Gotując wigilijny barszcz, łatwo o wpadkę. Oto jak jej uniknąć

Trudno sobie wyobrazić Wigilię bez tradycyjnego barszczu. Ta zupa to prawdziwa królowa świątecznych dań. Kluczem do sukcesu jest wybór produktów najwyższej jakości: soczystych buraków, aromatycznej włoszczyzny i domowego zakwasu buraczanego. Kiedy już mamy te składniki, warto zapoznać się z kilkoma trikami, które sprawią, że nasza potrawa będzie perfekcyjna.

O czym pamiętać, gotując barszcz czerwony? O czym pamiętać, gotując barszcz czerwony?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Przygotowanie tradycyjnego wigilijnego czerwonego barszczu to nie lada wyzwanie - wymaga precyzji i doświadczenia, bowiem nawet najdrobniejszy błąd może sprawić, że zupa stanie się zbyt blada lub zbyt intensywna w smaku. Takich nieprzyjemności można uniknąć. Wystarczy zastosować kilka prostych, ale skutecznych trików.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To danie na bazie ziemniaków dosłownie rozpływa się w ustach. Palce lizać!

Jak ugotować dobry barszcz czerwony? Na to zwróć uwagę

Barszcz wyszedł zbyt blady? Mamy na to sposób. Zasada gotowania barszczu jest prosta. Nie wolno go przegotować. Jeśli zupa stoi na kuchence zbyt długo, traci swój głęboki czerwony kolor. Gotuj zupę tylko do momentu, kiedy warzywa będą miękkie. Jeśli jednak danie zmętniało, pokrój świeżego buraka i dodaj do zupy. Barszcz odzyska kolor.

Barszcz zrobił się czarny? Oznacza to, że prawdopodobnie dodałeś zbyt wiele buraków. Spokojnie, w tym przypadku wystarczy rozrzedzić zupę wodą. Ciemna barwa może też wynikać ze zbyt dużej ilości wody spod grzybów. Wtedy, by wyrównać kolor, dodaj kolejnego, świeżego buraka do wywaru i gotowe.

O czym pamiętać, gotując barszcz?
O czym pamiętać, gotując barszcz? © Pixabay

Jak uratować mdły lub za kwaśny barszcz czerwony?

Smak jest oczywiście ważniejszy od koloru barszczu. Tu łatwo o wpadkę. Wystarczy zaburzona proporcja składników, by efekt był daleki od oczekiwań. Jeśli zupa jest za kwaśna, spróbuj ją dosłodzić. Dodawaj stopniowo cukier, sprawdzając, czy udało się osiągnąć balans smaku.

Natomiast jeśli barszcz wyszedł mdły, prawdopodobnie brakuje mu albo soli, albo kwasowości. Jeśli źródłem problemu nie jest niedostatek soli, spróbuj dodać do zupy odrobinę octu lub soku z cytryny. Jeśli nie boisz się eksperymentów, możesz spróbować zakwasić barszcz wodą spod kiszonych ogórków lub kapusty.

Nie zapomnij także o ziołach i przyprawach. Sekret udanego barszczu tkwi w jego aromacie. Oprócz pieprzu i soli dodaj liście laurowe, ziele angielskie, majeranek oraz czosnek. Niektórzy dodają również lubczyk.

Wybrane dla Ciebie

Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
Wlej 1 łyżkę do fasolki szparagowej. Zachowa piękny kolor i się nie rozgotuje
Wlej 1 łyżkę do fasolki szparagowej. Zachowa piękny kolor i się nie rozgotuje
Zapiekankę podaję jak tort. Nawet dzieci zjadły całą porcję warzyw
Zapiekankę podaję jak tort. Nawet dzieci zjadły całą porcję warzyw
Prawdziwy przysmak PRL-u. Sprawdź, jak przyrządzić kergulenę
Prawdziwy przysmak PRL-u. Sprawdź, jak przyrządzić kergulenę
Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej
Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej
Gdy nadchodzą upały, jem chłodnik ze słodkich składników. Jest o niebo lepszy od wersji z ogórkiem
Gdy nadchodzą upały, jem chłodnik ze słodkich składników. Jest o niebo lepszy od wersji z ogórkiem
Kupuję na zapas i mrożę. W zimie nie ma lepszego dodatku do obiadu
Kupuję na zapas i mrożę. W zimie nie ma lepszego dodatku do obiadu
Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy
Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy
Do tego obiadu potrzebuję pieczywo i szpinak. Wychodzą pyszne knedle
Do tego obiadu potrzebuję pieczywo i szpinak. Wychodzą pyszne knedle
Ciasto siostry Anastazji to istny majstersztyk. Jest kremowe i puszyste niczym chmurka
Ciasto siostry Anastazji to istny majstersztyk. Jest kremowe i puszyste niczym chmurka
Serbski biszkopt z trzech składników. Tak pyszny, że smakuje nawet bez owoców i kremu
Serbski biszkopt z trzech składników. Tak pyszny, że smakuje nawet bez owoców i kremu