Niezwykły patent na łososia bez grama ryby. Idealny pomysł na posiłek dla wegan

Łosoś z marchewki? Czy to danie może smakować dobrze, przecież to marchewka? Brzmi absurdalnie, ale danie jest naprawdę smaczne i proste w przygotowaniu. Jest to genialna alternatywa dla osób na diecie wegańskiej. Przedstawiamy potrzebne składniki i sposób przygotowania.

Obrazek
Paulina

Danie nie wymaga od nas zbyt wielu składników, a ryba wcale nie będzie konieczna. Cały smak tego dania wydobędziemy dzięki nori, czyli jadalnym wodorostom z dużą dawką kwasów omega-3 tak jak w przypadku łososia. Dodatek oleju lnianego też podkreśli nam smak całego dania.

Obrazek
Piersi z kurczaka z pomidorkami- Pyszności

Składniki:

  • 2 duże marchewki
  • 1 arkusz nori
  • 5 łyżek oleju lnianego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

Sposób przygotowania:

Uszykuj małe naczynie żaroodporne. Następnie umyj i dokładnie obierz duże marchewki. Przy pomocy obieraczki zrób paski z marchewki. Następnie zagotuj wodę i wrzuć obraną marchewkę na 3 minuty. Całość gotuj i odcedź. Przełóż do miski i połącz z resztą składników. Nori możesz posiekać lub porwać na większe kawałki. Tak przygotowane składniki, dokładnie wymieszaj i umieść w lodówce na min. 24h. Po takim czasie można zjeść naszego ,,łososia''. Najlepiej smakuje po 48 h leżakowania w lodówce. Łosoś z marchewki świetnie smakuje na kanapkach. Smacznego!

Obrazek
Marchewka - Pyszności; Foto: Canva.com

Czy marchewka jest zdrowa?

Marchewka, warzywo bardzo bogate w beta-karoten. Dostarcza nam mnóstwo witaminy A, tak cennej dla naszych oczu. Działa przeciwutleniająco, jest również bogata w błonnik i składniki mineralne. Wszystkie te składniki bardzo dobrze wpływają na nasz układ odpornościowy.

Oprócz tego marchew wykazuje działanie przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Dodatkowo chroni nasz układ sercowo-naczyniowy. Obniża poziom cholesterolu.

Jak wykorzystać marchew w kuchni?

Oprócz przygotowania łososia z marchewki możemy wykorzystać to warzywo do wielu innych dań. Możemy ją usmażyć, ugotować lub upiec. Możliwość jest naprawdę wiele. Sprawdzi się jako dodatek do dań wytrawnych, a nawet słodkich. Takich jak ciasto marchewkowe, uwielbiane przez wielu z nas. Dobrym pomysłem jest też dodanie marchewki do surówki lub pokroić ją i zapakować na wynos w ramach przekąski.

Jesteś fanem marchewki, mamy dla ciebie przepis na śledzia z dodatkiem tego warzywa:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej