Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega

Jeśli szukasz smacznej ryby z naszego podwórka, zwróć uwagę na lina, który uchodzi za skarb polskich rzek i jezior. Jego delikatne mięso jest źródłem wartościowego białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych, a do tego ma naturalnie maślany smak. Duszony w śmietanie jest tak wyborny, że jako dodatek wystarcza jedynie pajda świeżego chleba na zakwasie.

Lin to ryba, która jest zdrowa i smacznaLin to ryba, która jest zdrowa i smaczna
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Lin występuje w zbiornikach śródlądowych na terenie całej Polski, żywi się drobnymi bezkręgowcami i roślinnością, dzięki czemu jego mięso jest czyste w smaku i pozbawione intensywnej "jeziorowej" nuty, której wiele osób się obawia. W kuchni może się pojawić w wielu różnych odsłonach: świetnie wypada duszony w kremowym sosie, pieczony z warzywami lub gotowany w aromatycznym bulionie. To jedna z tych ryb, które nie potrzebują wielu dodatków — wystarczy odrobina masła, gałązka tymianku i pieprz cytrynowy, aby wydobyć z niego szlachetny smak.

Na Wigilię podaj rybę po japońsku. Nie zostanie nawet mały kawałeczek

Odpowiednia ryba dla osób na diecie

Lin dostarcza pełnowartościowego i dobrze przyswajalnego białka, a przy tym zawiera jedynie ok. 4–6 proc. tłuszczu, więc świetnie sprawdza się w diecie osób aktywnych, a także wszystkich, którzy gustują w "lżejszych" potrawach. Delikatne, białe mięso jest bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, a w rybach poławianych w sezonie jesiennym jest ich jeszcze więcej. Dzięki nim lin wspiera pracę serca, układ nerwowy i naturalną odporność organizmu.

Do tego ryba jest naturalnym źródłem selenu i witamin z grupy B, które biorą udział w produkcji energii i wpływają na kondycję skóry oraz metabolizm. Ponieważ lin ma niewiele kalorii i stosunkowo mało tłuszczu, można po niego sięgać regularnie, traktując go jako zdrowszą alternatywę dla cięższych, smażonych dań rybnych. Przepis na lina w śmietanie jest prosty, a jednocześnie tak elegancki, że z powodzeniem sprawdzi się również na święta Bożego Narodzenia

Jak zrobić lina w śmietanie?

Poniżej przepis na filety z lina, ale w ten sposób możesz przygotować również dzwonka.

Składniki:

  • 1 kg filetów z lina,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 gałązki świeżego tymianku,
  • 200 ml śmietanki 30 proc.,
  • sól i pieprz cytrynowy,
  • mąka do obtoczenia ryby,
  • masło klarowane do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Filety osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Posyp solą i pieprzem i delikatnie obtocz w mące. Smaż na patelni z rozgrzanym tłuszczem na złoty kolor. Rybę przełóż na talerz.
  2. W garnku na łyżce masła zeszklij pokrojoną w pióra cebulę. Po chwili dodaj czosnek pokrojony w cienkie plasterki, a następnie słodką śmietankę. Wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu do czasu, aż sos zgęstnieje.
  3. Do gęstego sosu przełóż usmażoną rybę. Podgrzewaj jeszcze przez kilka minut.
  4. Na koniec dopraw pieprzem cytrynowym i świeżym tymiankiem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
Nigdy nie podawaj jej na wigilię. Ból brzucha i mdłości gwarantowane, a wielu wciąż nie ma pojęcia
Nigdy nie podawaj jej na wigilię. Ból brzucha i mdłości gwarantowane, a wielu wciąż nie ma pojęcia
Włosi jedzą tak makaron, Meghan Markle robi z nich pyszności z piekarnika
Włosi jedzą tak makaron, Meghan Markle robi z nich pyszności z piekarnika
Tych klientów nie obsługujemy. Oto kawiarnie, które nie są dla wszystkich
Tych klientów nie obsługujemy. Oto kawiarnie, które nie są dla wszystkich
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Dla niektórych koszmar z dzieciństwa. Ja siekam i dodaję do kotletów mielonych
Dla niektórych koszmar z dzieciństwa. Ja siekam i dodaję do kotletów mielonych
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀