Odkąd spróbowałem tych placków, już nie smażę racuchów. Są gotowe w 10 minut

Szukasz pomysłu na szybkie i pyszne śniadanie, lunch lub podwieczorek? Mam dla ciebie idealną propozycję - placuszki jogurtowe, które z łatwością przygotujesz w zaledwie 10 minut! Te delikatne, puszyste i aromatyczne placuszki są zdecydowanie lepsze od tradycyjnych racuchów - nie wymagają wyrastania ciasta, a ich smak zachwyci każdego.

Odkąd spróbowałam tych placków, już nie smażę racuchów. Są gotowe w 10 minut.Odkąd spróbowałam tych placków, już nie smażę racuchów. Są gotowe w 10 minut.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Zapomnij o tradycyjnych kanapkach czy jajecznicach – czas na coś wyjątkowego. Czy lubisz racuchy, ale nie masz ochoty czekać, aż ciasto wyrośnie? Oto rozwiązanie – placuszki jogurtowe. Po pierwszym kęsie przepadniesz, a ich szybkość przygotowania zachwyci nawet najbardziej zapracowanych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Topiony ser pleśniowy z bagietką. Idealna przekąska na zimowe wieczory

Dlaczego warto wybrać placuszki jogurtowe?

  • Szybkie i łatwe w przygotowaniu: Wystarczy kilka minut, aby wyczarować pyszne placuszki z prostych składników, które z pewnością masz w swojej kuchni.
  • Puszyste i delikatne: Placuszki jogurtowe są niezwykle lekkie i puszyste, a ich delikatna konsystencja rozpływa się w ustach.
  • Pełne smaku: Jogurt naturalny nadaje placuszkom lekko kwaskowatego posmaku, który idealnie komponuje się z różnymi dodatkami.
  • Uniwersalne: Placuszki jogurtowe możesz podawać na słodko lub słono - z owocami, syropem, cukrem pudrem, bitą śmietaną, dżemem, a także z wędliną, serem lub łososiem.
  • Zdrowsze od racuchów: Placuszki jogurtowe są zdecydowanie lżejsze i mniej kaloryczne od tradycyjnych racuchów drożdżowych.

Przepis na placuszki jogurtowe

Składniki:

  • 250 g jogurtu naturalnego,
  • 200 g mąki pszennej (najlepiej sprawdzi się tortowa),
  • 2 łyżki roztopionego masła,
  • 2 jajka,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 płaska łyżka cukru waniliowego,
  • masło klarowane do smażenia.

Sekret idealnych placuszków jogurtowych

Aby placuszki jogurtowe były idealne, pamiętaj o kilku prostych wskazówkach:

  • Używaj składników o temperaturze pokojowej.
  • Dokładnie wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • Nie miksuj ciasta zbyt długo, aby pozostało puszyste.
  • Smaż placuszki na rozgrzanej patelni na umiarkowanym ogniu.
  • Odłóż gotowe placuszki na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Dodatkowe wskazówki:

  • Do ciasta na placuszki możesz dodać aromatyczne przyprawy, takie jak cynamon, kardamon lub wanilia.
  • W sezonie letnim do placuszków możesz dodać świeże owoce, takie jak truskawki, borówki lub maliny.
  • Placuszki jogurtowe możesz również podawać z lodowymi kulkami lub jogurtem naturalnym.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯