PoradyAbsolutnie nie dodawaj do ciasta na pierogi. Będzie twarde jak podeszwa i gumowate

Absolutnie nie dodawaj do ciasta na pierogi. Będzie twarde jak podeszwa i gumowate

Kończy się sezon na pierogi ze świeżymi owocami, ale pomysłów na nie nie brakuje. Twaróg, warzywa, kasza czy grzyby idealnie nadają się na farsz. Jednak w tej potrawie najważniejsze jest ciasto. Powinno być miękkie i delikatne, bo inaczej będzie to tylko kulinarna klęska.

Czego nie dodawać do ciasta na pierogi?
Czego nie dodawać do ciasta na pierogi?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio

13.09.2024 09:49

Nawet najlepszy farsz nie uratuje pierogów, gdy ciasto będzie twarde i gumowate. Często za tym stoją składniki, których lepiej nie dodawać. Przepis na ciasto na pierogi jest bardzo prosty i lepiej się go trzymać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Trzymaj się tradycyjnego przepisu na ciasto na pierogi

Receptura ciasta na pierogi jest krótka i konkretna. Dlatego wiele osób chce ją "ulepszyć". I wtedy właśnie zdarzają się spore błędy. Kusi cię dodawanie jajek? To właśnie one mogą sprawić, że ciasto stanie się twarde i straci swoją puszystość. Zamiast jajek wystarczy użyć ciepłej wody i odrobiny soli.

Tradycyjne ciasto na pierogi to tylko trzy składniki: mąka, gorąca woda, szczypta soli. Ciasto wyrabiamy, by było miękkie i plastyczne. Przed robieniem pierogów powinno odpocząć 15—30 minut pod przykryciem. Spotyka się też przepisy z jajkami lub samym żółtkiem, ale mogą one zmienić strukturę ciasta. Są i takie z tłuszczem – olejem lub masłem, które mogą sprawić, że ciasto będzie bardziej elastyczne. Jednak warto zacząć przygotowywanie pierogów od podstawowej wersji. Gdy opanujemy jego przygotowanie do perfekcji, dopiero można pomyśleć o dodatkach.

Przy robieniu pierogów uważaj z mąką

Innym częstym błędem jest przesadzanie z ilością mąki podczas podsypywania stolnicy. Jest ona ważna, ponieważ zapobiega przywieraniu ciasta, jednak nadmiar mąki powoduje, że ciasto staje się mniej elastyczne i plastyczne. W rezultacie pierogi mogą okazać się twarde.

Ponadto, nadmiar mąki na powierzchni ciasta utrudnia dokładne połączenie brzegów pierogów, co może skutkować rozklejaniem się w trakcie gotowania i wypływaniem farszu. Ważne jest również, aby ciasto było rozwałkowane cienko, dzięki temu pierogi są bardzo delikatne.

Tradycyjny przepis na ciasto na pierogi

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typu 450 lub 500,
  • 250 ml ciepłej wody,
  • 1 łyżeczka soli.

Wykonanie:

  1. Przesiej mąkę na stolnicę i zrób w niej dołek.
  2. Dodaj sól i stopniowo wlewaj ciepłą wodę, mieszając i siekając ciasto nożem.
  3. Kiedy ciasto zacznie się formować, zagnieć je rękami przez około 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.
  4. Ciasto powinno być lekko klejące, ale nie powinno lepić się do rąk. W razie potrzeby możesz dodać odrobinę mąki lub wody.
  5. Uformuj ciasto w kulę, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut, aby odpoczęło.
  6. Podziel je na części. Rozwałkowuj bardzo cienko, wykrawaj szklanką kółka, nadziewaj farszem i zlepiaj.
  7. Gotuj je w osolonym wrzątku, ok. 5 minut od wypłynięcia.
Wybrane dla Ciebie