PrzepisDeseryNad Balatonem zajadałam się codziennie. Przepis okazał się banalnie prosty

Nad Balatonem zajadałam się codziennie. Przepis okazał się banalnie prosty

Do tegorocznego urlopu jeszcze daleko. Może dlatego coraz częściej wspominam moją wyprawę na Węgry i moje kulinarne odkrycia. Pisałam już o zupie gulaszowej i langoszach. Teraz czas na coś słodkiego, czyli kurtosz kołacz. Całkiem łatwo zrobić go w domu!

Ten węgierski przysmak można zrobić w domu.
Ten węgierski przysmak można zrobić w domu.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

26.05.2024 | aktual.: 26.05.2024 08:06

Kurtosz kołacz to jeden z najbardziej znanych deserów węgierskich. Kojarzony jest ze street foodem, bo rzeczywiście najlepiej smakuje z ulicznych budek. Łatwo do nich trafić, bo zapach tego wypieku szybko się roznosi i jest bardzo nęcący.

Najlepsze z posypką

Zaczyna się od zapachu, ale rzeczywiście to wypiek, któremu trudno się oprzeć. Ma charakterystyczny kształt walca. Kiedyś był pieczony nad ogniem, podobnie jak sękacz. Powstaje z cienko rozwałkowanego ciasta drożdżowego. Zwykle podawany jest z posypkami. Tradycyjna jest ta cukrowa, ale wybór jest dużo większy. Na ulicznych stoiskach można wybrać cynamonową, kakaową, orzechową czy kokosową. Proponuję przygotować ją z brązowego cukru i cynamonu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wprost z piekarnika

Kiedy patrzymy na kołacze na ulicznych stoiskach, wydaje się, że nie można zrobić ich w domu. Jednak nie ma z tym większego problemu. Da się je upiec w piekarniku, a cały proces ułatwiają specjalne formy na kołacze, które można kupić także w sklepach internetowych. Druga rzecz to dobry przepis. I takim właśnie chętnie się podzielę.

Kustosz kołacz

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 100 ml mleka,
  • 1 jajko,
  • 12 g drożdży świeżych,
  • 4 łyżki cukru,
  • 50 g masła,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • olej do posmarowania ciasta,
  • ulubione dodatki do obtaczania (np. brązowy cukier i cynamon, łyżka roztopionego masła),
  • forma do kołaczy.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania drożdżowego zaczynu. Do letniego mleka dodaj łyżeczkę mąki i cukru, pokruszone drożdże i wymieszaj. Odstaw go na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować.
  2. Wsypuj do miski mąkę, cukier, jajko, szczyptę soli, ekstrakt waniliowy, a na końcu roztopione masło i połącz te wszystkie składniki z zaczynem. Ciasto dokładnie wyrób. Potem przełóż je do naoliwionego naczynia i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
  3. Potem przełóż je na stolnicę i ponownie lekko wyrób. Podziel je na mniejsze porcje. Formuj z ciasta długi, cienki paski, możesz go rozwałkować. Obwijaj nimi formy na kartacze. Ciasto powinno ściśle do nich przylegać.
  4. Tak przygotowane kurtosze posmaruj roztopionym masłem. Brązowy cukier wymieszaj z cynamonem i obtaczaj je w takiej posypce. Ustaw formy na blaszce pionowo.
  5. Wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piecz je ok. 15-20 minut, kurtosze powinny mieć złoty kolor. Najlepiej smakują na ciepło.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
domowe wypiekikuchnia węgierskadesery
Wybrane dla Ciebie