Biorę mascarpone, jajka i mąkę. W kwadrans na stole ląduje cały talerz pysznych placuszków
Miękkie, słodkie i puszyste. W smaku przypominają sernik, jednak nie wymagają pieczenia. Zrobisz je na patelni. Wszystkie składniki najprawdopodobniej masz już w domu. Poznaj przepis na serniczki z patelni, które umilą spokojny, weekendowy poranek.
20.04.2024 11:51
Nowojorski, baskijski, krakowski, wiedeński, na zimno. O serniku można mówić godzinami. Ten prosty, serowy wypiek jest jednym z najpopularniejszych ciast na świecie. W każdym kraju przygotowuje się go nieco inaczej. Sernik nowojorski jest płaski, śnieżnobiały i kremowy.
Zobacz także
Baskijski nazywany jest antysernikiem, bowiem jest niezwykle puszysty i kremowy niczym deser, zaś sernik krakowski to klasyka, która króluje na polskich stołach. Jesteś fanem sernika? Nie musisz go piec. Poznaj przepis na serniczki z patelni, które zachwycają smakiem już od pierwszego kęsa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Serniczki z patelni, czyli pomysł na słodkie śniadanie
"Śniadanie zjedz jak król", mówi stare polskie przysłowie. To najważniejszy posiłek dnia. Dostarczy ci siły i energii na cały dzień. Nie musisz martwić się o kalorie. Spalisz je w ciągu dnia. Marzysz o wystawnym śniadaniu, które umili ci cały dzień? Wypróbuj ten prosty przepis na serniczki z patelni. To proste placuszki, które smakują niczym najlepszy sernik.
Przygotowanie serniczków z patelni jest banalnie proste. Potrzebujesz jajek, mąki oraz serka mascarpone, a także cukru i ekstraktu z wanilii. Wszystkie składniki miesza się ze sobą i smaży na patelni przez 2-3 minuty. Możesz podać je z czekoladą, kremem orzechowym, syropem klonowym czy sezonowymi owocami. Wszystko zależy od ciebie. To doskonała propozycja na leniwe, sobotnie śniadanie. Rodzina będzie zachwycona!
Serniczki z patelni - przepis
Składniki:
- szklanka mąki pszennej,
- 125 g serka mascarpone,
- cukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii,
- 3 jajka,
- 1/2 małego jogurtu naturalnego,
- 3 łyżki cukru,
- łyżka proszku do pieczenia.
Przygotowanie:
- Mąkę przesiej przez sito. Dodaj do niej jajka, mascarpone, jogurt naturalny, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Połącz ze sobą wszystkie składniki i odczekaj chwilę.
- Wyciągnij patelnie i wlej na nią olej. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje, rozprowadź ciasto. Smaż placki przez 2-3 minuty po każdej ze stron aż się zarumienią.
- Podawaj z owocami i syropem klonowym lub innymi, ulubionymi dodatkami.
Porady:
- Mascarpone możesz zamienić na riccotę lub twaróg sernikowy, jednak placki nie wyjdą aż tak kremowe.
- Jeśli jesteś fanem klasycznego, puszystego sernika, użyj zmielonego twarogu i wydłuż czas smażenia o 2 minuty.