Odkąd spróbowałem tych placków, już nie smażę racuchów. Są gotowe w 10 minut

Szukasz pomysłu na szybkie i pyszne śniadanie, lunch lub podwieczorek? Mam dla ciebie idealną propozycję - placuszki jogurtowe, które z łatwością przygotujesz w zaledwie 10 minut! Te delikatne, puszyste i aromatyczne placuszki są zdecydowanie lepsze od tradycyjnych racuchów - nie wymagają wyrastania ciasta, a ich smak zachwyci każdego.

Odkąd spróbowałam tych placków, już nie smażę racuchów. Są gotowe w 10 minut.Odkąd spróbowałam tych placków, już nie smażę racuchów. Są gotowe w 10 minut.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Zapomnij o tradycyjnych kanapkach czy jajecznicach – czas na coś wyjątkowego. Czy lubisz racuchy, ale nie masz ochoty czekać, aż ciasto wyrośnie? Oto rozwiązanie – placuszki jogurtowe. Po pierwszym kęsie przepadniesz, a ich szybkość przygotowania zachwyci nawet najbardziej zapracowanych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Topiony ser pleśniowy z bagietką. Idealna przekąska na zimowe wieczory

Dlaczego warto wybrać placuszki jogurtowe?

  • Szybkie i łatwe w przygotowaniu: Wystarczy kilka minut, aby wyczarować pyszne placuszki z prostych składników, które z pewnością masz w swojej kuchni.
  • Puszyste i delikatne: Placuszki jogurtowe są niezwykle lekkie i puszyste, a ich delikatna konsystencja rozpływa się w ustach.
  • Pełne smaku: Jogurt naturalny nadaje placuszkom lekko kwaskowatego posmaku, który idealnie komponuje się z różnymi dodatkami.
  • Uniwersalne: Placuszki jogurtowe możesz podawać na słodko lub słono - z owocami, syropem, cukrem pudrem, bitą śmietaną, dżemem, a także z wędliną, serem lub łososiem.
  • Zdrowsze od racuchów: Placuszki jogurtowe są zdecydowanie lżejsze i mniej kaloryczne od tradycyjnych racuchów drożdżowych.

Przepis na placuszki jogurtowe

Składniki:

  • 250 g jogurtu naturalnego,
  • 200 g mąki pszennej (najlepiej sprawdzi się tortowa),
  • 2 łyżki roztopionego masła,
  • 2 jajka,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 płaska łyżka cukru waniliowego,
  • masło klarowane do smażenia.

Sekret idealnych placuszków jogurtowych

Aby placuszki jogurtowe były idealne, pamiętaj o kilku prostych wskazówkach:

  • Używaj składników o temperaturze pokojowej.
  • Dokładnie wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • Nie miksuj ciasta zbyt długo, aby pozostało puszyste.
  • Smaż placuszki na rozgrzanej patelni na umiarkowanym ogniu.
  • Odłóż gotowe placuszki na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Dodatkowe wskazówki:

  • Do ciasta na placuszki możesz dodać aromatyczne przyprawy, takie jak cynamon, kardamon lub wanilia.
  • W sezonie letnim do placuszków możesz dodać świeże owoce, takie jak truskawki, borówki lub maliny.
  • Placuszki jogurtowe możesz również podawać z lodowymi kulkami lub jogurtem naturalnym.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯