Babcia Jadzia robi najlepsze pierogi z jagodami. Sekretem jest elastyczne i mięciutkie ciasto

Wprawdzie jagody na straganach są jeszcze bardzo drogie, ale już mam w planach pierogi. Odszukałam przepis babci Jadzi, mistrzyni tego dania. Jej pierogi nie mają sobie równych, to prawdziwy letni przysmak. Jest z nimi trochę pracy, ale przynajmniej raz w roku trzeba je ugotować.

Zaczyna się sezon na pierogi z jagodami.Zaczyna się sezon na pierogi z jagodami.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Dlaczego pierogi najlepiej smakują u babci? Przygotowanie ciasta wymaga wprawy, którą zdobywa się przez lata. Z kolei sklejanie pierogów to dobra lekcja cierpliwości i staranności. Jednak lepiej się nie poddawać, tylko wykorzystać sezon na jagody na robienie pierogów.

Tylko latem

Pierogi z jagodami to kwintesencja sezonowego dania. Można zjeść je tylko latem, bo mrożone jagody to już nie to samo. To chyba najpopularniejsza potrawa z tymi leśnymi owocami. Dla niektórych to deser, dla innych danie obiadowe na słodko. Jakkolwiek by było, warto je zrobić. Zaczynamy od przebrania i oczyszczenia owoców. Potem należy je delikatnie wypłukać i osuszyć. Kolejny krok to już zagniatania ciasto. Ważne, by pierogi zaplanować, bo gotowe ciasto potrzebuje odpoczynku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Teściowa początkowo kręciła nosem, ale kiedy ją spróbowała, była zachwycona

Konieczny odpoczynek

Podstawowe składniki ciasta na pierogi to mąka, ciepła woda i szczypta soli. Jednak gdy planujemy je w wersji z owocami, warto dodać jajko i masło. Tak właśnie robi babcia Jadzia. Twierdzi, że wtedy ciasto jest bardziej miękkie i elastyczne. Wtedy łatwiej zamknąć w nim nawet sporą ilość jagód. Bardzo też jest ważne, by z pierogami się śpieszyć. Po wyrobieniu ciasto na pierogi trzeba odłożyć, przykryć i poczekać pół godziny. Musi po prostu odpocząć. W tym czasie nabierze wilgoci, stanie się bardziej elastyczne i łatwiej je będzie rozwałkować. Potem z ciasta można odrywać małe porcje i je rozwałkowywać na placuszki. Drugi sposób to rozwałkować większy placek i wycinać kółeczka, np. szklanką.

Triki babci

Przygotowane do pierogów jagody przesyp do miseczki i wymieszaj z cukrem. To też patent babci Jadzi. Wtedy owoce będą równomiernie słodkie. Można użyć cukru pudru lub dodać trochę cukru waniliowego. To wygodniejszy sposób niż słodzenie każdej porcji oddzielnie i jagody są w pierogach smaczniejsze. Co do sklejania pierogów, nie ma specjalnego patentu. Po prostu należy zrobić to dokładnie, by podczas gotowania nie wyciekał sok. Można do tego użyć widelca lub maszynki do pierogów.

Ostatni etap

Gotowanie to już ostatni etap. Trzeba robić to w dużym garnku. Pierogi wrzucamy do osolonego wrzątku i od razu lekko mieszamy, co powinno zapobiec przyklejeniu się ich do dna. Gotujemy je kilka minut, od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiamy je łyżką cedzakową. Potem dobrze jeszcze wylać resztki wody z półmiska.

Przepis na pierogi babci Jadzi

Składniki:

  • 500 g mąki (idealna będzie specjalna do pierogów),
  • 2 jajka,
  • 200 ml gorącej wody,
  • 2 łyżki miękkiego masła,
  • 400 g jagód plus cukier do smaku,
  • kwaśna śmietana.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej, dodaj szczyptę soli i jajka i miękkie lub rozpuszczone masło. Wyrabiaj ciasto i stopniowo dodawaj wodę.
  2. Zagniecione ciasto odstaw pod przykryciem na 20-30 minut.
  3. Jagody przebierz, opłucz i osusz. Wymieszaj je cukrem.
  4. Ciasto przełóż na stolnicę i rozwałkuj. Wykrawaj z niego krążki na pierogi, np. za pomocą szklanki. Możesz też odrywać małe kawałki, formować kulki i rozwałkowywać na placki.
  5. Każdy placek nadziewaj jagodami i zlepiaj.
  6. Pierogi gotuj w osolonym wrzątku. Kiedy wypłyną na powierzchnię potrzebują jeszcze kilku minut. Pierogi podawaj ze śmietaną.


Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie