Podrabiana oliwa zalewa rynki i nietrudno o błąd. Tak ją rozpoznasz

Rosnącym problem staje się podrabianie oliwy wśród producentów we Włoszech i Hiszpanii - alarmuje Interpol. W samym listopadzie 2023 roku włoskie i hiszpańskie służby przejęły łącznie 260 tysięcy litrów podrabianego tłuszczu. Jak zatem rozpoznać prawdziwą oliwę?

Jak rozpoznać oliwę podrabianą od prawdziwej? Jak rozpoznać oliwę podrabianą?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Liczby są zatrważające. Jak informują włoskie służby, w ramach specjalnej kampanii przeprowadzono 1250 inspekcji, podczas których wykryto nieprawidłowości w łącznie 256 firmach. Podczas serii przeprowadzonych kontroli skonfiskowano ponad 46 tysięcy litrów oliwy, zawieszono działalność 22 firm, a także wykryto 26 osób łamiących prawo w handlu oliwą. Za wykroczenia administracyjne włoskie służby ukarały grzywną 202 przedsiębiorców. Ponadto na początku stycznia br. służby podjęły działania przeciwko 50 restauracjom w samym Rzymie, podejrzewanych o serwowanie podrobionej oliwy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaczane łódeczki wypełnione po brzegi mięsno-serowym farszem. Na jednej porcji na pewno się nie skończy

Podrabiana oliwa na rynku. "Powszechna praktyka"

Portal Euronews wyjaśnia, że problem tkwi w rosnącym niedoborze oliwek, a stoi za tym pogłębiająca się susza w regionie basenu Morza Śródziemnego. Czynnik ten w połączeniu z szalejącą w Europie inflacją winduje ceny zarówno oliwek, jak i samej oliwy. Tym samym sprzedaż podrabianego tłuszczu, według Europolu (Agencji Unii Europejskiej ds. Współpracy Organów Ścigania), to już "powszechna praktyka".

Europol zapewnia, że walka z podrabianiem oliwy stała się priorytetem organów ścigania - zwłaszcza w krajach ją produkujących. Za najpowszechniejszy sposób podrabiania oliwy uznaje się rozcieńczanie jej innymi rodzajami tańszych olejów lub mieszanie oliwy z pierwszego tłoczenia z oliwami gorszej jakości. Interpol podaje, że producenci sprzedają też tzw. lampante (czyli wyprodukowaną z przejrzałych lub przemarzniętych oliwek), jako oliwę z pierwszego tłoczenia.

Podrabiana oliwa zalewa rynek
Podrabiana oliwa zalewa rynek © Pixabay

Jak rozpoznać prawdziwą oliwę?

Portal Euronews podpowiada, jak rozróżnić oliwę podrabianą od prawdziwej. Okazuje się, że w wielu przypadkach nie jest to trudnym zadaniem. Po pierwsze, sięgając po oliwę w sklepie, należy zwrócić uwagę, czy na etykiecie widnieje data i miejsce zbioru oliwek oraz certyfikat odpowiedniej instytucji kontrolującej. Niektórzy producenci umieszczają na butelkach kody QR, które pozwalają sprawdzić łańcuch produkcyjny danej butelki. Charakterystyczne dla podrabianej oliwy są również wyraźny brak smaku i aromatu.

"Oliwa [przyp. red.] może być mniej lub bardziej słodka, gorzka lub pikantna, ale nigdy nie będzie pozbawiona smaku" - tłumaczy Maurizio Servili, profesor nauk o żywności w rozmowie z portalem Euronews.

Specjalista dodał też, że jeśli oliwa zostanie rozcieńczona innymi olejami, trudne jest rozpoznanie podrabianej butelki od prawdziwej. W takich przypadkach warto zwrócić uwagę, czy produkt posiada charakterystyczny dla oliwy słomkowo-zielonkawy kolor. Niemniej zdarza się, że rozpoznanie podrobionej oliwy jest możliwe wyłącznie w wyniku badania laboratoryjnego.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"