Słodka klasyka w najlepszym wydaniu. Tak Ania Starmach przygotowuje ciasto marchewkowe
Szukasz sprawdzonego przepisu na ciasto marchewkowe? Zasięgnij porady od kucharki, którą można darzyć pełnym zaufaniem. Ania Starmach pokazała, jak przygotowuje tę cukierniczą klasykę. To ciasto jest pyszne, pulchne, rozpływające się w ustach. W skrócie: idealne!
21.05.2024 10:37
Jak trwoga, to do Boga. W tym przypadku — kulinarnego. Ania Starmach jeszcze nigdy nas nie zawiodła, a każdy jej przepis zapamiętujemy na długo i zapisujemy na łamach zeszytu z ulubionymi recepturami. A skoro tak, to dlaczego w kwestii absolutnej klasyki domowych wypieków — ciasta marchewkowego — nie zainspirować się właśnie jej przepisem? Nie widzimy przeciwwskazań, a ty?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jeśli i ty lubisz przepisy Anny Starmach, to z całą pewnością spodoba ci się również jej ciasto marchewkowe. Naszym skromnym zdaniem nie ma wypieku, który byłby lepszy na lato. Coś czujemy, że w tym sezonie będziemy do niego wracać jeszcze naprawdę wiele razy. I uwaga: coś czujemy, że ty również. Jeśli tylko dasz szansę Ani i wcielisz poniższą recepturę w życie!
Ciasto marchewkowe według Anny Starmach
Składniki:
- 250 g mąki,
- 300 g tartej marchwi (5 marchewek),
- 350 g brązowego cukru,
- 300 ml oleju rzepakowego,
- 4 jajka,
- 1 obrane jabłko starte na tarce,
- 1 garść rodzynek,
- 1 garść orzechów pekan,
- 1 garść orzechów włoskich,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- szczypta soli.
Krem
- 250 g serka mascarpone,
- 50 g cukru pudru,
- 200 ml śmietanki 30 proc.,
- 1 łyżeczka soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Najpierw w jednej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. W drugiej to samo zrób z olejem, cukrem brązowym i waniliowym i jajkami.
- Wymieszane składniki z obu misek połącz w jedną całość. Dodaj marchewkę i jabłko.
- Dwie formy do pieczenia wysmaruj tłuszczem. Wlej do nich przygotowaną masę i wstaw do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika. Piecz 40 minut.
- Śmietankę, mascarpone, cukier puder i sok z cytryny zmiksuj na niskich obrotach.
- Wyjmij upieczone ciasto z formy. Jedno z nich wysmaruj połową kremu i przykryj drugim blatem. Na wierzchu wysmaruj drugą połowę kremu. Ozdób posiekanymi orzechami. Smacznego!