj ilość płynu, w razie czego uzupełnij go wodą. 10 minut przed zdjęciem garnka z ognia, dodaj do gulaszu oliwki. Spokojnie, to naprawdę dobry pomysł!
  7. Podawaj ze śmietaną i natką pietruszki. Smacznego!


Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości