Piotr Ogiński robi ruskie pierogi bez lepienia. Jego sposób jest prosty i szybki

Ruskie pierogi kochamy przede wszystkim za pyszny ziemniaczano-serowy farsz. Jednak zdecydowanie mniej lubimy ich lepienie, a — co tu dużo mówić — niektórzy sobie po prostu z tym nie radzą. Bywa też, że po prostu mamy mniej czasu. I wtedy z pomocą przychodzi Piotr Ogiński. Znany kucharz ma sposób na pierogi.

Kluski czy pierogi? Ważne, ze pyszne. Pierogi ruskie bez lepienia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Pierogi to danie, które kojarzy się z prostą, domową kuchnią. Jednak ich przygotowanie wymaga sporo wprawy. Nie ma co ukrywać, to także potrawa dość pracochłonna. I dlatego Piotr Ogiński wpadł na inny pomysł. Robi pierogi bez lepienia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lubisz pierogi ruskie? Koniecznie spróbuj wersji naleśnikowej, która wręcz wymiata

Piotr Ogiński pokazał, jak zrobić pierogi bez lepienia

Piotr Ogiński, zawodowy kucharz znany z występów w "Top Chef" i "Hell's Kitchen", na Instagramie na swoim profilu "Kocham gotować" przekonuje, że ze zrobieniem pierogów ruskich w takiej wersji poradzi sobie absolutnie każdy. Zresztą słowo "pierogi" jest trochę na wyrost, bo kucharz wcale nie lepi ciasta, do którego nakłada farsz. Po prostu z farszu, takiego jak przygotowujemy do ruskich pierogów, lepi kulki, które potem panieruje i gotuje.

Pod nagraniem Ogińskiego pojawiło się mnóstwo pozytywnych komentarzy:

"Rewelacyjne!"
"Fajny pomysł, następnym razem zamiast kopytek będą a la ruskie"
"Wow, świetny pomysł, bo mi sklejanie nie wychodzi"

Przepis Piotra Ogińskiego na szybkie pierogi bez lepienia

Składniki:

  • 300 g ugotowanych ziemniaków,
  • 250 g twarogu półtłustego lub tłustego,
  • połowa przygotowanej omasty,
  • sól i pieprz do smaku.

Omasta:

  • 200 g słoniny,
  • 2 cebule,
  • sól do smaku.

Do panierowania:

  • 3 jajka,
  • 50 ml wody,
  • sól do smaku,
  • mąka do obtaczania.

Sposób przygotowania:

  1. Wędzoną słoninę pokrój w kostkę, a potem wytop z niej tłuszcz.
  2. Dodaj do niej drobno pokrojoną cebulę, całość przesmaż.
  3. Ziemniaki i twaróg przepuść przez praskę.
  4. Połowę omasty dodaj do masy ziemniaczano-twarogowej, dopraw do smaku i dokładnie wyrób.
  5. Z takiej masy lep małe kulki.
  6. Jajka dokładnie wymieszaj z wodą, dopraw solą.
  7. W drugiej misce przygotuj mąkę.
  8. Kulki panieruj trzykrotnie w jajku i mące.
  9. Tak przygotowane kulki gotuj w osolonym wrzątku, wyjmij je po 2 minutach od wypłynięcia.
  10. Przełóż je na patelnię z pozostałą omastą i przesmaż.
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar