Surowe czy ugotowane? Mało kto wie, jak prawidłowo zamrozić pierogi na święta

Pierogi świetnie nadają się do mrożenia, ale trzeba zrobić to prawidłowo. Tylko wtedy nie będą pękać, ciasto nie przesuszy się, a co najważniejsze nie posklejają się, co może doprowadzić do tego, że twoja praca pójdzie na marne. Podpowiadamy, jak mrozić pierogi, by po odgrzaniu smakowały, jak świeże.

mrożone pierogiJuż można przygotowywać pierogi na święta!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pierogi jemy przez cały rok, ale tuż przed świętami stają się jedną z najważniejszych potraw. Przygotowujemy je z wyjątkową starannością, zarówno jeśli chodzi o ciasto, jaki i farsz. Wiadomo, że są pracochłonne, dlatego często lepimy je wcześniej, a potem mrozimy. Jak to zrobić, by podczas świąt smakowały jak świeże?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami. Na jednej porcji na pewno się nie skończy

Który sposób jest lepszy?

Każdy ma swój ulubiony sposób mrożenia pierogów, nie ma co się spierać, który jest lepszy. W podobny sposób mrozimy także inne wyroby mączne, jak kopytka czy kluski śląskie. Można je po prostu mrozić na surowo, przed ugotowaniem, jak i po ugotowaniu. Warto zauważyć, że surowe mogą być przechowywane w zamrażalniku przez około trzy miesiące, podczas gdy gotowane tylko przez kilka tygodni.

Dłuższe przechowywanie pierogów gotowanych może wpływać na jakość ciasta, będzie ono mniej smaczne i elastyczne. Natomiast przy surowych należy poświęcić odrobinę więcej czasu na gotowanie, ale smak powinien być znakomity.

Metodą pośrednią jest mrożenie pierogów po zblanszowaniu. Ta technika często stosowana jest przy warzywach. Polega na krótkim obgotowaniu we wrzątku i szybkim schładzaniu. W przypadku pierogów, chłodzenie nie jest potrzebne, a sam sposób jest bardzo polecany.

Pierogi nie będą posklejane

Aby uniknąć sklejania się pierogów, należy przestrzegać prostych zasad. Surowe pierogi rozkładamy na tackach, tak by się nie stykały i zamrażamy. Dopiero po około dwóch godzinach można je przesypać do woreczków. To samo dotyczy gotowanych pierogów, które po ugotowaniu skrapia się delikatnie olejem, co zapobiega sklejaniu.

Blanszowanie wymaga innego podejścia. Pierogi należy wyjąć z wrzątku już po 30 sekundach, kontynuując proces jak z gotowanymi. Tak przygotowane pierogi po odgrzaniu, będą smakować jak świeże.

Wybrane dla Ciebie
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce