W środku wędzony łosoś i suszone pomidory. To będzie hit na sylwestra

Po ciężkich tradycyjnych świętach, pora na lżejszy sylwestrowy zestaw. Bigos zawekuj na później, a zamiast pieczeni i pasztetów, przygotuj lekką roladę szpinakową. Warto się pospieszyć, ponieważ przekąska najlepiej smakuje po kilku godzinach odpoczynku w lodówce. Wtedy zielone ciasto i kremowy farsz z dodatkami tworzą spójną całość.

Rolada szpinakowa najlepiej smakuje z serkiem i łososiem Rolada szpinakowa najlepiej smakuje z serkiem i łososiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Rolada szpinakowa najlepiej smakuje przełożona serkiem typu Philadelphia. Warto zadbać też o wyraziste dodatki, aby przekąska nie była mdła. Zestaw z wędzonym łososiem i suszonymi pomidorami to strzał w dziesiątkę. Jeśli masz ochotę na wersję wegetariańską, przygotuj niełososia z marchewki w sosie sojowym. W mięsnej wersji możesz sięgnąć po szynkę parmeńską.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rolada marchewkowa z pieczarkami skrywa smaczną niespodziankę. Nikt nie potrafi się jej oprzeć

Inne pomysły na wytrawną roladę

Rolada jako zimna przekąska to doskonały wybór na każde przyjęcie. Oprócz wersji z łososiem, możesz eksperymentować z różnymi farszami. Popularnym wariantem jest rolada z rukolą i prosciutto. Do kremowego serka dodaj rukolę, pomidory suszone i cienkie plastry włoskiej szynki.

Dla miłośników intensywnych smaków idealnie sprawdzi się połączenie twarożku z gorgonzolą i orzechami włoskimi w zestawieniu z cykorią i figami. Roladę szpinakową można także przygotować w wersji wegańskiej, na przykład używając hummusu i grillowanych warzyw, co zapewni zarówno estetyczny wygląd, jak i wyrazisty smak.

Rolada szpinakowa z wegańskim "łososiem" z marchewki

Aby przygotować wegańską wersję rolady szpinakowej, warto zainspirować się przepisem na "łososia" z marchewki. Kluczowym składnikiem tej kompozycji jest marynata oparta na sosie sojowym i sprasowanych wodorostach nori, które nadają marchewce charakterystyczny rybny posmak.

Cienkie i długie plastry marchewki ugotuj na parze, a następnie marynuj w sosie sojowym z dodatkiem nori przez kilka godzin. Tak przygotowaną "rybę" możesz umieścić w roladzie razem z kremowym serkiem wegańskim i suszonymi pomidorami. Świetnie smakuje także z dodatkiem awokado.

Jak zrobić roladę szpinakową?

Do ciasta na zieloną roladę możesz dodać świeże lub mrożone liście szpinaku. Jedne i drugie warto przesmażyć z masłem oraz czosnkiem. Rozdrobnionego szpinaku nie trzeba blendować.

Składniki na ciasto szpinakowe:

  • 200 g szpinaku,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki mąki,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • łyżka oliwy z oliwek.

Dodatki:

  • 200 g serka kremowego typu Philadelphia,
  • 200 g wędzonego łososia w plastrach,
  • 80 g suszonych pomidorów odsączonych z zalewy.

Przygotowanie:

  1. Na patelni roztop masło, dodaj drobno posiekany czosnek, a następnie szpinak. Podgrzewaj, aż liście zwiędną i odparuje z nich woda.
  2. Zdejmij z patelni i zblenduj na jednolitą masę. Odstaw do ostygnięcia.
  3. Gdy szpinak wystygnie, sięgnij po jajka i oddziel białka od żółtek. Żółtka wymieszaj ze szpinakiem, szczyptą soli i pieprzu. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  4. Do piany z białek ostrożnie wmieszaj masę szpinakową.
  5. Całość przełóż na dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Papier posmaruj uprzednio oliwą. Łyżką rozprowadź masę i wyrównaj jej powierzchnię.
  6. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 10-15 minut. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia.
  7. Posmaruj serkiem i zawiń z dodatkami, stopniowo odwijając roladę z papieru do pieczenia.
Wybrane dla Ciebie
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia