Łączę kilka tanich składników i smażę na patelni. Dzieci je uwielbiają

Kiedy nie mam pomysłu na śniadanie, a w lodówce znajduję zapomniany serek homogenizowany, oznacza to jedno - słodkie placuszki. Świetnie smakują również na zimno, sprawdzą się jako podwieczorek, a przepadają za nimi zarówno dzieci, jak i dorośli.

Placuszki z serka - PysznościPlacuszki z serka - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | A_Lein
Ewa Malinowska

Wystarczy kilka prostych składników, aby stworzyć śniadanie, które z talerzy znika w mgnieniu oka. Puszyste, mięciutkie placuszki oprószone cukrem pudrem to idealne rozpoczęcie dnia, bez względu na to, czy masz 6, 36 czy 66 lat.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na cieście francuskim rozprowadzam kremową mieszankę, po czym zawijam w rulon i kroję na mniejsze kawałki. Po prostu pycha

Placuszki z serka homogenizowanego

Przepis na te placuszki jest banalnie prosty - wystarczy przy pomocy łyżki lub trzepaczki wymieszać wszystkie składniki, usmażyć na odrobinie oleju lub klarowanego masła i gotowe. Proszek do pieczenia sprawia, że są idealnie puszyste, miękkie i delikatne. Nie potrzebują żadnych specjalnych dodatków. Wystarczy oprószyć je cukrem pudrem lub dodać świeże owoce i gotowe.

Placuszki na mleku skondensowanym to strzał w dziesiątkę. Spróbuj ich koniecznie
Placuszki na mleku skondensowanym to strzał w dziesiątkę. Spróbuj ich koniecznie © Canva | A'Lein

Te placuszki to prawdziwy hit wśród dzieci! Ich przygotowanie zajmuje kilka minut, a radość maluchów jest gwarantowana.

Składniki:

  • 300 g serka homogenizowanego,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 50-100 ml mleka,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Serek homogenizowany (najlepiej waniliowy) przekładam do miski.
  2. Wbijam jajka, wsypuję mąkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia i mieszam.
  3. Gdy masa jest zbyt gęsta, dolewam mleko.
  4. Mieszam, aby w masie nie było grudek.
  5. Na patelni rozgrzewam olej lub masło i wykładam łyżką porcje placków.
  6. Smażę z obu stron na średniej mocy palnika, aż placki się zarumienią.

Przekładam na talerz i dekoruję cukrem pudrem. Do ciasta możesz dodać starte jabłko, rodzynki lub inne bakalie. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik