Niezwykły patent na łososia bez grama ryby. Idealny pomysł na posiłek dla wegan
Łosoś z marchewki? Czy to danie może smakować dobrze, przecież to marchewka? Brzmi absurdalnie, ale danie jest naprawdę smaczne i proste w przygotowaniu. Jest to genialna alternatywa dla osób na diecie wegańskiej. Przedstawiamy potrzebne składniki i sposób przygotowania.
11.09.2022 16:35
Danie nie wymaga od nas zbyt wielu składników, a ryba wcale nie będzie konieczna. Cały smak tego dania wydobędziemy dzięki nori, czyli jadalnym wodorostom z dużą dawką kwasów omega-3 tak jak w przypadku łososia. Dodatek oleju lnianego też podkreśli nam smak całego dania.
Składniki:
- 2 duże marchewki
- 1 arkusz nori
- 5 łyżek oleju lnianego
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
Sposób przygotowania:
Uszykuj małe naczynie żaroodporne. Następnie umyj i dokładnie obierz duże marchewki. Przy pomocy obieraczki zrób paski z marchewki. Następnie zagotuj wodę i wrzuć obraną marchewkę na 3 minuty. Całość gotuj i odcedź. Przełóż do miski i połącz z resztą składników. Nori możesz posiekać lub porwać na większe kawałki. Tak przygotowane składniki, dokładnie wymieszaj i umieść w lodówce na min. 24h. Po takim czasie można zjeść naszego ,,łososia''. Najlepiej smakuje po 48 h leżakowania w lodówce. Łosoś z marchewki świetnie smakuje na kanapkach. Smacznego!
Czy marchewka jest zdrowa?
Marchewka, warzywo bardzo bogate w beta-karoten. Dostarcza nam mnóstwo witaminy A, tak cennej dla naszych oczu. Działa przeciwutleniająco, jest również bogata w błonnik i składniki mineralne. Wszystkie te składniki bardzo dobrze wpływają na nasz układ odpornościowy.
Oprócz tego marchew wykazuje działanie przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Dodatkowo chroni nasz układ sercowo-naczyniowy. Obniża poziom cholesterolu.
Jak wykorzystać marchew w kuchni?
Oprócz przygotowania łososia z marchewki możemy wykorzystać to warzywo do wielu innych dań. Możemy ją usmażyć, ugotować lub upiec. Możliwość jest naprawdę wiele. Sprawdzi się jako dodatek do dań wytrawnych, a nawet słodkich. Takich jak ciasto marchewkowe, uwielbiane przez wielu z nas. Dobrym pomysłem jest też dodanie marchewki do surówki lub pokroić ją i zapakować na wynos w ramach przekąski.
Jesteś fanem marchewki, mamy dla ciebie przepis na śledzia z dodatkiem tego warzywa: