Piotr Ogiński robi ruskie pierogi bez lepienia. Jego sposób jest prosty i szybki

Ruskie pierogi kochamy przede wszystkim za pyszny ziemniaczano-serowy farsz. Jednak zdecydowanie mniej lubimy ich lepienie, a — co tu dużo mówić — niektórzy sobie po prostu z tym nie radzą. Bywa też, że po prostu mamy mniej czasu. I wtedy z pomocą przychodzi Piotr Ogiński. Znany kucharz ma sposób na pierogi.

Kluski czy pierogi? Ważne, ze pyszne. Pierogi ruskie bez lepienia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Pierogi to danie, które kojarzy się z prostą, domową kuchnią. Jednak ich przygotowanie wymaga sporo wprawy. Nie ma co ukrywać, to także potrawa dość pracochłonna. I dlatego Piotr Ogiński wpadł na inny pomysł. Robi pierogi bez lepienia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lubisz pierogi ruskie? Koniecznie spróbuj wersji naleśnikowej, która wręcz wymiata

Piotr Ogiński pokazał, jak zrobić pierogi bez lepienia

Piotr Ogiński, zawodowy kucharz znany z występów w "Top Chef" i "Hell's Kitchen", na Instagramie na swoim profilu "Kocham gotować" przekonuje, że ze zrobieniem pierogów ruskich w takiej wersji poradzi sobie absolutnie każdy. Zresztą słowo "pierogi" jest trochę na wyrost, bo kucharz wcale nie lepi ciasta, do którego nakłada farsz. Po prostu z farszu, takiego jak przygotowujemy do ruskich pierogów, lepi kulki, które potem panieruje i gotuje.

Pod nagraniem Ogińskiego pojawiło się mnóstwo pozytywnych komentarzy:

"Rewelacyjne!"
"Fajny pomysł, następnym razem zamiast kopytek będą a la ruskie"
"Wow, świetny pomysł, bo mi sklejanie nie wychodzi"

Przepis Piotra Ogińskiego na szybkie pierogi bez lepienia

Składniki:

  • 300 g ugotowanych ziemniaków,
  • 250 g twarogu półtłustego lub tłustego,
  • połowa przygotowanej omasty,
  • sól i pieprz do smaku.

Omasta:

  • 200 g słoniny,
  • 2 cebule,
  • sól do smaku.

Do panierowania:

  • 3 jajka,
  • 50 ml wody,
  • sól do smaku,
  • mąka do obtaczania.

Sposób przygotowania:

  1. Wędzoną słoninę pokrój w kostkę, a potem wytop z niej tłuszcz.
  2. Dodaj do niej drobno pokrojoną cebulę, całość przesmaż.
  3. Ziemniaki i twaróg przepuść przez praskę.
  4. Połowę omasty dodaj do masy ziemniaczano-twarogowej, dopraw do smaku i dokładnie wyrób.
  5. Z takiej masy lep małe kulki.
  6. Jajka dokładnie wymieszaj z wodą, dopraw solą.
  7. W drugiej misce przygotuj mąkę.
  8. Kulki panieruj trzykrotnie w jajku i mące.
  9. Tak przygotowane kulki gotuj w osolonym wrzątku, wyjmij je po 2 minutach od wypłynięcia.
  10. Przełóż je na patelnię z pozostałą omastą i przesmaż.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟