PrzepisZupyPyszna zupa, która obniża cukier. W dodatku pomoże ci szybciej schudnąć

Pyszna zupa, która obniża cukier. W dodatku pomoże ci szybciej schudnąć

Zupa z ciecierzycy w miseczce na stole
Zupa z ciecierzycy w miseczce na stole
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Harald Walker
02.09.2023 14:36

Zupa z ciecierzycą nie tylko obniża poziom cukru, ale i świetnie sprawdzi się podczas odchudzania. To świetny pomysł na obiad. Jest smaczna i dostarczy nam wielu składników odżywczych. W jej skład wchodzi przede wszystkim ciecierzyca oraz polędwiczka wieprzowa.

Dania, które dobrze smakują i pomagają schudnąć należą do naszych ulubionych. Zupa z ciecierzycy i polędwiczki wołowej nie tylko pozwoli nam zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów, ale i w pozytywny sposób wpłynie na nasz organizm. Dostarczy nam wielu składników odżywczych i obniży poziom cukru we krwi. Warto zajadać się nią regularnie. W żadnym stopniu nie pożałujemy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa z ciecierzycy - jak ją zrobić?

Na początku przygotuj wszystkie składniki. Lista jest dość długa, ale te produkty sprawią, że poczujesz się lepiej. Będą to:

  • polędwiczka wieprzowa,
  • ciecierzyca,
  • warzywa, czyli: 2 pomidory, 2 cebule, 3 ziemniaki, marchewka, czerwona papryka, pietruszka oraz seler naciowy,
  • woda,
  • olej lub oliwa z oliwek,
  • koncentrat pomidorowy,
  • sól, pieprz, oregano oraz słodka papryka.

Przepis nie jest trudny, na spokojnie sobie z nim poradzisz. Musisz tylko uzbroić się w cierpliwość i mieć trochę więcej czasu. Teraz przeczytaj dokładnie przepis i przystąp do działania. Postępuj według wymienionych punktów.

Zupa z ciecierzycy w głębokim talerzu
Zupa z ciecierzycy w głębokim talerzu© flickr

Sposób przygotowania:

  1. Zalej ciecierzycę wodą i odstaw ją na noc.
  2. Podsmaż pokrojoną cebulę na oliwie, po kilku minut dodaj posiekany seler naciowy, co jakiś czas mieszaj. Do tych dwóch składników dołóż pokrojoną w kostkę polędwicę wieprzową. Smaż do momentu, w którym mięso zmieni kolor.
  3. Dodaj też pokrojoną pietruszkę i duś przez kilka minut.
  4. Zalej wszystko wodą i dorzuć odcedzoną ciecierzycę. Gotuj przez półtorej godziny na wolnym ogniu.
  5. Na oddzielnej patelni podsmaż startą na tarce marchew. Dorzuć pokrojoną w kostkę paprykę oraz drugą cebulę i pomidory. Duś przez 10 minut.
  6. Dodaj koncentrat pomidorowy, a następnie dopraw solą i pieprzem, oregano oraz słodką papryką.
  7. Do dużego garnka, w którym gotuje się zupa z ciecierzycy dodaj duszone warzywa oraz pokrojone w dużą kostkę ziemniaki.
  8. Zupę gotuj jeszcze przez 20 minut. Od razu podawaj.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także