Znajomi pytają, dlaczego mój gulasz ze schabu jest taki pyszny. Sekret tkwi w jednym składniku
Czemu wiemy, że ten gulasz ze schabu to strzał w dziesiątkę? To bardzo proste. Z doświadczenia! Zaserwowany domownikom zawsze znika z talerzy w mgnieniu oka i każdy prosi o więcej. Po latach gotowania na zasadzie prób i błędów w końcu odkryliśmy, jaki nietypowy składnik pasuje do tego dania jak ulał. Możesz się zdziwić.
16.09.2023 15:19
Gulasz zwykle przygotowuje się z innych części wieprzowiny. Prym wiedzie tu przede wszystkim łopatka wieprzowa, ale również szynka czy udziec. My jednak lubimy postawić na schab. Mamy sentyment do tej partii mięsa. W końcu niejednego schabowego się w życiu jadło, prawda?
No dobrze, kwestię mięsa już omówiliśmy. Czas na dodatki. Gulasz — wiadomo. Marchew, cebula, czosnek, papryka. Poza tym ziemniaczki i kilka dobrze dobranych przypraw. Być może poczujesz się teraz zaskoczony (a może i zbulwersowany?), ale my do gulaszu lubimy też dodać... oliwki. Wiemy, wiemy; większość gospodyń tego nie robi i czytając te słowa, dostaje palpitacji serca. Kulinarni puryści mogą mieć nam to za złe, ale parafrazując stare porzekadło: żołądek nie sługa. To po prostu doskonale smakuje!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jeśli i ty jesteś skory do eksperymentów w swojej kuchni, to polecamy poniższy przepis. Nie uwierzysz, że to działa, póki nie spróbujesz!
Zobacz także
Gulasz ze schabu z oliwkami
Składniki:
- 350 g schabu,
- 2 marchewki,
- 1 mały korzeń selera,
- 100 g oliwek zielonych,
- 600 g ziemniaków,
- 2 papryki czerwone,
- 2 czerwone cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 100 g koncentratu pomidorowego (najlepiej domowego),
- 3 łyżki śmietany 12 proc.,
- olej do smażenia,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 3 ziarna pieprzu,
- 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki,
- sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Schab pokrój w kostkę, oprósz solą. Obierz ziemniaki, marchewki i selera. Wszystkie warzywa umyj.
- Selera i ziemniaki pokrój w kostkę. Papryki w paski, marchew w plastry. Cebulę i ząbki czosnku posiekaj. Oliwki wyjmij z zalewy.
- Zacznij od zeszklenia cebuli w garnku. Kiedy się podsmaży, dorzuć czosnek i mięso. Smaż tylko do zarumienienia. Pamiętaj, żeby nie mieszać wieprzowiny, dopóki chociaż trochę się nie zetknie.
- Po około 3 minutach dodaj resztę warzyw, dopraw tymiankiem i smaż przez kolejne kilka minut. Po tym czasie zalej całość wodą. 1,5 litra powinno być w sam raz.
- Mieszankę zapraw koncentratem pomidorowym, dorzuć ziarna pieprzu. Wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 80 minut.
- W tym czasie kontroluj ilość płynu, w razie czego uzupełnij go wodą. 10 minut przed zdjęciem garnka z ognia, dodaj do gulaszu oliwki. Spokojnie, to naprawdę dobry pomysł!
- Podawaj ze śmietaną i natką pietruszki. Smacznego!