Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy

Chociaż klasycznej surówce z kapusty nie ma za dużo do zarzucenia, to czasem warto postawić na smaczną odmianę. Rarytasek zachwyci smakiem i nietypowym dodatkiem, który nieczęsto pojawia się w obiadowej surówce.

Surówka Rarytasek oczaruje smakiemSurówka Rarytasek oczaruje smakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Tradycyjna surówka z białej kapusty i marchewki jest świetną bazą, ale dodatek suszonych pomidorów świetnie odmieni ich smak. Rarytasek przekona do siebie wszystkich domowników i pokaże, że warzywa wcale nie muszą stać w cieniu kotleta. W końcu nazwa nie wzięła się znikąd - to prawdziwy przysmak, idealny na uroczyste obiady, rodzinne spotkania czy zwykłe posiłki w gronie najbliższych.

Kotlety mielone z niespodzianką. Ten farsz to prawdziwe mistrzostwo

Sałatka Rarytasek z suszonymi pomidorami

W tej wersji surówki kluczowe jest połączenie chrupkości kapusty z mięsistymi, pachnącymi słońcem pomidorami suszonymi. Suszone pomidory nie tylko nadają intensywny kolor, ale przede wszystkim wprowadzają delikatną, umamiczną słodycz, przełamując ostrą cebulę i dodając wyrazistości dość neutralnej w smaku kapuście.

Całość dopełnia dressing na bazie majonezu i jogurtu, wzbogacony aromatycznym olejem z zalewy pomidorowej i rześką nutą cytryny. To idealny, orzeźwiający dodatek do ciężkich dań, takich jak schabowy, żeberka czy pieczony kurczak. Lekki i wyrazisty dressing oparty na połączeniu majonezu i jogurtu jest znacznie subtelniejszy niż typowy, ciężki colesław, w którym dominuje sam majonez.

Dla koloru możesz część białej kapusty zastąpić tą czerwoną. Wprowadzi to również dodatkową chrupkość i delikatnie ostrzejszy, bardziej ziemisty posmak. Ta surówka najlepiej smakuje, gdy wszystkie warzywa są bardzo drobno poszatkowane — ułatwia to wchłanianie. Ten przepis to polska chrupkość połączona z włoskim temperamentem.

Składniki:


  • 300 g kapusty białej,
  • 1 marchewka,
  • 1 mała czerwona cebula,
  • kilka suszonych pomidorów,
  • 1,5 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżeczki oleju z suszonych pomidorów,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę poszatkuj drobno i przełóż do dużej miski. Lekko posól i ugnieć, aby zmiękła. Odstaw na 15 minut.
  2. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach, czerwoną cebulę pokrój w cienkie pióra. Dorzuć pokrojone warzywa do kapusty.
  3. Odsącz suszone pomidory z nadmiaru oleju i pokrój na cienkie paski lub drobną kostkę. Dorzuć do kapusty.
  4. W małej miseczce wymieszaj majonez, jogurt naturalny, olej z suszonych pomidorów, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Sos dodaj do pokrojonych warzyw i dokładnie wymieszaj.
  6. Odstaw do lodówki na co najmniej 20 minut, aby smaki się przegryzły

Ta surówka to dowód na to, że czasem wystarczy jedna mała zmiana, by z banalnego dodatku stworzyć rarytas, który skradnie show. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
Nigdy nie podawaj jej na wigilię. Ból brzucha i mdłości gwarantowane, a wielu wciąż nie ma pojęcia
Nigdy nie podawaj jej na wigilię. Ból brzucha i mdłości gwarantowane, a wielu wciąż nie ma pojęcia
Włosi jedzą tak makaron, Meghan Markle robi z nich pyszności z piekarnika
Włosi jedzą tak makaron, Meghan Markle robi z nich pyszności z piekarnika
Tych klientów nie obsługujemy. Oto kawiarnie, które nie są dla wszystkich
Tych klientów nie obsługujemy. Oto kawiarnie, które nie są dla wszystkich
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀