PrzepisSernik na zimnoSzybki sernik na zimno. Potrzebujesz tylko serków homogenizowanych i 4 składników

Szybki sernik na zimno. Potrzebujesz tylko serków homogenizowanych i 4 składników

Sernik na zimno - hit lata
Sernik na zimno - hit lata
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
14.04.2024 16:12

Spośród mnogości pomysłów na domowe ciasto klasykiem pozostaje sernik na zimno z owocami i galaretką. Przygotowany z serków homogenizowanych nabiera lekkości, puszystości i aksamitnej konsystencji. Prezentuje się nienagannie i z pewnością uda ci się popisać nim przed teściową. Wykonanie sernika na zimno jest banalnie proste.

Kiedy przybywa sezonowych owoców, pojawiają się pytania, co z nich przygotować. Jedzenie ich ot tak może się znudzić, warto też korzystać z okazji i póki możemy cieszyć się świeżymi polskimi plonami, świetnym pomysłem jest szykowanie na ich bazie pysznych deserów. Jednym z nich jest niezastąpiony sernik na zimno. Ten deser serwowany jest od pokoleń i od pokoleń zbiera oklaski.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik na zimno. Idealne ciasto na wiosnę i lato

Sernik na zimno potrzebuje nieco czasu, aby galaretki i masa serowa stężały, natomiast samo przygotowanie składników jest szybkie i banalnie proste. Warto jednak wcześniej zapoznać się z kilkoma wytycznymi. Pamiętaj, by dobrze ostudzić galaretki. Galaretka, którą dodasz do masy serowej, ma być dobrze ostudzona, ale nie musi tężeć, natomiast ta, którą zalejesz owoce na górze deseru, powinna już się ścinać. W przeciwnym razie zacznie "przeciekać" i rozlewać się w zakamarkach formy.

Galaretka do serków homogenizowanych waniliowych może mieć dowolny smak, jeśli jednak postawisz na cytrynową, winogronową lub gruszkową, zachowasz jasny kolor masy, który będzie dobrze komponował się z intensywnym barwą owoców w galaretce. W przypadku wierzchniej warstwy pamiętaj, by nie używać takich owoców, jak kiwi, ananas, papaja i mango - zawierają w sobie enzymy, przez które galaretka nie stężeje.

Sernik na zimno to idealny deser na letnie popołudnia
Sernik na zimno to idealny deser na letnie popołudnia© Pixabay

Sernik na zimno z serków homogenizowanych. Przepis

Składniki:

  • 1 kg serków homogenizowanych waniliowych,
  • 250 g biszkoptów,
  • 2 galaretki cytrynowe, gruszkowe lub winogronowe,
  • 2 galaretki truskawkowe, malinowe lub wiśniowe,
  • świeże owoce: truskawki, borówki, maliny.

Przygotowanie:

  1. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie ułóż warstwę biszkoptów.
  2. Galaretki cytrynowe, gruszkowe lub winogronowe przygotuj według przepisu umieszczonego. Gotowe odstaw, aby ostygły.
  3. Serki homogenizowane połącz ze sobą w misce i dokładnie wymieszaj. Dodaj do nich ostudzoną, ale jeszcze nietężejącą galaretkę. Zamieszaj całość. Masa będzie dosyć rzadka, odstaw ją, by nieco zgęstniała.
  4. Kiedy masa zacznie tężeć, wylej ją na biszkopty. Wyrównaj wierzch masy i wstaw deser do lodówki.
  5. W tym czasie przygotuj galaretki truskawkowe, malinowe lub wiśniowe tak, jak wskazuje instrukcja na opakowaniu. Gotowe galaretki odstaw, by ostygły.
  6. Owoce umyj.
  7. Kiedy deser stężeje na tyle, by utrzymać owoce, ułóż je na nim, a następnie zalej całość tężejącą galaretką.
  8. Deser odstaw do lodówki na całą noc.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także