W przedszkolu każdy czekał na to danie. Dziś dzieci krzywią się na sam widok
Dla wielu z nas to danie jest miłym wspomnieniem z dzieciństwa. Jadło się je w przedszkolu, ale najlepsze robiła babcia. Teraz kluski podawane z owocami odchodzą w zapomnienie. Zupełnie niesłusznie. Proste, pyszne i sezonowe. Już za chwilę będzie na nie za późno.
11.06.2024 18:46
W kuchni naszych babć repertuar dań z jagodami był znacznie większy. Na pierwszym miejscu plasowały się oczywiście pierogi, potem kluski na parze, leniwe, a nawet knedle. To dość pracochłonne potrawy. Jednak kiedy czasu było mniej, był też i na to sposób.
Kluski, ale jakie?
Kiedy rzucimy hasło "kluski z jagodami", dla każdego może to znaczyć trochę coś innego. Wszystko zależy od tego, jakie się jadło w domu. Mogą to być kluski przygotowywane na parze, kluski z kaszy manny, czy te na bazie sera, czyli leniwe. Jednak jeśli chodzi o najprostszą i najszybszą wersję tego dania to oczywiście gotowy makaron z jagodami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kluski z jagodami - wakacyjny klasyk
Nie jest to danie wykwintne czy wyszukane. Raczej prosty, wakacyjny klasyk. Jednak zawsze ucieszy fanów jagód. Te owoce mają niepowtarzalny smak i właściwości. Najkorzystniej jeść je na surowo, dokładnie tak jak w tym daniu. Mają mnóstwo witamin, obniżają cholesterol, korzystnie działają na wzrok, wzmacniają odporność - to tylko początek listy ich zalet. Bez wątpienia zasługują na miano superfood. Sezon na nie wprawdzie dopiero się zaczął, ale nie ma co czekać, dobrze jest jeść je jak najczęściej.
Kluski z jagodami da się przygotować tak, że nawet dzieci nie będę kręcić nosem. Owoce można delikatnie doprawić cukrem waniliowym, miodem czy cynamonem. Dobrać do nich jak najlepszej jakości, kwaśną śmietanę. Tak robiły nasze babcie. Żeby danie miało bardziej deserowy sznyt ubij śmietanę kremówkę lub użyj modnego serka mascarpone. Najmłodszym kluski z jagodami powinny zasmakować też z waniliowym serkiem homogenizowanym.
Kluski z jagodami
Składniki:
- 250 g ulubionego, ugotowanego makaronu,
- 200 g jagód,
- 2 łyżki masła,
- cukier lub cukier waniliowy do smaku,
- cynamon lub wanilia
- 100 g śmietany, śmietanki, serka homogenizowanego, jogurtu naturalnego lub mascarpone.
Sposób przygotowania:
- Masło rozpuść na niewielkiej mocy palnika z cukrem lub cukrem waniliowym.
- Ugotowany, odcedzony makaron, wymieszaj z masłem i nałóż jego porcje na talerze.
- Na każdy nakładaj porcję jagód (można je także zmiksować ze szczyptą cynamonu lub cukrem waniliowym).
- Na jagody nałóż śmietanę, jogurtem, serkiem homogenizowanym lub mascarpone. Jeśli decydujesz się na śmietankę, wcześniej ją ubij.