W środku wędzony łosoś i suszone pomidory. To będzie hit na sylwestra
Po ciężkich tradycyjnych świętach, pora na lżejszy sylwestrowy zestaw. Bigos zawekuj na później, a zamiast pieczeni i pasztetów, przygotuj lekką roladę szpinakową. Warto się pospieszyć, ponieważ przekąska najlepiej smakuje po kilku godzinach odpoczynku w lodówce. Wtedy zielone ciasto i kremowy farsz z dodatkami tworzą spójną całość.
Rolada szpinakowa najlepiej smakuje przełożona serkiem typu Philadelphia. Warto zadbać też o wyraziste dodatki, aby przekąska nie była mdła. Zestaw z wędzonym łososiem i suszonymi pomidorami to strzał w dziesiątkę. Jeśli masz ochotę na wersję wegetariańską, przygotuj niełososia z marchewki w sosie sojowym. W mięsnej wersji możesz sięgnąć po szynkę parmeńską.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Inne pomysły na wytrawną roladę
Rolada jako zimna przekąska to doskonały wybór na każde przyjęcie. Oprócz wersji z łososiem, możesz eksperymentować z różnymi farszami. Popularnym wariantem jest rolada z rukolą i prosciutto. Do kremowego serka dodaj rukolę, pomidory suszone i cienkie plastry włoskiej szynki.
Dla miłośników intensywnych smaków idealnie sprawdzi się połączenie twarożku z gorgonzolą i orzechami włoskimi w zestawieniu z cykorią i figami. Roladę szpinakową można także przygotować w wersji wegańskiej, na przykład używając hummusu i grillowanych warzyw, co zapewni zarówno estetyczny wygląd, jak i wyrazisty smak.
Rolada szpinakowa z wegańskim "łososiem" z marchewki
Aby przygotować wegańską wersję rolady szpinakowej, warto zainspirować się przepisem na "łososia" z marchewki. Kluczowym składnikiem tej kompozycji jest marynata oparta na sosie sojowym i sprasowanych wodorostach nori, które nadają marchewce charakterystyczny rybny posmak.
Cienkie i długie plastry marchewki ugotuj na parze, a następnie marynuj w sosie sojowym z dodatkiem nori przez kilka godzin. Tak przygotowaną "rybę" możesz umieścić w roladzie razem z kremowym serkiem wegańskim i suszonymi pomidorami. Świetnie smakuje także z dodatkiem awokado.
Jak zrobić roladę szpinakową?
Do ciasta na zieloną roladę możesz dodać świeże lub mrożone liście szpinaku. Jedne i drugie warto przesmażyć z masłem oraz czosnkiem. Rozdrobnionego szpinaku nie trzeba blendować.
Składniki na ciasto szpinakowe:
- 200 g szpinaku,
- 2 łyżki masła,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 jajka,
- 3 łyżki mąki,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- łyżka oliwy z oliwek.
Dodatki:
- 200 g serka kremowego typu Philadelphia,
- 200 g wędzonego łososia w plastrach,
- 80 g suszonych pomidorów odsączonych z zalewy.
Przygotowanie:
- Na patelni roztop masło, dodaj drobno posiekany czosnek, a następnie szpinak. Podgrzewaj, aż liście zwiędną i odparuje z nich woda.
- Zdejmij z patelni i zblenduj na jednolitą masę. Odstaw do ostygnięcia.
- Gdy szpinak wystygnie, sięgnij po jajka i oddziel białka od żółtek. Żółtka wymieszaj ze szpinakiem, szczyptą soli i pieprzu. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
- Do piany z białek ostrożnie wmieszaj masę szpinakową.
- Całość przełóż na dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Papier posmaruj uprzednio oliwą. Łyżką rozprowadź masę i wyrównaj jej powierzchnię.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 10-15 minut. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia.
- Posmaruj serkiem i zawiń z dodatkami, stopniowo odwijając roladę z papieru do pieczenia.