Gotując wigilijny barszcz, łatwo o wpadkę. Oto jak jej uniknąć

Trudno sobie wyobrazić Wigilię bez tradycyjnego barszczu. Ta zupa to prawdziwa królowa świątecznych dań. Kluczem do sukcesu jest wybór produktów najwyższej jakości: soczystych buraków, aromatycznej włoszczyzny i domowego zakwasu buraczanego. Kiedy już mamy te składniki, warto zapoznać się z kilkoma trikami, które sprawią, że nasza potrawa będzie perfekcyjna.

O czym pamiętać, gotując barszcz czerwony? O czym pamiętać, gotując barszcz czerwony?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Przygotowanie tradycyjnego wigilijnego czerwonego barszczu to nie lada wyzwanie - wymaga precyzji i doświadczenia, bowiem nawet najdrobniejszy błąd może sprawić, że zupa stanie się zbyt blada lub zbyt intensywna w smaku. Takich nieprzyjemności można uniknąć. Wystarczy zastosować kilka prostych, ale skutecznych trików.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To danie na bazie ziemniaków dosłownie rozpływa się w ustach. Palce lizać!

Jak ugotować dobry barszcz czerwony? Na to zwróć uwagę

Barszcz wyszedł zbyt blady? Mamy na to sposób. Zasada gotowania barszczu jest prosta. Nie wolno go przegotować. Jeśli zupa stoi na kuchence zbyt długo, traci swój głęboki czerwony kolor. Gotuj zupę tylko do momentu, kiedy warzywa będą miękkie. Jeśli jednak danie zmętniało, pokrój świeżego buraka i dodaj do zupy. Barszcz odzyska kolor.

Barszcz zrobił się czarny? Oznacza to, że prawdopodobnie dodałeś zbyt wiele buraków. Spokojnie, w tym przypadku wystarczy rozrzedzić zupę wodą. Ciemna barwa może też wynikać ze zbyt dużej ilości wody spod grzybów. Wtedy, by wyrównać kolor, dodaj kolejnego, świeżego buraka do wywaru i gotowe.

O czym pamiętać, gotując barszcz?
O czym pamiętać, gotując barszcz? © Pixabay

Jak uratować mdły lub za kwaśny barszcz czerwony?

Smak jest oczywiście ważniejszy od koloru barszczu. Tu łatwo o wpadkę. Wystarczy zaburzona proporcja składników, by efekt był daleki od oczekiwań. Jeśli zupa jest za kwaśna, spróbuj ją dosłodzić. Dodawaj stopniowo cukier, sprawdzając, czy udało się osiągnąć balans smaku.

Natomiast jeśli barszcz wyszedł mdły, prawdopodobnie brakuje mu albo soli, albo kwasowości. Jeśli źródłem problemu nie jest niedostatek soli, spróbuj dodać do zupy odrobinę octu lub soku z cytryny. Jeśli nie boisz się eksperymentów, możesz spróbować zakwasić barszcz wodą spod kiszonych ogórków lub kapusty.

Nie zapomnij także o ziołach i przyprawach. Sekret udanego barszczu tkwi w jego aromacie. Oprócz pieprzu i soli dodaj liście laurowe, ziele angielskie, majeranek oraz czosnek. Niektórzy dodają również lubczyk.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości