PrzepisŚniadanieŁączę kilka tanich składników i smażę na patelni. Dzieci je uwielbiają

Łączę kilka tanich składników i smażę na patelni. Dzieci je uwielbiają

Kiedy nie mam pomysłu na śniadanie, a w lodówce znajduję zapomniany serek homogenizowany, oznacza to jedno - słodkie placuszki. Świetnie smakują również na zimno, sprawdzą się jako podwieczorek, a przepadają za nimi zarówno dzieci, jak i dorośli.

Placuszki z serka - Pyszności
Placuszki z serka - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | A_Lein

Wystarczy kilka prostych składników, aby stworzyć śniadanie, które z talerzy znika w mgnieniu oka. Puszyste, mięciutkie placuszki oprószone cukrem pudrem to idealne rozpoczęcie dnia, bez względu na to, czy masz 6, 36 czy 66 lat.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na cieście francuskim rozprowadzam kremową mieszankę, po czym zawijam w rulon i kroję na mniejsze kawałki. Po prostu pycha

Placuszki z serka homogenizowanego

Przepis na te placuszki jest banalnie prosty - wystarczy przy pomocy łyżki lub trzepaczki wymieszać wszystkie składniki, usmażyć na odrobinie oleju lub klarowanego masła i gotowe. Proszek do pieczenia sprawia, że są idealnie puszyste, miękkie i delikatne. Nie potrzebują żadnych specjalnych dodatków. Wystarczy oprószyć je cukrem pudrem lub dodać świeże owoce i gotowe.

Placuszki na mleku skondensowanym to strzał w dziesiątkę. Spróbuj ich koniecznie
Placuszki na mleku skondensowanym to strzał w dziesiątkę. Spróbuj ich koniecznie© Canva | A'Lein

Te placuszki to prawdziwy hit wśród dzieci! Ich przygotowanie zajmuje kilka minut, a radość maluchów jest gwarantowana.

Składniki:

  • 300 g serka homogenizowanego,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 50-100 ml mleka,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Serek homogenizowany (najlepiej waniliowy) przekładam do miski.
  2. Wbijam jajka, wsypuję mąkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia i mieszam.
  3. Gdy masa jest zbyt gęsta, dolewam mleko.
  4. Mieszam, aby w masie nie było grudek.
  5. Na patelni rozgrzewam olej lub masło i wykładam łyżką porcje placków.
  6. Smażę z obu stron na średniej mocy palnika, aż placki się zarumienią.

Przekładam na talerz i dekoruję cukrem pudrem. Do ciasta możesz dodać starte jabłko, rodzynki lub inne bakalie. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepisInspiracjeplacuszki

Wybrane dla Ciebie