Porozrzucałem w kuchennych szafkach goździki. Tak szybko pozbyłem się uciążliwego problemu

Kilka paczek popularnej przyprawy sprawi, że pozbędziesz się nieproszonych gości ze swoich szafek. Od tej pory w twojej kuchni zapanuje ład i porządek, i już nigdy nie zobaczysz w swojej kaszy nieapetycznej pajęczynki. To naprawdę działa!

Goździki vs mole spożywcze. Zwycięzca będzie tylko jeden!Goździki vs mole spożywcze. Zwycięzca będzie tylko jeden!
Źródło zdjęć: © canva.com
SKOMENTUJ

Kiedy mowa o sprawach uprzykrzających kulinarne hobby, jako pierwsze do głowy zawsze przychodzą nam one. Uparte, namolne i potwornie trudne do pozbycia się paskudztwa, panoszące się po naszych szafkach, jakby były na wakacjach all inclusive. Mole kuchenne (spożywcze) to trudny przeciwnik, ale tylko wtedy, gdy nie zna się prostych sposobów na ich pozbycie się. Jeden z nich jest wyjątkowo szybki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Otul schab ciastem francuskim ze smacznym dodatkiem. Efekt zachwyci każdego

A mówili: profilaktyka...

W kwestii moli kuchennych, a właściwie omacnicy spichrzanki, nie można nie wspomnieć o pewnej podstawowej kwestii. Profilaktyka — to podstawa. Jeśli nie zadbasz odpowiednio o czystość swoich szafek, z dużym prawdopodobieństwem staniesz przed dużo trudniejszym wyzwaniem. A sprzątanie i tak cię nie ominie, dlatego ryzyko nie jest tutaj opłacalne.

Przede wszystkim, (chociaż wiemy, że to niepraktyczne rozwiązanie) staraj się nie robić ogromnych zapasów suchych produktów. Dlaczego? Z bardzo prostej przyczyny. Jednym z głównych założeń profilaktyki antymolowej jest przekładanie takich artykułów do szczelnych pojemników. Trzymanie ich w papierowych opakowaniach może ściągnąć na ciebie kłopoty, a założymy się, że potencjalny zapas będziesz przechowywał właśnie w ten sposób.

Co dalej? Względna czystość. Tu nie ma czego tłumaczyć. Ta zasada obowiązuje zarówno w przypadku moli kuchennych, jak i mrówek czy much. Szafki kuchenne bywają pomijanym podczas sprzątania obszarem, bo są niewidoczne dla gości. Warto zmienić ten nawyk.

Mole kuchenne nienawidzą tej przyprawy

Ponieważ świat nie jest idealny, mole kuchenne pomimo naszych starań (lub z powodu ich braku) i tak w końcu pojawią się w naszych kuchniach. Wtedy nie ma wyjścia i trzeba chwycić się perfidnych i okrutnych sposobów na ich wypędzenie. Tak, tu nie ma miejsca na litość.

Mole kuchenne nie mają szans!
Omacnica spichrzanka, potocznie zwana molem spożywczym bądź kuchennym © canva.com

Na początku wszystkie szafki musisz dokładnie umyć. Możesz zrobić to wodą z mydłem lub — nawet lepiej — roztworem wody z octem winnym. Pamiętaj o pozbyciu się kasz, mąk i innych produktów, w których zauważyłeś mole lub ich "pajęczynki". Nic już z nich nie będzie.

W następnym kroku otwórz szafki i porozrzucaj tam trochę goździków. Możesz też przełożyć je do przepuszczających powietrze woreczków. Aromat tej popularnej przyprawy sprawi, że żaden pominięty podczas sprzątania mol nie będzie miał ochoty tam zostać. I bardzo dobrze!

Wybrane dla Ciebie

Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach