Katarzyna Bosacka wzięła do ręki wodę i aż się zagotowała. Lepiej nie kupuj takiej wody
05.05.2023 17:05, aktual.: 05.05.2023 17:53
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Woda była bohaterką kolejnego nagrania wideo, udostępnionego przez Katarzynę Bosacką w mediach społecznościowych. Pogromczyni żywieniowych potworków przyjrzała się napojowi, którego cena wielu może zmrozić. Czy faktycznie butelkowana w plastik woda może być warta ponad 20 zł za litr?
Litr wody za 21 zł - takie produkty znajdziemy na półkach w polskich supermarketach. Napój ten miał przybyć do Europy aż z wysp Pacyfiku. W Stanach Zjednoczonych jest szerzej znany - zazwyczaj stoi na stolikach we wszelkiego rodzaju telewizyjnych show. Wiele osób komentuje, że to tzw. woda dla bogaczy i właśnie to ma tak windować jej cenę. Wodzie "Fiji" bliżej przyjrzała się Katarzyna Bosacka. Zobaczcie, do jakich wniosków doszła.
Katarzyna Bosacka kontra cudowna woda z egzotycznych wysp
Katarzyna Bosacka na tapetę wzięła wodę mineralną "Fiji". Produkt dostępny i znany jest szerzej w Stanach Zjednoczonych, ale w Polsce, zwłaszcza w supermarketach, również znajdziemy zabutelkowany (w plastik) napój prosto z egzotycznych wysp. Woda ta faktycznie ma pochodzić z Fiji i uchodzić za jedną z najlepszych i najczystszych na świecie. Reklamuje się ją również jako produkt, zawierający "ogromną ilość minerałów, takich jak potas, magnez czy wapń".
Jak wskazuje Bosacka, litrowa butelka wody "Fiji" kosztuje niespełna 21 zł i w tej objętości zawierają się 222 mg składników mineralnych. Czy to faktycznie "ogromne ilości"?
- Wapnia, magnezu i innych składników jest tutaj mniej, niż chociażby w warszawskiej kranówce. Taka woda ma aż 539 mg składników mineralnych w litrze i kosztuje, uwaga, jeden grosz za litr. Czyli w cenie butelki superekskluzywnej, zapakowanej w plastik wody, możemy kupić aż 2100 litrów warszawskiej kranówki - tłumaczy Bosacka w wideo na Instagramie.
Picie wody z kranu ma jednak swoich przeciwników. Nadal pokutuje twierdzenie, że jest mocno chlorowana bądź zawiera chorobotwórcze bakterie. Owszem, kiedyś tak było. W wodzie wodociągowej znajdowało się dużo chloru, a równocześnie sieć nie była w 100 proc. szczelna i mogły się do niej dostawać zanieczyszczenia. Teraz woda musi spełniać wyśrubowane normy, a i technologia uzdatniania zmieniła się przez lata. W efekcie, zgodnie z raportem Głównego Inspektoratu Sanitarnego za rok 2020, do 99,6 proc. polskich mieszkań trafiła z sieci wodociągowych woda zdatna do picia.
Czy można pić wodę z kranu?
Obecnie w Polsce woda kranowa spełnia wszelkie wymogi bezpieczeństwa i jest zdatna do picia, chociaż różnice w jej jakości na terenie kraju występują. A co z kamieniem i filtrami do wody? Czy kamień nam szkodzi, a filtry są niezbędne, by korzystać z wody kranowej? Czy powinno się ją wcześniej przegotować? Na ten temat wypowiedziała się prof. Agnieszka Nawirska-Olszańska, ekspertka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu z Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych.
- Kamień występujący w wodzie to nic innego jak związki magnezu i wapnia, które są przyswajalne przez organizm i potrzebne. Podczas gotowania wytrącają się węglany i wodorowęglany magnezu oraz wapnia. Stąd ten kamień - tłumaczy ekspertka i dodaje: - Filtrowanie wody i gotowanie wody to dwa różne procesy, służące do innych celów. Gotowanie to dezynfekcja i usuwanie mikroorganizmów, jeśli jakiekolwiek by się tam znalazły, a gotowanie dłuższe to usuwanie głównie chlorowanych związków lotnych. Natomiast filtracja to głównie usuwanie zawiesin (drobnych cząstek znajdujących się w wodzie, najczęściej tzw. wtórnych zanieczyszczeń) - kontynuuje.
Ze względu na dobrą jakość wody kranowej w Polsce - według prof. Olszańskiej - można bez obaw pominąć te dwa kroki i wypić wodę z kranu bez filtracji czy gotowania. Ekspertka zaleca też, by nie przesadzać z filtrowaniem kranówki i by nie robić z niej wody destylowanej, ponieważ może się to okazać bardziej szkodliwe, niż wypicie kilku domieszek w normowanych ilościach.
Sprawdź przepis na pulpety po cygańsku w aromatycznym sosie pomidorowym z warzywami: