Zanim pojawią się świeże listki, sięgam po słoiczek. Tania i szybka zupa z babcinego przepisu
04.03.2024 09:26
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Zupa szczawiowa z przecieru to nie tylko przysmak, jakich mało, ale również olbrzymie wsparcie dla organizmu w ostatnich dniach zimy. Moja babcia przygotowywała ją co roku na przednówek, a ja, inspirując się tym, robię dokładnie to samo.
Moja babcia zawsze przygotowywała swój własny przecier szczawiowy. Chociaż staram się robić to samo, nie zawsze mam do tego możliwości. Na szczęście w razie potrzeby zawsze mogę udać się do sklepu i kupić tam taki wyrób, a następnie przyrządzić już z niego tradycyjną zupę z babcinego notesiku. Potrawę prostą, pyszną, pożywną i niezwykle zdrową.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zupa szczawiowa, chociaż przez wielu z nas znienawidzona w dzieciństwie, jest niezwykłym źródłem witamin, minerałów i innych składników odżywczych wspierających ludzki organizm w czasie, w którym wymaga on tego najbardziej: w zimie. Listki rośliny obfitują w kwas askorbinowy i to właśnie z tego składnika są one najbardziej znane. A jednak zupa szczawiowa to coś jeszcze: zwalczające wolne rodniki przeciwutleniacze oraz przeciwbakteryjne substancje regulujące wydzielanie kortyzolu, czyli hormonu stresu.
Moja propozycja? Nie czekaj, aż przyjdzie sezon na szczaw, bo to dopiero początek maja. Już dzisiaj sięgnij po słoiczek przecieru i skorzystaj z dobrodziejstwa szczawiu, przygotowując z niego pyszną zupę.
Zupa szczawiowa z przecieru
Składniki:
- 300 ml przecieru szczawiowego,
- 4 ziemniaki,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 l bulionu,
- śmietanka 30 proc.,
- oliwa z oliwek do smażenia,
- sól, pieprz i cukier,
- dodatkowo: jajka.
Sposób przygotowania:
- Cebulę i czosnek obierz, a następnie drobno posiekaj. Oba składniki podsmaż w garnku. Następnie zalej je bulionem.
- Do garnka wrzuć teraz obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dopraw zupę solą i gotuj, aż warzywa będą miękkie.
- Kiedy tak się stanie, wlej przecier szczawiowy. Dodaj resztę przypraw, wymieszaj, a następnie zagotuj i zabiel śmietanką. Podawaj z ugotowanymi na twardo jajkami. Smacznego!