Przestań używać tej soli, bo jest toksyczna dla organizmu. Ekspertka bije na alarm

Sól to must have w naszej kuchni. Używamy jej niemalże do każdej potrawy - w końcu poprawia smak dań i dzięki niej intensywniej czujemy pozostałe przyprawy. Niestety, ten nawyk wcale nie jest zdrowy. Zwłaszcza, gdy w soli znajduje się okropny dodatek do żywności, który kryje się pod kodem E536. Żelazocyjanek potasu to szkodliwy dla naszego organizmu antyzbrylacz.

Sól w solniczce na stole, obok widelcaSól w solniczce na stole, obok widelca
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Żelazocyjanek potasu to jeden z najgorszych i najbardziej szkodliwych dodatków do żywności. Dietetycy ostrzegają przed spożywaniem tego emulgatora. Jedna z nich, Iwona Wierzbicka (z pogotowia dietetycznego) na swoich mediach społecznościowych napisała:

"Używa się go do produkcji kolorowych pigmentów (chodzi o farby przemysłowe), a w przemyśle spożywczym funkcjonuje jako antyzbrylacz".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Paluchy z ciasta francuskiego z pesto

Sól zawiera szkodliwy dodatek do żywności

Nadmierne spożywanie soli kuchennej może doprowadzić, że doprowadzimy nasz organizm do ruiny. E365, gdy trafi już do żołądka, rozkłada się na cyjanowodór, który ma toksyczny wpływ na nasze funkcjonowanie. Cyjanowodór blokuje oddychanie na poziomie komórkowym, co prowadzi do niedotlenienia organizmu. Najbardziej narażone jest serce i mózg. Objawy zatrucia nie są przyjemne. Należą do nich:

  • duszności,
  • zawroty głowy,
  • bóle,
  • zaburzenia świadomości,
  • osłabienie,
  • wymioty,
  • siny lub różowy kolor skóry.

Powinniśmy znacznie ograniczyć lub wyrzucić sól ze swojej diety

Na szczęście możemy ów proces odwrócić. Należy zrobić tylko jedną rzecz. Może być ona trudna dla wszystkich fanów solenia potraw. Chodzi o zmianę nawyków żywieniowych i znaczne ograniczenie (a czasem nawet usunięcie) soli w diecie. Podczas zakupów powinniśmy dokładnie czytać etykiety i sprawdzać, czy nie ma na nich dodatku E36.

"Zawsze czytaj etykiety soli i nigdy nie kupuj tej z dodatkiem antyzbrylacza" - ostrzega dietetyczka na swoim Instagramie.

W jakich produktach znajdziemy antyzbrylacz? W niektórych rodzajach soli (uwzględnione jest to na etykiecie), szczególnie w popularnej soli kuchennej. Oprócz tego znajduje się w kwasku cytrynowym i jest wykorzystywany do procesów uszlachetniania wina. Musimy więc uważać na to, co jemy i co kupujemy. E536 nie znajdziemy w soli kamiennej i himalajskiej.

Sól
Sól © Rawpixel
Wybrane dla Ciebie
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯