Większość z nas popełnia ten błąd. To dlatego kawa czasami ma gorszy smak

Jeśli przyrządzasz kawę w domu, zapewne przykładasz wagę do wielu szczegółów, by wydobyć z niej jak najwięcej smaku. Ale czy wiesz, dlaczego po raz kolejny ulubiony napar miał metaliczny posmak? Nie, nie chodzi tutaj o kamień czy twardą wodę. Przyczyna może leżeć zupełnie gdzie indziej.

Zwróć na to uwagę, przyrządzając kawęZwróć na to uwagę, przyrządzając kawę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Na finalny smak kawy ma wiele czynników, m.in. to jak ją przechowujemy, czy jest ziarnista, czy zmielona, a jeśli tak, to w jakim stopniu. Nie bez znaczenia jest również to, jaką wodą zalewamy kawę. Dla wielu osób może być zaskoczeniem, że smak czarnego naparu może zależeć od tego, który kurek kranu odkręcamy, uzupełniając czajnik.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd moi bliscy jej spróbowali, muszę robić ją przynajmniej raz w tygodniu. Tak bardzo im smakuje

Czy woda ma wpływ na smak kawy?

Oczywiście, że tak. Mowa konkretnie o... temperaturze wody. Jeśli napełniasz czajnik ciepłą wodą z kranu, popełniasz błąd. Zapewne sugerujesz się tym, że cieplejsza woda szybciej się zgotuje. W rzeczywistości jednak - jak podkreśla Miejskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji w Warszawie - ciepła woda nie nadaje się do celów spożywczych, a wyłącznie do sprzątania czy mycia naczyń. Jak to możliwe skoro zarówno ciepła, jak i zimna woda "wydostają się" z tego samego kranu?

Jak widnieje na stronie internetowej warszawskich wodociągów, ciepła woda, zanim trafi do naszych mieszkań i domów, przechodzi przez tzw. wymienniki ciepła. Są to urządzenia, w których jest podgrzewana najczęściej za pomocą pary dostarczanej przez dostawcę ciepła. Przez to niektóre parametry wody pogarszają się, co z kolei negatywnie wpływa na finalną jakość kawy, herbaty czy każdego innego naparu. Wyczuwalny może być w nim metaliczny posmak. Dlatego też warto zapamiętać, że do czajnika należy wlewać tylko zimną wodę.

To, jaką wodę wlewasz do czajnika, ma duże znaczenie
To, jaką wodę wlewasz do czajnika, ma duże znaczenie © Pixabay

Kamień w wodzie i czajniku a smak kawy

Istotne jest również to, że różnego rodzaju osady, złożone najczęściej z węglanów wapnia i magnezu, gromadzą się w instalacjach odpowiadających za ogrzewanie wody. Następnie przenikają do wody i w dłuższej perspektywie skutkują powstawaniem kamienia. A ten zaś - jak wiadomo - zalegając w czajniku, uszkadza go. To kolejna przesłanka za tym, aby nie wlewać do czajnika ciepłej wody z kranu. Zawartość kamienia w wodzie również ma wpływ na smak kawy czy herbaty.

Jak zatem usunąć kamień z czajnika? Jednym z najpopularniejszych patentów jest ten z wykorzystaniem mikstury z octu i wody. Oba składniki należy połączyć w proporcji 1:1, po czym gotowy płyn wlać do czajnika (odłączonego od źródła zasilania) i odczekać 10-12 godzin. Po tym casie wystarczy dobrze opłukać czajnik. Zobacz też inny patent na osad w czajniku.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej