Absolutnie nie dodawaj do ciasta na pierogi. Będzie twarde jak podeszwa i gumowate

Kończy się sezon na pierogi ze świeżymi owocami, ale pomysłów na nie nie brakuje. Twaróg, warzywa, kasza czy grzyby idealnie nadają się na farsz. Jednak w tej potrawie najważniejsze jest ciasto. Powinno być miękkie i delikatne, bo inaczej będzie to tylko kulinarna klęska.

Czego nie dodawać do ciasta na pierogi?Czego nie dodawać do ciasta na pierogi?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio
Dorota Gepert
oprac.  Dorota Gepert

Nawet najlepszy farsz nie uratuje pierogów, gdy ciasto będzie twarde i gumowate. Często za tym stoją składniki, których lepiej nie dodawać. Przepis na ciasto na pierogi jest bardzo prosty i lepiej się go trzymać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron z kurkami w sosie śmietanowym. Prosty przepis na obiad

Trzymaj się tradycyjnego przepisu na ciasto na pierogi

Receptura ciasta na pierogi jest krótka i konkretna. Dlatego wiele osób chce ją "ulepszyć". I wtedy właśnie zdarzają się spore błędy. Kusi cię dodawanie jajek? To właśnie one mogą sprawić, że ciasto stanie się twarde i straci swoją puszystość. Zamiast jajek wystarczy użyć ciepłej wody i odrobiny soli.

Tradycyjne ciasto na pierogi to tylko trzy składniki: mąka, gorąca woda, szczypta soli. Ciasto wyrabiamy, by było miękkie i plastyczne. Przed robieniem pierogów powinno odpocząć 15—30 minut pod przykryciem. Spotyka się też przepisy z jajkami lub samym żółtkiem, ale mogą one zmienić strukturę ciasta. Są i takie z tłuszczem – olejem lub masłem, które mogą sprawić, że ciasto będzie bardziej elastyczne. Jednak warto zacząć przygotowywanie pierogów od podstawowej wersji. Gdy opanujemy jego przygotowanie do perfekcji, dopiero można pomyśleć o dodatkach.

Przy robieniu pierogów uważaj z mąką

Innym częstym błędem jest przesadzanie z ilością mąki podczas podsypywania stolnicy. Jest ona ważna, ponieważ zapobiega przywieraniu ciasta, jednak nadmiar mąki powoduje, że ciasto staje się mniej elastyczne i plastyczne. W rezultacie pierogi mogą okazać się twarde.

Ponadto, nadmiar mąki na powierzchni ciasta utrudnia dokładne połączenie brzegów pierogów, co może skutkować rozklejaniem się w trakcie gotowania i wypływaniem farszu. Ważne jest również, aby ciasto było rozwałkowane cienko, dzięki temu pierogi są bardzo delikatne.

Tradycyjny przepis na ciasto na pierogi

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typu 450 lub 500,
  • 250 ml ciepłej wody,
  • 1 łyżeczka soli.

Wykonanie:

  1. Przesiej mąkę na stolnicę i zrób w niej dołek.
  2. Dodaj sól i stopniowo wlewaj ciepłą wodę, mieszając i siekając ciasto nożem.
  3. Kiedy ciasto zacznie się formować, zagnieć je rękami przez około 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.
  4. Ciasto powinno być lekko klejące, ale nie powinno lepić się do rąk. W razie potrzeby możesz dodać odrobinę mąki lub wody.
  5. Uformuj ciasto w kulę, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut, aby odpoczęło.
  6. Podziel je na części. Rozwałkowuj bardzo cienko, wykrawaj szklanką kółka, nadziewaj farszem i zlepiaj.
  7. Gotuj je w osolonym wrzątku, ok. 5 minut od wypłynięcia.

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia