Nie ma większego błędu. Kotlet schabowy wychodzi twardy jak podeszwa

Młode ziemniaki z koperkiem, mizeria i kotlet schabowy to jeden z ulubionych letnich obiadów. I mimo, że wszystkie jego elementy wydają się proste nawet dla mało doświadczonych domowych kucharzy... to jednak naprawdę łatwo o wpadkę ze schabowym. Co zrobić, by nie był przesuszony, a miękkie mięso otaczała chrupiąca panierka?

Kotlet schabowy z surówkąKotlet schabowy z surówką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | TOMASZ TRULKA FOTOGRAFIA
Dorota Gepert

Kotlety schabowe to jeden z najbardziej rozpoznawalnych i lubianych elementów kuchni polskiej. Jednak to wcale nie znaczy, że każdy z nas przygotowuje je perfekcyjnie. Wpadki zdarzają się nawet w restauracjach. To proste danie ma sporo sekretów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gołąbki w tej odsłonie to hit. O przepis poprosi nawet teściowa

Najlepiej świeże mięso

Jednak zanim schabowe trafią na patelnię, trzeba wybrać odpowiednie mięso w sklepie. To właśnie ono ma największy wpływ na smak kotletów. Będą soczyste, gdy kupisz schab środkowy, który powinien być świeży. Dobrze jest przygotowywać kotlety w dniu zakupu mięsa. Zwrócić też uwagę na jego kolor, powinien być jasnoróżowy, bez ciemnych plam. Mięso nie musi być za to idealnie chude, bo tłuszcz sprawia, że kotlety będą bardziej soczyste i smaczne. Schab najlepiej kupić w kawałku, a dopiero w domu pokroić na kotlety.

Jak zrobić idealne kotlety schabowe?

Plastry schabu powinny mieć grubość około 1-1,5 cm. Potem każdy kawałek delikatnie rozbij tłuczkiem, tak by nie naruszyć struktury mięsa. To sprawi, że kotlety będą delikatniejsze i szybciej się usmażą. Następny krok to marynata. Dość kontrowersyjny, bo ma swoich zwolenników i zażartych przeciwników. Chcesz wypróbować? Kotlety ułóż w głębszym naczyniu, a na nich plastry cebuli. Zalej całość mlekiem i odstaw do lodówki na 2-3 godziny. Do marynaty można też użyć kefiru. Jednak tu zdania są podzielone, bo wielu kucharzy twierdzi, że świeże i dobrze rozbite mięso nie potrzebuje marynaty. A druga opcja uważa, że to właśnie marynata ma największy wpływ na soczystość i miękkość kotletów.

Najlepsza panierka do kotletów schabowych

Następny krok to panierowanie. Jeśli mięso było marynowane, trzeba je wcześniej osuszyć ręcznikiem papierowym. W klasycznym przepisie zawsze znajdują się bułka tarta, jajko, mąka. Jednak można tu pozwolić sobie na małe eksperymenty. Jajka świetnie zastąpi jogurt naturalny lub maślanka. Taki trik sprawia, że kotlety stają się bardziej soczyste i mają wyjątkowy, lekko kremowy smak. Kotlety klasycznie doprawia się tylko solą i pieprzem, ale możesz użyć także czosnku czy ziół prowansalskich.

Na patelni

Ostatni, ale bardzo ważny etap przygotowywania kotletów to smażenie. Polecany jest olej rzepakowy lub smalec, bo dobrze znoszą wysokie temperatury. Ważne jest, aby kotlety smażyć na średnim ogniu. Inaczej panierka szybko się przypali, a mięso pozostanie surowe w środku. Będzie twarde jak podeszwa, a tego na pewno nie chcesz. Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu przez około 3-5 minut z każdej strony, aż staną się złociste i chrupiące.

Wybrane dla Ciebie

Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Babcia zawsze dodawała do rosołu. Teraz eksperci ostrzegają, że to szkodzi
Babcia zawsze dodawała do rosołu. Teraz eksperci ostrzegają, że to szkodzi
Czy trzeba płukać kaszę gryczaną przed gotowaniem? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Czy trzeba płukać kaszę gryczaną przed gotowaniem? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Tylko w tej temperaturze piekę karkówkę. Wychodzi tak krucha, że nie trzeba do niej noża
Tylko w tej temperaturze piekę karkówkę. Wychodzi tak krucha, że nie trzeba do niej noża
Z serka wiejskiego i marchewki robię placki. Smaczniejsze i zdrowsze niż ziemniaczane
Z serka wiejskiego i marchewki robię placki. Smaczniejsze i zdrowsze niż ziemniaczane