Domowy koncentrat pomidorowy zrobisz z 3 składników. Lepszego nie jadłam!

Czy robiłeś kiedykolwiek domowy koncentrat pomidorowy? Wykorzystaj dzisiejszy patent, a na pewno nie pożałujesz. Sprawdzi się świetnie w każdej kuchni.

Domowy koncentrat pomidorowy smakuje lepiej niż ten ze sklepuDomowy koncentrat pomidorowy smakuje lepiej niż ten ze sklepu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | mescioglu
Marzena Pęcak

W kuchni korzystamy z wielu produktów, bez których trudno wyobrazić sobie codzienne funkcjonowanie. W moim przypadku takim niezastąpionym dodatkiem jest koncentrat pomidorowy. Dodaję go zarówno do kremu pomidorowego z mini ptysiami, jak i przeróżnych sosów, gulaszu czy lecza. Co więcej, ten pyszny dodatek wrzucam nawet do brytfanki z gołąbkami, które następnie zapiekam w piekarniku. 

Jeśli również lubisz dania z pomidorowym akcentem, mam coś wyjątkowego. Będzie to sprawdzona receptura na domowej roboty koncentrat pomidorowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przystawka z chrupiącym żółtkiem. Wypróbuj rewelacyjny przepis

Koncentrat pomidorowy. Ten dodatek nigdy cię nie zawiedzie

Trwa obecnie sezon na domowe przetwory. Oprócz kiszenia ogórków i marynowania kurek chciałabym zachęcić cię również do zrobienia własnego przecieru pomidorowego. Dlaczego? Aby zawsze mieć go pod ręką w razie potrzeby. Już nigdy nie zdarzy się sytuacja, że będąc w trakcie przygotowania przepisu, nagle zorientujesz się, że skończył się koncentrat. I co teraz? Biec do sklepu, czy poszukać jakiegoś zamiennika w kuchennej szafce? 

Co więcej, może masz własne pomidory i w tym roku jest ich naprawdę dużo. Brakuje ci już pomysłów co z nimi zrobić? Przychodzę z gotową odpowiedzią! Chyba nie muszę dodawać nic więcej, aby przekonać cię do przetestowania najnowszej techniki?

Pomidory
Pomidory © Adobe Stock | eugenegg

Jak zrobić domowy koncentrat pomidorowy?

Aby przygotować domową mieszankę, oprócz pomidorów potrzebujesz dwóch produktów, które na pewno masz w swojej kuchni. Nie musisz więc dodatkowo wydawać ani złotówki.

Składniki:

  • 2,5 kg pomidorów,
  • 1,5 łyżki cukru,
  • 2 łyżki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania pomidorów. W tym celu najpierw je sparz, po czym pozbądź się skórki. Nie zapomnij też usunąć twardych elementów.
  2. Następnie pokrój pomidory na mniejsze kawałki. 
  3. Owoce przerzuć do garnka, po czym gotuj je ok. 45 minut
  4. Po tym czasie zblenduj pomidory i dodaj do nich sól oraz pieprz.
  5. Kontynuuj gotowanie do momentu, aż nadmiar płynu wyparuje, dzięki czemu mieszanka zgęstnieje
  6. Po 2-3 godzinach gotowania przełóż gotowy koncentrat do wyparzonych słoików
  7. Nie zapomnij o pasteryzacji na koniec.

I to wszystko! Jak sam widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby wyczarować genialny kulinarny dodatek. Dzięki niemu podkręcisz smak wielu potraw. Twoi bliscy na pewno będą zadowoleni!

Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu