Ania Starmach zawsze dodaje do zakwasu z buraków. Wychodzi esencjonalny i się nie psuje
Naturalny zakwas buraczany to jeden z głównych składników czerwonego barszczu i drogocenny napój zwany polskim superfood. Przygotowanie go nie jest trudne. Trzeba jednak mieć na względzie kilka ważnych kwestii, gdyż łatwo o pomyłkę. Ania Starmach podpowiada, jak zrobić idealny zakwas buraczany.
13.12.2023 12:01
Zakwas buraczany powstaje z kiszenia buraków, które są źródłem witamin, minerałów, błonnika i antyoksydantów. To, że stanowi drogocenny składnik diety, wiadomo nie od dzisiaj. Jednak jak zabrać się za jego przygotowanie, by był esencjonalny? Co zrobić, żeby się nie zepsuł?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zakwas na barszcz czerwony Ani Starmach. Przepis
Ania Starmach buraki zalewa wodą mineralną i w tym tkwi sekret jej idealnej zakwasu buraczanego. Woda mineralna, w przeciwieństwie do kranowej, nie zawiera chloru. Chlor zaś powstrzymuje fermentację, dlatego jest tak niechcianym składnikiem wszelkiego rodzaju kiszonek.
Składniki:
- 2 kg buraków,
- 1 mała główka czosnku,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 2 ziarna pieprzu,
- 1 łyżka soli,
- woda mineralna.
Przygotowanie:
- Buraki obierz i umyj, a następnie pokrój na bardzo cienkie plasterki (możesz użyć do tego mandoliny).
- Plastry buraków ułóż w czystym słoiku lub kamionkowym garnku.
- Pomiędzy warstwami umieść przepołowioną główkę czosnku.
- Zalej całość wodą mineralną tak, by przykryła buraki (nie więcej).
- Słoik przykryj ściereczką i odstaw w chłodne miejsce na 3 do 7 dni.
- Zakwas jest gotowy, gdy na powierzchni wytworzy się charakterystyczna piana.
- Gotowy zakwas przechowuj w lodówce.
Zobacz także
Zakwas buraczany. Polski superfood
Zakwas buraczany zawiera żelazo, które jest niezbędne do produkcji czerwonych krwinek i transportu tlenu do komórek. Ponadto zawiera witaminę C, która ułatwia wchłanianie żelaza i chroni naczynia krwionośne przed uszkodzeniami. Jest też źródłem błonnika, pobudzającego perystaltykę jelit i ułatwiającego wypróżnianie. Dodatkowo zakwas buraczany dostarcza probiotyków, które poprawiają florę bakteryjną jelit i zapobiegają infekcjom i stanom zapalnym.
Co więcej, zakwas z czerwonych buraków oczyszcza organizm z toksyn i wspomaga odchudzanie. Wykazuje właściwości detoksykacyjne, ponieważ pobudza pracę wątroby i nerek, które są odpowiedzialne za usuwanie szkodliwych substancji z organizmu. Ponadto jest niskokaloryczny i hamuje apetyt.
Zakwas buraczany jest bogaty w witaminy z grupy B, które są niezbędne do prawidłowej pracy układu nerwowego i odpornościowego. Produkt ten wykazuje również działanie antybakteryjne i antywirusowe, dzięki czemu chroni organizm przed chorobami zakaźnymi.
Źródło: https://aniastarmach.pl/zakwas-na-barszcz/