Biorę mascarpone, jajka i mąkę. W kwadrans na stole ląduje cały talerz pysznych placuszków

Miękkie, słodkie i puszyste. W smaku przypominają sernik, jednak nie wymagają pieczenia. Zrobisz je na patelni. Wszystkie składniki najprawdopodobniej masz już w domu. Poznaj przepis na serniczki z patelni, które umilą spokojny, weekendowy poranek.

PlacuszkiSerniczki z patelni zachwycą całą rodzinę.
Źródło zdjęć: © Getty Images | eugenki

Nowojorski, baskijski, krakowski, wiedeński, na zimno. O serniku można mówić godzinami. Ten prosty, serowy wypiek jest jednym z najpopularniejszych ciast na świecie. W każdym kraju przygotowuje się go nieco inaczej. Sernik nowojorski jest płaski, śnieżnobiały i kremowy.

Baskijski nazywany jest antysernikiem, bowiem jest niezwykle puszysty i kremowy niczym deser, zaś sernik krakowski to klasyka, która króluje na polskich stołach. Jesteś fanem sernika? Nie musisz go piec. Poznaj przepis na serniczki z patelni, które zachwycają smakiem już od pierwszego kęsa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Serniczki z patelni, czyli pomysł na słodkie śniadanie

"Śniadanie zjedz jak król", mówi stare polskie przysłowie. To najważniejszy posiłek dnia. Dostarczy ci siły i energii na cały dzień. Nie musisz martwić się o kalorie. Spalisz je w ciągu dnia. Marzysz o wystawnym śniadaniu, które umili ci cały dzień? Wypróbuj ten prosty przepis na serniczki z patelni. To proste placuszki, które smakują niczym najlepszy sernik.

Przygotowanie serniczków z patelni jest banalnie proste. Potrzebujesz jajek, mąki oraz serka mascarpone, a także cukru i ekstraktu z wanilii. Wszystkie składniki miesza się ze sobą i smaży na patelni przez 2-3 minuty. Możesz podać je z czekoladą, kremem orzechowym, syropem klonowym czy sezonowymi owocami. Wszystko zależy od ciebie. To doskonała propozycja na leniwe, sobotnie śniadanie. Rodzina będzie zachwycona!

Serniczki z patelni - przepis

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej,
  • 125 g serka mascarpone,
  • cukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii,
  • 3 jajka,
  • 1/2 małego jogurtu naturalnego,
  • 3 łyżki cukru,
  • łyżka proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej przez sito. Dodaj do niej jajka, mascarpone, jogurt naturalny, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Połącz ze sobą wszystkie składniki i odczekaj chwilę.
  2. Wyciągnij patelnie i wlej na nią olej. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje, rozprowadź ciasto. Smaż placki przez 2-3 minuty po każdej ze stron aż się zarumienią.
  3. Podawaj z owocami i syropem klonowym lub innymi, ulubionymi dodatkami.

Porady:

  1. Mascarpone możesz zamienić na riccotę lub twaróg sernikowy, jednak placki nie wyjdą aż tak kremowe.
  2. Jeśli jesteś fanem klasycznego, puszystego sernika, użyj zmielonego twarogu i wydłuż czas smażenia o 2 minuty.


Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie