PrzepisDeseryNad Balatonem zajadałam się codziennie. Przepis okazał się banalnie prosty

Nad Balatonem zajadałam się codziennie. Przepis okazał się banalnie prosty

Ten węgierski przysmak można zrobić w domu.
Ten węgierski przysmak można zrobić w domu.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

26.05.2024 07:37, aktual.: 26.05.2024 08:06

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Do tegorocznego urlopu jeszcze daleko. Może dlatego coraz częściej wspominam moją wyprawę na Węgry i moje kulinarne odkrycia. Pisałam już o zupie gulaszowej i langoszach. Teraz czas na coś słodkiego, czyli kurtosz kołacz. Całkiem łatwo zrobić go w domu!

Kurtosz kołacz to jeden z najbardziej znanych deserów węgierskich. Kojarzony jest ze street foodem, bo rzeczywiście najlepiej smakuje z ulicznych budek. Łatwo do nich trafić, bo zapach tego wypieku szybko się roznosi i jest bardzo nęcący.

Najlepsze z posypką

Zaczyna się od zapachu, ale rzeczywiście to wypiek, któremu trudno się oprzeć. Ma charakterystyczny kształt walca. Kiedyś był pieczony nad ogniem, podobnie jak sękacz. Powstaje z cienko rozwałkowanego ciasta drożdżowego. Zwykle podawany jest z posypkami. Tradycyjna jest ta cukrowa, ale wybór jest dużo większy. Na ulicznych stoiskach można wybrać cynamonową, kakaową, orzechową czy kokosową. Proponuję przygotować ją z brązowego cukru i cynamonu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wprost z piekarnika

Kiedy patrzymy na kołacze na ulicznych stoiskach, wydaje się, że nie można zrobić ich w domu. Jednak nie ma z tym większego problemu. Da się je upiec w piekarniku, a cały proces ułatwiają specjalne formy na kołacze, które można kupić także w sklepach internetowych. Druga rzecz to dobry przepis. I takim właśnie chętnie się podzielę.

Kustosz kołacz

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 100 ml mleka,
  • 1 jajko,
  • 12 g drożdży świeżych,
  • 4 łyżki cukru,
  • 50 g masła,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • olej do posmarowania ciasta,
  • ulubione dodatki do obtaczania (np. brązowy cukier i cynamon, łyżka roztopionego masła),
  • forma do kołaczy.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania drożdżowego zaczynu. Do letniego mleka dodaj łyżeczkę mąki i cukru, pokruszone drożdże i wymieszaj. Odstaw go na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować.
  2. Wsypuj do miski mąkę, cukier, jajko, szczyptę soli, ekstrakt waniliowy, a na końcu roztopione masło i połącz te wszystkie składniki z zaczynem. Ciasto dokładnie wyrób. Potem przełóż je do naoliwionego naczynia i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
  3. Potem przełóż je na stolnicę i ponownie lekko wyrób. Podziel je na mniejsze porcje. Formuj z ciasta długi, cienki paski, możesz go rozwałkować. Obwijaj nimi formy na kartacze. Ciasto powinno ściśle do nich przylegać.
  4. Tak przygotowane kurtosze posmaruj roztopionym masłem. Brązowy cukier wymieszaj z cynamonem i obtaczaj je w takiej posypce. Ustaw formy na blaszce pionowo.
  5. Wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piecz je ok. 15-20 minut, kurtosze powinny mieć złoty kolor. Najlepiej smakują na ciepło.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także