Słodka klasyka w najlepszym wydaniu. Tak Ania Starmach przygotowuje ciasto marchewkowe

Szukasz sprawdzonego przepisu na ciasto marchewkowe? Zasięgnij porady od kucharki, którą można darzyć pełnym zaufaniem. Ania Starmach pokazała, jak przygotowuje tę cukierniczą klasykę. To ciasto jest pyszne, pulchne, rozpływające się w ustach. W skrócie: idealne!

Anna Starmach przygotowuje najlepsze ciasto marchewkowe!Anna Starmach przygotowuje najlepsze ciasto marchewkowe!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Facebook | Anna Starmach, jlmcannaly

Jak trwoga, to do Boga. W tym przypadku — kulinarnego. Ania Starmach jeszcze nigdy nas nie zawiodła, a każdy jej przepis zapamiętujemy na długo i zapisujemy na łamach zeszytu z ulubionymi recepturami. A skoro tak, to dlaczego w kwestii absolutnej klasyki domowych wypieków — ciasta marchewkowego — nie zainspirować się właśnie jej przepisem? Nie widzimy przeciwwskazań, a ty?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciabatta à la cezar to mój niezawodny patent na smaczną kolację

Jeśli i ty lubisz przepisy Anny Starmach, to z całą pewnością spodoba ci się również jej ciasto marchewkowe. Naszym skromnym zdaniem nie ma wypieku, który byłby lepszy na lato. Coś czujemy, że w tym sezonie będziemy do niego wracać jeszcze naprawdę wiele razy. I uwaga: coś czujemy, że ty również. Jeśli tylko dasz szansę Ani i wcielisz poniższą recepturę w życie!

Ciasto marchewkowe według Anny Starmach

Składniki:

  • 250 g mąki,
  • 300 g tartej marchwi (5 marchewek),
  • 350 g brązowego cukru,
  • 300 ml oleju rzepakowego,
  • 4 jajka,
  • 1 obrane jabłko starte na tarce,
  • 1 garść rodzynek,
  • 1 garść orzechów pekan,
  • 1 garść orzechów włoskich,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • szczypta soli.


Krem

  • 250 g serka mascarpone,
  • 50 g cukru pudru,
  • 200 ml śmietanki 30 proc.,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny.
Ciasto marchewkowe jest bardzo proste w przygotowaniu
Ciasto marchewkowe jest bardzo proste w przygotowaniu © Canva | Eva Bronzini

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw w jednej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. W drugiej to samo zrób z olejem, cukrem brązowym i waniliowym i jajkami.
  2. Wymieszane składniki z obu misek połącz w jedną całość. Dodaj marchewkę i jabłko.
  3. Dwie formy do pieczenia wysmaruj tłuszczem. Wlej do nich przygotowaną masę i wstaw do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika. Piecz 40 minut.
  4. Śmietankę, mascarpone, cukier puder i sok z cytryny zmiksuj na niskich obrotach.
  5. Wyjmij upieczone ciasto z formy. Jedno z nich wysmaruj połową kremu i przykryj drugim blatem. Na wierzchu wysmaruj drugą połowę kremu. Ozdób posiekanymi orzechami. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"