Babcia Jadzia robi najlepsze pierogi z jagodami. Sekretem jest elastyczne i mięciutkie ciasto

Wprawdzie jagody na straganach są jeszcze bardzo drogie, ale już mam w planach pierogi. Odszukałam przepis babci Jadzi, mistrzyni tego dania. Jej pierogi nie mają sobie równych, to prawdziwy letni przysmak. Jest z nimi trochę pracy, ale przynajmniej raz w roku trzeba je ugotować.

Zaczyna się sezon na pierogi z jagodami.Zaczyna się sezon na pierogi z jagodami.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Dlaczego pierogi najlepiej smakują u babci? Przygotowanie ciasta wymaga wprawy, którą zdobywa się przez lata. Z kolei sklejanie pierogów to dobra lekcja cierpliwości i staranności. Jednak lepiej się nie poddawać, tylko wykorzystać sezon na jagody na robienie pierogów.

Tylko latem

Pierogi z jagodami to kwintesencja sezonowego dania. Można zjeść je tylko latem, bo mrożone jagody to już nie to samo. To chyba najpopularniejsza potrawa z tymi leśnymi owocami. Dla niektórych to deser, dla innych danie obiadowe na słodko. Jakkolwiek by było, warto je zrobić. Zaczynamy od przebrania i oczyszczenia owoców. Potem należy je delikatnie wypłukać i osuszyć. Kolejny krok to już zagniatania ciasto. Ważne, by pierogi zaplanować, bo gotowe ciasto potrzebuje odpoczynku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Teściowa początkowo kręciła nosem, ale kiedy ją spróbowała, była zachwycona

Konieczny odpoczynek

Podstawowe składniki ciasta na pierogi to mąka, ciepła woda i szczypta soli. Jednak gdy planujemy je w wersji z owocami, warto dodać jajko i masło. Tak właśnie robi babcia Jadzia. Twierdzi, że wtedy ciasto jest bardziej miękkie i elastyczne. Wtedy łatwiej zamknąć w nim nawet sporą ilość jagód. Bardzo też jest ważne, by z pierogami się śpieszyć. Po wyrobieniu ciasto na pierogi trzeba odłożyć, przykryć i poczekać pół godziny. Musi po prostu odpocząć. W tym czasie nabierze wilgoci, stanie się bardziej elastyczne i łatwiej je będzie rozwałkować. Potem z ciasta można odrywać małe porcje i je rozwałkowywać na placuszki. Drugi sposób to rozwałkować większy placek i wycinać kółeczka, np. szklanką.

Triki babci

Przygotowane do pierogów jagody przesyp do miseczki i wymieszaj z cukrem. To też patent babci Jadzi. Wtedy owoce będą równomiernie słodkie. Można użyć cukru pudru lub dodać trochę cukru waniliowego. To wygodniejszy sposób niż słodzenie każdej porcji oddzielnie i jagody są w pierogach smaczniejsze. Co do sklejania pierogów, nie ma specjalnego patentu. Po prostu należy zrobić to dokładnie, by podczas gotowania nie wyciekał sok. Można do tego użyć widelca lub maszynki do pierogów.

Ostatni etap

Gotowanie to już ostatni etap. Trzeba robić to w dużym garnku. Pierogi wrzucamy do osolonego wrzątku i od razu lekko mieszamy, co powinno zapobiec przyklejeniu się ich do dna. Gotujemy je kilka minut, od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiamy je łyżką cedzakową. Potem dobrze jeszcze wylać resztki wody z półmiska.

Przepis na pierogi babci Jadzi

Składniki:

  • 500 g mąki (idealna będzie specjalna do pierogów),
  • 2 jajka,
  • 200 ml gorącej wody,
  • 2 łyżki miękkiego masła,
  • 400 g jagód plus cukier do smaku,
  • kwaśna śmietana.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej, dodaj szczyptę soli i jajka i miękkie lub rozpuszczone masło. Wyrabiaj ciasto i stopniowo dodawaj wodę.
  2. Zagniecione ciasto odstaw pod przykryciem na 20-30 minut.
  3. Jagody przebierz, opłucz i osusz. Wymieszaj je cukrem.
  4. Ciasto przełóż na stolnicę i rozwałkuj. Wykrawaj z niego krążki na pierogi, np. za pomocą szklanki. Możesz też odrywać małe kawałki, formować kulki i rozwałkowywać na placki.
  5. Każdy placek nadziewaj jagodami i zlepiaj.
  6. Pierogi gotuj w osolonym wrzątku. Kiedy wypłyną na powierzchnię potrzebują jeszcze kilku minut. Pierogi podawaj ze śmietaną.


Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo