PoradyWiększość z nas popełnia ten błąd. To dlatego kawa czasami ma gorszy smak

Większość z nas popełnia ten błąd. To dlatego kawa czasami ma gorszy smak

Zwróć na to uwagę, przyrządzając kawę
Zwróć na to uwagę, przyrządzając kawę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
03.03.2024 19:14, aktualizacja: 20.03.2024 13:49

Jeśli przyrządzasz kawę w domu, zapewne przykładasz wagę do wielu szczegółów, by wydobyć z niej jak najwięcej smaku. Ale czy wiesz, dlaczego po raz kolejny ulubiony napar miał metaliczny posmak? Nie, nie chodzi tutaj o kamień czy twardą wodę. Przyczyna może leżeć zupełnie gdzie indziej.

Na finalny smak kawy ma wiele czynników, m.in. to jak ją przechowujemy, czy jest ziarnista, czy zmielona, a jeśli tak, to w jakim stopniu. Nie bez znaczenia jest również to, jaką wodą zalewamy kawę. Dla wielu osób może być zaskoczeniem, że smak czarnego naparu może zależeć od tego, który kurek kranu odkręcamy, uzupełniając czajnik.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czy woda ma wpływ na smak kawy?

Oczywiście, że tak. Mowa konkretnie o... temperaturze wody. Jeśli napełniasz czajnik ciepłą wodą z kranu, popełniasz błąd. Zapewne sugerujesz się tym, że cieplejsza woda szybciej się zgotuje. W rzeczywistości jednak - jak podkreśla Miejskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji w Warszawie - ciepła woda nie nadaje się do celów spożywczych, a wyłącznie do sprzątania czy mycia naczyń. Jak to możliwe skoro zarówno ciepła, jak i zimna woda "wydostają się" z tego samego kranu?

Jak widnieje na stronie internetowej warszawskich wodociągów, ciepła woda, zanim trafi do naszych mieszkań i domów, przechodzi przez tzw. wymienniki ciepła. Są to urządzenia, w których jest podgrzewana najczęściej za pomocą pary dostarczanej przez dostawcę ciepła. Przez to niektóre parametry wody pogarszają się, co z kolei negatywnie wpływa na finalną jakość kawy, herbaty czy każdego innego naparu. Wyczuwalny może być w nim metaliczny posmak. Dlatego też warto zapamiętać, że do czajnika należy wlewać tylko zimną wodę.

To, jaką wodę wlewasz do czajnika, ma duże znaczenie
To, jaką wodę wlewasz do czajnika, ma duże znaczenie © Pixabay

Kamień w wodzie i czajniku a smak kawy

Istotne jest również to, że różnego rodzaju osady, złożone najczęściej z węglanów wapnia i magnezu, gromadzą się w instalacjach odpowiadających za ogrzewanie wody. Następnie przenikają do wody i w dłuższej perspektywie skutkują powstawaniem kamienia. A ten zaś - jak wiadomo - zalegając w czajniku, uszkadza go. To kolejna przesłanka za tym, aby nie wlewać do czajnika ciepłej wody z kranu. Zawartość kamienia w wodzie również ma wpływ na smak kawy czy herbaty.

Jak zatem usunąć kamień z czajnika? Jednym z najpopularniejszych patentów jest ten z wykorzystaniem mikstury z octu i wody. Oba składniki należy połączyć w proporcji 1:1, po czym gotowy płyn wlać do czajnika (odłączonego od źródła zasilania) i odczekać 10-12 godzin. Po tym casie wystarczy dobrze opłukać czajnik. Zobacz też inny patent na osad w czajniku.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także