Przestań używać tej soli, bo jest toksyczna dla organizmu. Ekspertka bije na alarm

Sól to must have w naszej kuchni. Używamy jej niemalże do każdej potrawy - w końcu poprawia smak dań i dzięki niej intensywniej czujemy pozostałe przyprawy. Niestety, ten nawyk wcale nie jest zdrowy. Zwłaszcza, gdy w soli znajduje się okropny dodatek do żywności, który kryje się pod kodem E536. Żelazocyjanek potasu to szkodliwy dla naszego organizmu antyzbrylacz.

Sól w solniczce na stole, obok widelcaSól w solniczce na stole, obok widelca
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Żelazocyjanek potasu to jeden z najgorszych i najbardziej szkodliwych dodatków do żywności. Dietetycy ostrzegają przed spożywaniem tego emulgatora. Jedna z nich, Iwona Wierzbicka (z pogotowia dietetycznego) na swoich mediach społecznościowych napisała:

"Używa się go do produkcji kolorowych pigmentów (chodzi o farby przemysłowe), a w przemyśle spożywczym funkcjonuje jako antyzbrylacz".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Paluchy z ciasta francuskiego z pesto

Sól zawiera szkodliwy dodatek do żywności

Nadmierne spożywanie soli kuchennej może doprowadzić, że doprowadzimy nasz organizm do ruiny. E365, gdy trafi już do żołądka, rozkłada się na cyjanowodór, który ma toksyczny wpływ na nasze funkcjonowanie. Cyjanowodór blokuje oddychanie na poziomie komórkowym, co prowadzi do niedotlenienia organizmu. Najbardziej narażone jest serce i mózg. Objawy zatrucia nie są przyjemne. Należą do nich:

  • duszności,
  • zawroty głowy,
  • bóle,
  • zaburzenia świadomości,
  • osłabienie,
  • wymioty,
  • siny lub różowy kolor skóry.

Powinniśmy znacznie ograniczyć lub wyrzucić sól ze swojej diety

Na szczęście możemy ów proces odwrócić. Należy zrobić tylko jedną rzecz. Może być ona trudna dla wszystkich fanów solenia potraw. Chodzi o zmianę nawyków żywieniowych i znaczne ograniczenie (a czasem nawet usunięcie) soli w diecie. Podczas zakupów powinniśmy dokładnie czytać etykiety i sprawdzać, czy nie ma na nich dodatku E36.

"Zawsze czytaj etykiety soli i nigdy nie kupuj tej z dodatkiem antyzbrylacza" - ostrzega dietetyczka na swoim Instagramie.

W jakich produktach znajdziemy antyzbrylacz? W niektórych rodzajach soli (uwzględnione jest to na etykiecie), szczególnie w popularnej soli kuchennej. Oprócz tego znajduje się w kwasku cytrynowym i jest wykorzystywany do procesów uszlachetniania wina. Musimy więc uważać na to, co jemy i co kupujemy. E536 nie znajdziemy w soli kamiennej i himalajskiej.

Sól
Sól © Rawpixel
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej