Nad Balatonem zajadałam się codziennie. Przepis okazał się banalnie prosty

Do tegorocznego urlopu jeszcze daleko. Może dlatego coraz częściej wspominam moją wyprawę na Węgry i moje kulinarne odkrycia. Pisałam już o zupie gulaszowej i langoszach. Teraz czas na coś słodkiego, czyli kurtosz kołacz. Całkiem łatwo zrobić go w domu!

Ten węgierski przysmak można zrobić w domu. Ten węgierski przysmak można zrobić w domu.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Kurtosz kołacz to jeden z najbardziej znanych deserów węgierskich. Kojarzony jest ze street foodem, bo rzeczywiście najlepiej smakuje z ulicznych budek. Łatwo do nich trafić, bo zapach tego wypieku szybko się roznosi i jest bardzo nęcący.

Najlepsze z posypką

Zaczyna się od zapachu, ale rzeczywiście to wypiek, któremu trudno się oprzeć. Ma charakterystyczny kształt walca. Kiedyś był pieczony nad ogniem, podobnie jak sękacz. Powstaje z cienko rozwałkowanego ciasta drożdżowego. Zwykle podawany jest z posypkami. Tradycyjna jest ta cukrowa, ale wybór jest dużo większy. Na ulicznych stoiskach można wybrać cynamonową, kakaową, orzechową czy kokosową. Proponuję przygotować ją z brązowego cukru i cynamonu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Teściowa początkowo kręciła nosem, ale kiedy ją spróbowała, była zachwycona

Wprost z piekarnika

Kiedy patrzymy na kołacze na ulicznych stoiskach, wydaje się, że nie można zrobić ich w domu. Jednak nie ma z tym większego problemu. Da się je upiec w piekarniku, a cały proces ułatwiają specjalne formy na kołacze, które można kupić także w sklepach internetowych. Druga rzecz to dobry przepis. I takim właśnie chętnie się podzielę.

Kustosz kołacz

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 100 ml mleka,
  • 1 jajko,
  • 12 g drożdży świeżych,
  • 4 łyżki cukru,
  • 50 g masła,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • olej do posmarowania ciasta,
  • ulubione dodatki do obtaczania (np. brązowy cukier i cynamon, łyżka roztopionego masła),
  • forma do kołaczy.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania drożdżowego zaczynu. Do letniego mleka dodaj łyżeczkę mąki i cukru, pokruszone drożdże i wymieszaj. Odstaw go na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować.
  2. Wsypuj do miski mąkę, cukier, jajko, szczyptę soli, ekstrakt waniliowy, a na końcu roztopione masło i połącz te wszystkie składniki z zaczynem. Ciasto dokładnie wyrób. Potem przełóż je do naoliwionego naczynia i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
  3. Potem przełóż je na stolnicę i ponownie lekko wyrób. Podziel je na mniejsze porcje. Formuj z ciasta długi, cienki paski, możesz go rozwałkować. Obwijaj nimi formy na kartacze. Ciasto powinno ściśle do nich przylegać.
  4. Tak przygotowane kurtosze posmaruj roztopionym masłem. Brązowy cukier wymieszaj z cynamonem i obtaczaj je w takiej posypce. Ustaw formy na blaszce pionowo.
  5. Wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piecz je ok. 15-20 minut, kurtosze powinny mieć złoty kolor. Najlepiej smakują na ciepło.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości