PrzepisSylwesterW środku wędzony łosoś i suszone pomidory. To będzie hit na sylwestra

W środku wędzony łosoś i suszone pomidory. To będzie hit na sylwestra

Po ciężkich tradycyjnych świętach, pora na lżejszy sylwestrowy zestaw. Bigos zawekuj na później, a zamiast pieczeni i pasztetów, przygotuj lekką roladę szpinakową. Warto się pospieszyć, ponieważ przekąska najlepiej smakuje po kilku godzinach odpoczynku w lodówce. Wtedy zielone ciasto i kremowy farsz z dodatkami tworzą spójną całość.

Rolada szpinakowa najlepiej smakuje z serkiem i łososiem
Rolada szpinakowa najlepiej smakuje z serkiem i łososiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Rolada szpinakowa najlepiej smakuje przełożona serkiem typu Philadelphia. Warto zadbać też o wyraziste dodatki, aby przekąska nie była mdła. Zestaw z wędzonym łososiem i suszonymi pomidorami to strzał w dziesiątkę. Jeśli masz ochotę na wersję wegetariańską, przygotuj niełososia z marchewki w sosie sojowym. W mięsnej wersji możesz sięgnąć po szynkę parmeńską.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Inne pomysły na wytrawną roladę

Rolada jako zimna przekąska to doskonały wybór na każde przyjęcie. Oprócz wersji z łososiem, możesz eksperymentować z różnymi farszami. Popularnym wariantem jest rolada z rukolą i prosciutto. Do kremowego serka dodaj rukolę, pomidory suszone i cienkie plastry włoskiej szynki.

Dla miłośników intensywnych smaków idealnie sprawdzi się połączenie twarożku z gorgonzolą i orzechami włoskimi w zestawieniu z cykorią i figami. Roladę szpinakową można także przygotować w wersji wegańskiej, na przykład używając hummusu i grillowanych warzyw, co zapewni zarówno estetyczny wygląd, jak i wyrazisty smak.

Rolada szpinakowa z wegańskim "łososiem" z marchewki

Aby przygotować wegańską wersję rolady szpinakowej, warto zainspirować się przepisem na "łososia" z marchewki. Kluczowym składnikiem tej kompozycji jest marynata oparta na sosie sojowym i sprasowanych wodorostach nori, które nadają marchewce charakterystyczny rybny posmak.

Cienkie i długie plastry marchewki ugotuj na parze, a następnie marynuj w sosie sojowym z dodatkiem nori przez kilka godzin. Tak przygotowaną "rybę" możesz umieścić w roladzie razem z kremowym serkiem wegańskim i suszonymi pomidorami. Świetnie smakuje także z dodatkiem awokado.

Jak zrobić roladę szpinakową?

Do ciasta na zieloną roladę możesz dodać świeże lub mrożone liście szpinaku. Jedne i drugie warto przesmażyć z masłem oraz czosnkiem. Rozdrobnionego szpinaku nie trzeba blendować.

Składniki na ciasto szpinakowe:

  • 200 g szpinaku,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki mąki,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • łyżka oliwy z oliwek.

Dodatki:

  • 200 g serka kremowego typu Philadelphia,
  • 200 g wędzonego łososia w plastrach,
  • 80 g suszonych pomidorów odsączonych z zalewy.

Przygotowanie:

  1. Na patelni roztop masło, dodaj drobno posiekany czosnek, a następnie szpinak. Podgrzewaj, aż liście zwiędną i odparuje z nich woda.
  2. Zdejmij z patelni i zblenduj na jednolitą masę. Odstaw do ostygnięcia.
  3. Gdy szpinak wystygnie, sięgnij po jajka i oddziel białka od żółtek. Żółtka wymieszaj ze szpinakiem, szczyptą soli i pieprzu. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  4. Do piany z białek ostrożnie wmieszaj masę szpinakową.
  5. Całość przełóż na dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Papier posmaruj uprzednio oliwą. Łyżką rozprowadź masę i wyrównaj jej powierzchnię.
  6. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 10-15 minut. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia.
  7. Posmaruj serkiem i zawiń z dodatkami, stopniowo odwijając roladę z papieru do pieczenia.

Wybrane dla Ciebie