Surowe jajko ma "wstążkę" w środku? To może świadczyć tylko o jednym

Czy kiedykolwiek zauważyłeś białe skrętki lub włókna w surowym jajku? Dla niektórych są one odrażające, inni natomiast nie zwracają na nie uwagi. Zdecydowaliśmy się zbadać ten temat, aby rozwiać wszelkie wątpliwości dotyczące tego, czy jajka z takimi włóknami są bezpieczne do spożycia.

Czym są białe włókna w jajku?Czym są białe włókna w jajku?
Źródło zdjęć: © Wikimedia Commons | miya, CC BY 3.0

Po rozbiciu jajka twoim oczom ukazują się białe włókienka (skrętki, nitki, wstążki), kurczowo trzymające się żółtka. Co robisz? Łapiesz za widelec i starasz się pozbyć nieestetycznych włókienek, czy może wyrzucasz jajko w obawie o zatrucie pokarmowe? Spokojnie, te małe nitki nie zwiastują niczego niepokojącego. Wręcz przeciwnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na bazie ziemniaków robię hitową przekąskę. Wszyscy się nią zachwycają

Czym są białe nitki w jajku?

Jajko składa się z czterech głównych elementów: skorupki, białka, żółtka i dwóch błon jajowych. Każdy z tych komponentów ma swoje unikalne cechy i funkcje. Skorupka jajka ma kluczową rolę w ochronie najważniejszego składnika jajka, czyli żółtka. Nie jest jednak jedyną barierą ochronną - jest nią również błona mucynowa.

Białko jajka, drugi zasadniczy składnik, składa się z kilku różnych części. Najważniejszą z nich jest cienka warstwa, która bezpośrednio otacza żółtko. Ta część białka jest nazywana białkiem gęstym. Oprócz tego białko zawiera również białko rzadkie oraz dwie chalazy.

Chalazy to nic innego jak te białe włókna, które można zauważyć po rozbiciu jajka. Chalaza ma nitkowatą i włóknistą konsystencję, a jej głównym zadaniem jest utrzymanie żółtka w centralnej pozycji. Niektóre osoby, widząc te włókna, decydują się wyrzucić jajko, uważając, że jest niejadalne. Jednak rzeczywistość jest inna. Spożycie chalazy nie jest szkodliwe, a wręcz jest zalecane.

Białe nitki w jajku to chalazy
Białe nitki w jajku to chalazy © Pixabay

Czy można jeść jajko, w którym są białe skrętki?

Chalaza występuje w każdym jajku - jest to zjawisko całkowicie normalne. Warto zaznaczyć, że charakterystyczne białe włókna z czasem zanikają. Co więcej, jeśli zauważysz chalazę w rozbitym jajku, możesz być pewien, że jest ono świeże. Nie ma powodów do obaw. Właściwie warto szukać takich oznak - na przykład, gdy nie jesteś pewien, czy zakupione jajka są świeże.

Białe skrętki stopniowo zanikają w miarę starzenia się jajka. Nie będzie po nich śladu również wtedy, gdy zdecydujesz się ugotować lub usmażyć jajko. Pamiętaj, że jeśli chalaza nie jest widoczna lub jest ledwo zauważalna, może to być jasny sygnał, że powinieneś zastanowić się przed spożyciem takich jajek - na pewno nie są one najświeższe.

Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Do barszczu robię krokiety na szybko. Nikt nawet się nie domyśla, że są bez naleśników
Do barszczu robię krokiety na szybko. Nikt nawet się nie domyśla, że są bez naleśników
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟