Łączę kilka tanich składników i smażę na patelni. Dzieci je uwielbiają
Kiedy nie mam pomysłu na śniadanie, a w lodówce znajduję zapomniany serek homogenizowany, oznacza to jedno - słodkie placuszki. Świetnie smakują również na zimno, sprawdzą się jako podwieczorek, a przepadają za nimi zarówno dzieci, jak i dorośli.
06.03.2024 11:22
Wystarczy kilka prostych składników, aby stworzyć śniadanie, które z talerzy znika w mgnieniu oka. Puszyste, mięciutkie placuszki oprószone cukrem pudrem to idealne rozpoczęcie dnia, bez względu na to, czy masz 6, 36 czy 66 lat.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Placuszki z serka homogenizowanego
Przepis na te placuszki jest banalnie prosty - wystarczy przy pomocy łyżki lub trzepaczki wymieszać wszystkie składniki, usmażyć na odrobinie oleju lub klarowanego masła i gotowe. Proszek do pieczenia sprawia, że są idealnie puszyste, miękkie i delikatne. Nie potrzebują żadnych specjalnych dodatków. Wystarczy oprószyć je cukrem pudrem lub dodać świeże owoce i gotowe.
Te placuszki to prawdziwy hit wśród dzieci! Ich przygotowanie zajmuje kilka minut, a radość maluchów jest gwarantowana.
Składniki:
- 300 g serka homogenizowanego,
- 200 g mąki pszennej,
- 50-100 ml mleka,
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Serek homogenizowany (najlepiej waniliowy) przekładam do miski.
- Wbijam jajka, wsypuję mąkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia i mieszam.
- Gdy masa jest zbyt gęsta, dolewam mleko.
- Mieszam, aby w masie nie było grudek.
- Na patelni rozgrzewam olej lub masło i wykładam łyżką porcje placków.
- Smażę z obu stron na średniej mocy palnika, aż placki się zarumienią.
Przekładam na talerz i dekoruję cukrem pudrem. Do ciasta możesz dodać starte jabłko, rodzynki lub inne bakalie. Smacznego!