PoradyCo robić, gdy zapali się olej? Gaszenie wodą to błąd, przez który można stracić życie

Co robić, gdy zapali się olej? Gaszenie wodą to błąd, przez który można stracić życie

Płonący olej
Płonący olej
Źródło zdjęć: © Facebook
13.12.2023 20:39, aktualizacja: 17.12.2023 15:17

Jesteśmy przekonani, że wodą można ugasić każdy pożar. Życie pokazuje, że jest to błędne myślenie. Są sytuacje, które pokazują, że jest to najgorszy środek do gaszenia ognia. Możemy zrobić sobie ogromną krzywdę, jeśli wlejemy ją do płonącego tłuszczu. Przez to nawet lekki ogień zmieni się w pożar. Co więc należy zrobić, gdy zapali się olej?

Rozgrzany olej ma bardzo wysoką temperaturę wrzenia. Wrzucenie na niego zamrożonego produktu sprawia, że woda zaczyna pryskać w każdą stronę. Czasem jednak olej jest rozgrzany tak bardzo, że aż płonie. Co się stanie, gdy polejesz go wodą? Efekty tego mogą być opłakane. Istnieje ryzyko, że spalimy dom i siebie. Będziemy wtedy w ogromnym niebezpieczeństwie. Nawet najmniejsza ilość wody sprawi, że ogień zacznie się rozprzestrzeniać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dlaczego woda i rozgrzany olej to śmiercionośna mieszanka?

Woda jest cięższa od rozgrzanego oleju, przez co od razu opada na dno. Płyn bardzo szybko się nagrzewa i zamienia się w parę wodną, która dla odmiany jest lżejsza od oleju, więc zaczyna się unosić. W tym momencie dochodzi do rozprzężenia, którego efektem jest rozrzucenie płonącego oleju w postaci chmury. Taka chmura może dotrzeć dosłownie wszędzie i wygląda jak eksplozja. Woda więc nie gasi pożaru, tylko sprawia, że jeszcze bardziej się on rozprzestrzenia. Do czego to może doprowadzić? Możecie uszkodzić kuchnię, spalić mieszkanie, zrobić sobie dużą krzywdę lub nawet zginąć w płomieniach.

Olej
Olej© Facebook

Co zrobić, gdy płonie olej? Oto porady strażaka

Po pierwsze, nie panikujcie, to nic nie da, a może nawet pogorszyć sprawę. Do tego trzeba podejść na spokojnie. Następnie:

  1. Nie ruszaj naczynia z płonącym olejem.
  2. Wyłącz gaz/prąd. Pod patelnią nie może być żadnego źródła ognia lub energii.
  3. Zamocz bawełniany ręcznik w wodzie i dokładnie go wyżnij.
  4. Ręczniczkiem przykryj płonącą patelnię. Zamiast ścierki możesz też użyć pokrywki. Po prostu chodzi w tym o to, by odciąć od razu dopływ tlenu.
  5. Ręcznik lub pokrywkę zdejmij, gdy naczynie całkiem wystygnie. W przeciwnym wypadku olej może ponownie zapłonąć.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także