Darmowy patent na kamień w czajniku. Osad zniknie w mniej niż 10 minut

Jak odkamienić czajnik bez drogich środków chemicznych? Wystarczy użyć jednego, taniego składnika, żeby czajnik lśnił jak nowy.

Obrazek
Ewa

O kuchenne sprzęty trzeba należycie dbać, żeby przetrwały w naszym domu jak najdłużej. Niektórych rzeczy nie da się jednak przeskoczyć. Kamień w czajniku możesz usunąć domowymi sposobami, bez kupowania gotowych i drogich środków. Wystarczy jeden składnik, który wielu z nas z pewnością ma w swojej szafce.

Skąd bierze się kamień w czajniku?

Głównym winowajcom osadu w czajniku jest twarda woda z kranu. Znajdujące się w wodzie jony magnezu oraz wapnia osadzają się w postaci węglowodorów na powierzchni czajnika. Wpływają negatywnie nie tylko na smak napoju i wygląd urządzenia, ale przede wszystkim na jego funkcjonalność. Gromadzący się kamień stopniowo niszczy grzałkę i przewody czajnika. Czajnik z osadem zużywa również więcej energii.

Jak odkamienić czajnik- Pyszności
Jak odkamienić czajnik- Pyszności

Jak odkamienić czajnik?

Zanim pospieszysz do sklepu i zaopatrzysz się w dedykowaną do czajnika chemię- zerknij do kuchennej szafki. Rozwiązanie problemu z kamieniem znajduje się w zasięgu Twoich rąk. Nie jest to soda, płyn do naczyń ani środek do czyszczenia kuchni, a... obierki ziemniaków!

Jak odkamienić czajnik- Pyszności
Jak odkamienić czajnik- Pyszności

Umyte obierki wrzuć do czajnika, zalej wodą i zagotuj. Kamień zniknie bez uporczywego szorowania i skrobania. Jeśli w czajniku zdążyła zgromadzić się gruba warstwa kamienia, to czynność trzeba będzie powtórzyć. Za każdym razem użyj nowych łupin. Wystarczą 2-3 cykle, aby czajnik znów błyszczał od wewnątrz. Pamiętaj tylko, że sposób ten nie sprawdzi się w przypadku plastikowych czajników ze względu na możliwość powstania nieestetycznych przebarwień.

Sięgnij po kwasek cytrynowy

Równie tanią alternatywą dla obierek z ziemniaków jest kwasek cytrynowy. Jak to zrobić? Zalej czajnik do połowy wodą, a następnie wsyp do niej całe opakowanie kwasku. Po mniej więcej 3 godzinach możesz wypłukać czajnik czystą wodą. Najlepiej jednak zostawić wodę z kwaskiem w czajniku na całą noc.  Jest to bardziej czasochłonny sposób, jednak nie wymaga żadnej pracy i szorowania.

Zobacz przepis na gwiazdorską kanapkę Kylie Jenner

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej