Łączę kilka tanich składników i smażę na patelni. Dzieci je uwielbiają

Kiedy nie mam pomysłu na śniadanie, a w lodówce znajduję zapomniany serek homogenizowany, oznacza to jedno - słodkie placuszki. Świetnie smakują również na zimno, sprawdzą się jako podwieczorek, a przepadają za nimi zarówno dzieci, jak i dorośli.

Placuszki z serka - PysznościPlacuszki z serka - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | A_Lein
Ewa Malinowska

Wystarczy kilka prostych składników, aby stworzyć śniadanie, które z talerzy znika w mgnieniu oka. Puszyste, mięciutkie placuszki oprószone cukrem pudrem to idealne rozpoczęcie dnia, bez względu na to, czy masz 6, 36 czy 66 lat.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na cieście francuskim rozprowadzam kremową mieszankę, po czym zawijam w rulon i kroję na mniejsze kawałki. Po prostu pycha

Placuszki z serka homogenizowanego

Przepis na te placuszki jest banalnie prosty - wystarczy przy pomocy łyżki lub trzepaczki wymieszać wszystkie składniki, usmażyć na odrobinie oleju lub klarowanego masła i gotowe. Proszek do pieczenia sprawia, że są idealnie puszyste, miękkie i delikatne. Nie potrzebują żadnych specjalnych dodatków. Wystarczy oprószyć je cukrem pudrem lub dodać świeże owoce i gotowe.

Placuszki na mleku skondensowanym to strzał w dziesiątkę. Spróbuj ich koniecznie
Placuszki na mleku skondensowanym to strzał w dziesiątkę. Spróbuj ich koniecznie © Canva | A'Lein

Te placuszki to prawdziwy hit wśród dzieci! Ich przygotowanie zajmuje kilka minut, a radość maluchów jest gwarantowana.

Składniki:

  • 300 g serka homogenizowanego,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 50-100 ml mleka,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Serek homogenizowany (najlepiej waniliowy) przekładam do miski.
  2. Wbijam jajka, wsypuję mąkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia i mieszam.
  3. Gdy masa jest zbyt gęsta, dolewam mleko.
  4. Mieszam, aby w masie nie było grudek.
  5. Na patelni rozgrzewam olej lub masło i wykładam łyżką porcje placków.
  6. Smażę z obu stron na średniej mocy palnika, aż placki się zarumienią.

Przekładam na talerz i dekoruję cukrem pudrem. Do ciasta możesz dodać starte jabłko, rodzynki lub inne bakalie. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości