PoradyAbsolutnie nie dodawaj do ciasta na pierogi. Będzie twarde jak podeszwa i gumowate

Absolutnie nie dodawaj do ciasta na pierogi. Będzie twarde jak podeszwa i gumowate

Czego nie dodawać do ciasta na pierogi?
Czego nie dodawać do ciasta na pierogi?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio

13.09.2024 09:49

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kończy się sezon na pierogi ze świeżymi owocami, ale pomysłów na nie nie brakuje. Twaróg, warzywa, kasza czy grzyby idealnie nadają się na farsz. Jednak w tej potrawie najważniejsze jest ciasto. Powinno być miękkie i delikatne, bo inaczej będzie to tylko kulinarna klęska.

Nawet najlepszy farsz nie uratuje pierogów, gdy ciasto będzie twarde i gumowate. Często za tym stoją składniki, których lepiej nie dodawać. Przepis na ciasto na pierogi jest bardzo prosty i lepiej się go trzymać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Trzymaj się tradycyjnego przepisu na ciasto na pierogi

Receptura ciasta na pierogi jest krótka i konkretna. Dlatego wiele osób chce ją "ulepszyć". I wtedy właśnie zdarzają się spore błędy. Kusi cię dodawanie jajek? To właśnie one mogą sprawić, że ciasto stanie się twarde i straci swoją puszystość. Zamiast jajek wystarczy użyć ciepłej wody i odrobiny soli.

Tradycyjne ciasto na pierogi to tylko trzy składniki: mąka, gorąca woda, szczypta soli. Ciasto wyrabiamy, by było miękkie i plastyczne. Przed robieniem pierogów powinno odpocząć 15—30 minut pod przykryciem. Spotyka się też przepisy z jajkami lub samym żółtkiem, ale mogą one zmienić strukturę ciasta. Są i takie z tłuszczem – olejem lub masłem, które mogą sprawić, że ciasto będzie bardziej elastyczne. Jednak warto zacząć przygotowywanie pierogów od podstawowej wersji. Gdy opanujemy jego przygotowanie do perfekcji, dopiero można pomyśleć o dodatkach.

Przy robieniu pierogów uważaj z mąką

Innym częstym błędem jest przesadzanie z ilością mąki podczas podsypywania stolnicy. Jest ona ważna, ponieważ zapobiega przywieraniu ciasta, jednak nadmiar mąki powoduje, że ciasto staje się mniej elastyczne i plastyczne. W rezultacie pierogi mogą okazać się twarde.

Ponadto, nadmiar mąki na powierzchni ciasta utrudnia dokładne połączenie brzegów pierogów, co może skutkować rozklejaniem się w trakcie gotowania i wypływaniem farszu. Ważne jest również, aby ciasto było rozwałkowane cienko, dzięki temu pierogi są bardzo delikatne.

Tradycyjny przepis na ciasto na pierogi

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typu 450 lub 500,
  • 250 ml ciepłej wody,
  • 1 łyżeczka soli.

Wykonanie:

  1. Przesiej mąkę na stolnicę i zrób w niej dołek.
  2. Dodaj sól i stopniowo wlewaj ciepłą wodę, mieszając i siekając ciasto nożem.
  3. Kiedy ciasto zacznie się formować, zagnieć je rękami przez około 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.
  4. Ciasto powinno być lekko klejące, ale nie powinno lepić się do rąk. W razie potrzeby możesz dodać odrobinę mąki lub wody.
  5. Uformuj ciasto w kulę, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut, aby odpoczęło.
  6. Podziel je na części. Rozwałkowuj bardzo cienko, wykrawaj szklanką kółka, nadziewaj farszem i zlepiaj.
  7. Gotuj je w osolonym wrzątku, ok. 5 minut od wypłynięcia.