Pyszna zupa, która obniża cukier. W dodatku pomoże ci szybciej schudnąć
Zupa z ciecierzycą nie tylko obniża poziom cukru, ale i świetnie sprawdzi się podczas odchudzania. To świetny pomysł na obiad. Jest smaczna i dostarczy nam wielu składników odżywczych. W jej skład wchodzi przede wszystkim ciecierzyca oraz polędwiczka wieprzowa.
02.09.2023 14:36
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Dania, które dobrze smakują i pomagają schudnąć należą do naszych ulubionych. Zupa z ciecierzycy i polędwiczki wołowej nie tylko pozwoli nam zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów, ale i w pozytywny sposób wpłynie na nasz organizm. Dostarczy nam wielu składników odżywczych i obniży poziom cukru we krwi. Warto zajadać się nią regularnie. W żadnym stopniu nie pożałujemy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zupa z ciecierzycy - jak ją zrobić?
Na początku przygotuj wszystkie składniki. Lista jest dość długa, ale te produkty sprawią, że poczujesz się lepiej. Będą to:
- polędwiczka wieprzowa,
- ciecierzyca,
- warzywa, czyli: 2 pomidory, 2 cebule, 3 ziemniaki, marchewka, czerwona papryka, pietruszka oraz seler naciowy,
- woda,
- olej lub oliwa z oliwek,
- koncentrat pomidorowy,
- sól, pieprz, oregano oraz słodka papryka.
Przepis nie jest trudny, na spokojnie sobie z nim poradzisz. Musisz tylko uzbroić się w cierpliwość i mieć trochę więcej czasu. Teraz przeczytaj dokładnie przepis i przystąp do działania. Postępuj według wymienionych punktów.
Sposób przygotowania:
- Zalej ciecierzycę wodą i odstaw ją na noc.
- Podsmaż pokrojoną cebulę na oliwie, po kilku minut dodaj posiekany seler naciowy, co jakiś czas mieszaj. Do tych dwóch składników dołóż pokrojoną w kostkę polędwicę wieprzową. Smaż do momentu, w którym mięso zmieni kolor.
- Dodaj też pokrojoną pietruszkę i duś przez kilka minut.
- Zalej wszystko wodą i dorzuć odcedzoną ciecierzycę. Gotuj przez półtorej godziny na wolnym ogniu.
- Na oddzielnej patelni podsmaż startą na tarce marchew. Dorzuć pokrojoną w kostkę paprykę oraz drugą cebulę i pomidory. Duś przez 10 minut.
- Dodaj koncentrat pomidorowy, a następnie dopraw solą i pieprzem, oregano oraz słodką papryką.
- Do dużego garnka, w którym gotuje się zupa z ciecierzycy dodaj duszone warzywa oraz pokrojone w dużą kostkę ziemniaki.
- Zupę gotuj jeszcze przez 20 minut. Od razu podawaj.