Wiesz, jak długo możesz przechowywać jajka? Większość z nas popełnia błąd, a o zatrucie nietrudno
Niskokaloryczne, bogate w białko i cenne aminokwasy, smaczne — oto jajka. To wszechstronny produkt, który większość z nas zawsze ma w domu. Jak przechowywać jajka, aby były świeże przez długi czas? Wyjaśniamy.
04.03.2024 17:33
Jajka to wyjątkowy produkt spożywczy. Znajdziesz w nich wszystkie witaminy i minerały, które są niezbędne do prawidłowej pracy organizmu. Jajka to nieodłączny element kotletów, naleśników czy ciast. Symbolizują odrodzenie, przez co królują na świątecznym stole.
Wielkanoc już za niespełna miesiąc. To najwyższy czas, aby rozejrzeć się za jajami. Potrzebujesz ich naprawdę wiele. Sklepy prześcigają się w atrakcyjnych promocjach, dlatego też wielu z nas kupuje je hurtowo. Jak przechowywać jajka, aby doczekały świąt? Wyjaśniamy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak prawidłowo przechowywać jajka?
Jajka to jeden z podstawowych produktów spożywczych. Kupujemy ich naprawdę dużo, a mimo to, mało kto wie, jak je prawidłowo przechowywać. To częsty błąd, który może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Spożycie nieświeżych jaj może doprowadzić do poważnego zatrucia, a nawet do zakażenia salmonellą.
Jak przechowywać jaja? W trakcie zakupów zwróć uwagę na datę przydatności do spożycia. Informacja na ten temat powinna znajdować się na spodzie lub boku opakowania. Długi termin ważności odznacza, że jajka są świeże. Jak więc przedłużyć ich świeżość? Najważniejsza jest temperatura. W sklepach jajka przechowywane są w temperaturze pokojowej. Mogłoby wydawać się, że możemy przechowywać je poza lodówką.
Jajka przechowywane w temperaturze nieprzekraczającej 20 stp. C., nadają się spożycia przez trzy tygodnie po zakupie. Pamiętajmy jednak, że temperatura w kuchni zmienia się w trakcie pieczenia czy gotowania. Już niewielkie wahanie temperatury może przyśpieszyć proces gnicia.
Jak przechowywać jajka w lodówce?
Najbezpieczniejszym sposobem jest przechowywanie jaj w lodówce. Temperatura w chodziarce powinna wynosić od 2 do 8 stopni. Jajka przechowywane w takiej temperaturze zachowują swoją świeżość nawet przez pięć tygodni.
Samo włożenie jaj do lodówki może jednak nie wystarczyć. Trzeba wiedzieć, jak je przechowywać. Większość z nas wkłada je na półkę znajdującą się na drzwiczkach lodówki. To najgorsze możliwe miejsce, bowiem dochodzi tam do częstej zmiany temperatury, co negatywnie wpływa na świeżość jaj.
Jakie miejsce będzie najbezpieczniejsze? Środkowa półka w lodówce. Pamiętaj jednak, aby nie wyjmować jaj z tekturowej wytłoczki, a tuż przed użyciem należy przeprowadzić test świeżości. Jak to zrobić? Wyciągnij duży słoik, wypełnij go wodą i włóż do niego jajko. Jeśli jajko opadnie na dno, to znak, że jest świeże. Jajko, które unosi się na wodzie, jest nieświeże i nie nadaje się do spożycia.