Ania Starmach zawsze dodaje do zakwasu z buraków. Wychodzi esencjonalny i się nie psuje

Naturalny zakwas buraczany to jeden z głównych składników czerwonego barszczu i drogocenny napój zwany polskim superfood. Przygotowanie go nie jest trudne. Trzeba jednak mieć na względzie kilka ważnych kwestii, gdyż łatwo o pomyłkę. Ania Starmach podpowiada, jak zrobić idealny zakwas buraczany.

Ania Starmach podzieliła się przepisem na zakwas buraczany Ania Starmach podzieliła się przepisem na zakwas buraczany
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram: Ania Starmach (screenshot)

Zakwas buraczany powstaje z kiszenia buraków, które są źródłem witamin, minerałów, błonnika i antyoksydantów. To, że stanowi drogocenny składnik diety, wiadomo nie od dzisiaj. Jednak jak zabrać się za jego przygotowanie, by był esencjonalny? Co zrobić, żeby się nie zepsuł?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tak uroczych ciasteczek jeszcze nie widziałeś. Wyglądają jak motylki!

Zakwas na barszcz czerwony Ani Starmach. Przepis

Ania Starmach buraki zalewa wodą mineralną i w tym tkwi sekret jej idealnej zakwasu buraczanego. Woda mineralna, w przeciwieństwie do kranowej, nie zawiera chloru. Chlor zaś powstrzymuje fermentację, dlatego jest tak niechcianym składnikiem wszelkiego rodzaju kiszonek.

Składniki:

  • 2 kg buraków,
  • 1 mała główka czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 ziarna pieprzu,
  • 1 łyżka soli,
  • woda mineralna.

Przygotowanie:

  1. Buraki obierz i umyj, a następnie pokrój na bardzo cienkie plasterki (możesz użyć do tego mandoliny).
  2. Plastry buraków ułóż w czystym słoiku lub kamionkowym garnku.
  3. Pomiędzy warstwami umieść przepołowioną główkę czosnku.
  4. Zalej całość wodą mineralną tak, by przykryła buraki (nie więcej).
  5. Słoik przykryj ściereczką i odstaw w chłodne miejsce na 3 do 7 dni.
  6. Zakwas jest gotowy, gdy na powierzchni wytworzy się charakterystyczna piana.
  7. Gotowy zakwas przechowuj w lodówce.
Jak zrobić buraczany zakwas?
Jak zrobić buraczany zakwas? © Pixabay

Zakwas buraczany. Polski superfood

Zakwas buraczany zawiera żelazo, które jest niezbędne do produkcji czerwonych krwinek i transportu tlenu do komórek. Ponadto zawiera witaminę C, która ułatwia wchłanianie żelaza i chroni naczynia krwionośne przed uszkodzeniami. Jest też źródłem błonnika, pobudzającego perystaltykę jelit i ułatwiającego wypróżnianie. Dodatkowo zakwas buraczany dostarcza probiotyków, które poprawiają florę bakteryjną jelit i zapobiegają infekcjom i stanom zapalnym.

Co więcej, zakwas z czerwonych buraków oczyszcza organizm z toksyn i wspomaga odchudzanie. Wykazuje właściwości detoksykacyjne, ponieważ pobudza pracę wątroby i nerek, które są odpowiedzialne za usuwanie szkodliwych substancji z organizmu. Ponadto jest niskokaloryczny i hamuje apetyt.

Zakwas buraczany jest bogaty w witaminy z grupy B, które są niezbędne do prawidłowej pracy układu nerwowego i odpornościowego. Produkt ten wykazuje również działanie antybakteryjne i antywirusowe, dzięki czemu chroni organizm przed chorobami zakaźnymi.

Źródło: https://aniastarmach.pl/zakwas-na-barszcz/

Wybrane dla Ciebie
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Zalegają w sklepach, bo mało kto kupuje. Solidna porcja wapnia i białka
Zalegają w sklepach, bo mało kto kupuje. Solidna porcja wapnia i białka
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥