Piotr Ogiński robi ruskie pierogi bez lepienia. Jego sposób jest prosty i szybki
Ruskie pierogi kochamy przede wszystkim za pyszny ziemniaczano-serowy farsz. Jednak zdecydowanie mniej lubimy ich lepienie, a — co tu dużo mówić — niektórzy sobie po prostu z tym nie radzą. Bywa też, że po prostu mamy mniej czasu. I wtedy z pomocą przychodzi Piotr Ogiński. Znany kucharz ma sposób na pierogi.
Pierogi to danie, które kojarzy się z prostą, domową kuchnią. Jednak ich przygotowanie wymaga sporo wprawy. Nie ma co ukrywać, to także potrawa dość pracochłonna. I dlatego Piotr Ogiński wpadł na inny pomysł. Robi pierogi bez lepienia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Lubisz pierogi ruskie? Koniecznie spróbuj wersji naleśnikowej, która wręcz wymiata
Piotr Ogiński pokazał, jak zrobić pierogi bez lepienia
Piotr Ogiński, zawodowy kucharz znany z występów w "Top Chef" i "Hell's Kitchen", na Instagramie na swoim profilu "Kocham gotować" przekonuje, że ze zrobieniem pierogów ruskich w takiej wersji poradzi sobie absolutnie każdy. Zresztą słowo "pierogi" jest trochę na wyrost, bo kucharz wcale nie lepi ciasta, do którego nakłada farsz. Po prostu z farszu, takiego jak przygotowujemy do ruskich pierogów, lepi kulki, które potem panieruje i gotuje.
Pod nagraniem Ogińskiego pojawiło się mnóstwo pozytywnych komentarzy:
"Rewelacyjne!"
"Fajny pomysł, następnym razem zamiast kopytek będą a la ruskie"
"Wow, świetny pomysł, bo mi sklejanie nie wychodzi"
Przepis Piotra Ogińskiego na szybkie pierogi bez lepienia
Składniki:
- 300 g ugotowanych ziemniaków,
- 250 g twarogu półtłustego lub tłustego,
- połowa przygotowanej omasty,
- sól i pieprz do smaku.
Omasta:
- 200 g słoniny,
- 2 cebule,
- sól do smaku.
Do panierowania:
- 3 jajka,
- 50 ml wody,
- sól do smaku,
- mąka do obtaczania.
Sposób przygotowania:
- Wędzoną słoninę pokrój w kostkę, a potem wytop z niej tłuszcz.
- Dodaj do niej drobno pokrojoną cebulę, całość przesmaż.
- Ziemniaki i twaróg przepuść przez praskę.
- Połowę omasty dodaj do masy ziemniaczano-twarogowej, dopraw do smaku i dokładnie wyrób.
- Z takiej masy lep małe kulki.
- Jajka dokładnie wymieszaj z wodą, dopraw solą.
- W drugiej misce przygotuj mąkę.
- Kulki panieruj trzykrotnie w jajku i mące.
- Tak przygotowane kulki gotuj w osolonym wrzątku, wyjmij je po 2 minutach od wypłynięcia.
- Przełóż je na patelnię z pozostałą omastą i przesmaż.