Piotr Ogiński robi ruskie pierogi bez lepienia. Jego sposób jest prosty i szybki
Ruskie pierogi kochamy przede wszystkim za pyszny ziemniaczano-serowy farsz. Jednak zdecydowanie mniej lubimy ich lepienie, a — co tu dużo mówić — niektórzy sobie po prostu z tym nie radzą. Bywa też, że po prostu mamy mniej czasu. I wtedy z pomocą przychodzi Piotr Ogiński. Znany kucharz ma sposób na pierogi.
11.11.2024 18:14
Pierogi to danie, które kojarzy się z prostą, domową kuchnią. Jednak ich przygotowanie wymaga sporo wprawy. Nie ma co ukrywać, to także potrawa dość pracochłonna. I dlatego Piotr Ogiński wpadł na inny pomysł. Robi pierogi bez lepienia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Piotr Ogiński pokazał, jak zrobić pierogi bez lepienia
Piotr Ogiński, zawodowy kucharz znany z występów w "Top Chef" i "Hell's Kitchen", na Instagramie na swoim profilu "Kocham gotować" przekonuje, że ze zrobieniem pierogów ruskich w takiej wersji poradzi sobie absolutnie każdy. Zresztą słowo "pierogi" jest trochę na wyrost, bo kucharz wcale nie lepi ciasta, do którego nakłada farsz. Po prostu z farszu, takiego jak przygotowujemy do ruskich pierogów, lepi kulki, które potem panieruje i gotuje.
Pod nagraniem Ogińskiego pojawiło się mnóstwo pozytywnych komentarzy:
"Rewelacyjne!"
"Fajny pomysł, następnym razem zamiast kopytek będą a la ruskie"
"Wow, świetny pomysł, bo mi sklejanie nie wychodzi"
Przepis Piotra Ogińskiego na szybkie pierogi bez lepienia
Składniki:
- 300 g ugotowanych ziemniaków,
- 250 g twarogu półtłustego lub tłustego,
- połowa przygotowanej omasty,
- sól i pieprz do smaku.
Omasta:
- 200 g słoniny,
- 2 cebule,
- sól do smaku.
Do panierowania:
- 3 jajka,
- 50 ml wody,
- sól do smaku,
- mąka do obtaczania.
Sposób przygotowania:
- Wędzoną słoninę pokrój w kostkę, a potem wytop z niej tłuszcz.
- Dodaj do niej drobno pokrojoną cebulę, całość przesmaż.
- Ziemniaki i twaróg przepuść przez praskę.
- Połowę omasty dodaj do masy ziemniaczano-twarogowej, dopraw do smaku i dokładnie wyrób.
- Z takiej masy lep małe kulki.
- Jajka dokładnie wymieszaj z wodą, dopraw solą.
- W drugiej misce przygotuj mąkę.
- Kulki panieruj trzykrotnie w jajku i mące.
- Tak przygotowane kulki gotuj w osolonym wrzątku, wyjmij je po 2 minutach od wypłynięcia.
- Przełóż je na patelnię z pozostałą omastą i przesmaż.