PrzepisŚniadanieBiorę mascarpone, jajka i mąkę. W kwadrans na stole ląduje cały talerz pysznych placuszków

Biorę mascarpone, jajka i mąkę. W kwadrans na stole ląduje cały talerz pysznych placuszków

Miękkie, słodkie i puszyste. W smaku przypominają sernik, jednak nie wymagają pieczenia. Zrobisz je na patelni. Wszystkie składniki najprawdopodobniej masz już w domu. Poznaj przepis na serniczki z patelni, które umilą spokojny, weekendowy poranek.

Serniczki z patelni zachwycą całą rodzinę.
Serniczki z patelni zachwycą całą rodzinę.
Źródło zdjęć: © Getty Images | eugenki

20.04.2024 11:51

Nowojorski, baskijski, krakowski, wiedeński, na zimno. O serniku można mówić godzinami. Ten prosty, serowy wypiek jest jednym z najpopularniejszych ciast na świecie. W każdym kraju przygotowuje się go nieco inaczej. Sernik nowojorski jest płaski, śnieżnobiały i kremowy.

Baskijski nazywany jest antysernikiem, bowiem jest niezwykle puszysty i kremowy niczym deser, zaś sernik krakowski to klasyka, która króluje na polskich stołach. Jesteś fanem sernika? Nie musisz go piec. Poznaj przepis na serniczki z patelni, które zachwycają smakiem już od pierwszego kęsa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serniczki z patelni, czyli pomysł na słodkie śniadanie

"Śniadanie zjedz jak król", mówi stare polskie przysłowie. To najważniejszy posiłek dnia. Dostarczy ci siły i energii na cały dzień. Nie musisz martwić się o kalorie. Spalisz je w ciągu dnia. Marzysz o wystawnym śniadaniu, które umili ci cały dzień? Wypróbuj ten prosty przepis na serniczki z patelni. To proste placuszki, które smakują niczym najlepszy sernik.

Przygotowanie serniczków z patelni jest banalnie proste. Potrzebujesz jajek, mąki oraz serka mascarpone, a także cukru i ekstraktu z wanilii. Wszystkie składniki miesza się ze sobą i smaży na patelni przez 2-3 minuty. Możesz podać je z czekoladą, kremem orzechowym, syropem klonowym czy sezonowymi owocami. Wszystko zależy od ciebie. To doskonała propozycja na leniwe, sobotnie śniadanie. Rodzina będzie zachwycona!

Serniczki z patelni - przepis

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej,
  • 125 g serka mascarpone,
  • cukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii,
  • 3 jajka,
  • 1/2 małego jogurtu naturalnego,
  • 3 łyżki cukru,
  • łyżka proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej przez sito. Dodaj do niej jajka, mascarpone, jogurt naturalny, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Połącz ze sobą wszystkie składniki i odczekaj chwilę.
  2. Wyciągnij patelnie i wlej na nią olej. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje, rozprowadź ciasto. Smaż placki przez 2-3 minuty po każdej ze stron aż się zarumienią.
  3. Podawaj z owocami i syropem klonowym lub innymi, ulubionymi dodatkami.

Porady:

  1. Mascarpone możesz zamienić na riccotę lub twaróg sernikowy, jednak placki nie wyjdą aż tak kremowe.
  2. Jeśli jesteś fanem klasycznego, puszystego sernika, użyj zmielonego twarogu i wydłuż czas smażenia o 2 minuty.


Wybrane dla Ciebie