WAŻNE
TERAZ

Kaczyński umywa ręce w sprawie Mejzy, zdecyduje klub PiS. Znamy kulisy

W przedszkolu każdy czekał na to danie. Dziś dzieci krzywią się na sam widok

Dla wielu z nas to danie jest miłym wspomnieniem z dzieciństwa. Jadło się je w przedszkolu, ale najlepsze robiła babcia. Teraz kluski podawane z owocami odchodzą w zapomnienie. Zupełnie niesłusznie. Proste, pyszne i sezonowe. Już za chwilę będzie na nie za późno.

Makaron z sosem jagodowo-wiśniowymMakaron z sosem jagodowo-wiśniowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Ionela
Dorota Gepert

W kuchni naszych babć repertuar dań z jagodami był znacznie większy. Na pierwszym miejscu plasowały się oczywiście pierogi, potem kluski na parze, leniwe, a nawet knedle. To dość pracochłonne potrawy. Jednak kiedy czasu było mniej, był też i na to sposób.

Kluski, ale jakie?

Kiedy rzucimy hasło "kluski z jagodami", dla każdego może to znaczyć trochę coś innego. Wszystko zależy od tego, jakie się jadło w domu. Mogą to być kluski przygotowywane na parze, kluski z kaszy manny, czy te na bazie sera, czyli leniwe. Jednak jeśli chodzi o najprostszą i najszybszą wersję tego dania to oczywiście gotowy makaron z jagodami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd robię omleta w ten sposób, moja rodzina nie chce nawet słyszeć o innym śniadaniu

Kluski z jagodami - wakacyjny klasyk

Nie jest to danie wykwintne czy wyszukane. Raczej prosty, wakacyjny klasyk. Jednak zawsze ucieszy fanów jagód. Te owoce mają niepowtarzalny smak i właściwości. Najkorzystniej jeść je na surowo, dokładnie tak jak w tym daniu. Mają mnóstwo witamin, obniżają cholesterol, korzystnie działają na wzrok, wzmacniają odporność - to tylko początek listy ich zalet. Bez wątpienia zasługują na miano superfood. Sezon na nie wprawdzie dopiero się zaczął, ale nie ma co czekać, dobrze jest jeść je jak najczęściej.

Kluski z jagodami da się przygotować tak, że nawet dzieci nie będę kręcić nosem. Owoce można delikatnie doprawić cukrem waniliowym, miodem czy cynamonem. Dobrać do nich jak najlepszej jakości, kwaśną śmietanę. Tak robiły nasze babcie. Żeby danie miało bardziej deserowy sznyt ubij śmietanę kremówkę lub użyj modnego serka mascarpone. Najmłodszym kluski z jagodami powinny zasmakować też z waniliowym serkiem homogenizowanym.

Kluski z jagodami

Składniki:

  • 250 g ulubionego, ugotowanego makaronu,
  • 200 g jagód,
  • 2 łyżki masła,
  • cukier lub cukier waniliowy do smaku,
  • cynamon lub wanilia
  • 100 g śmietany, śmietanki, serka homogenizowanego, jogurtu naturalnego lub mascarpone.

Sposób przygotowania:

  1. Masło rozpuść na niewielkiej mocy palnika z cukrem lub cukrem waniliowym.
  2. Ugotowany, odcedzony makaron, wymieszaj z masłem i nałóż jego porcje na talerze.
  3. Na każdy nakładaj porcję jagód (można je także zmiksować ze szczyptą cynamonu lub cukrem waniliowym).
  4. Na jagody nałóż śmietanę, jogurtem, serkiem homogenizowanym lub mascarpone. Jeśli decydujesz się na śmietankę, wcześniej ją ubij.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze