W pierwszy dzień świąt serwuję tę zupę. Nową tradycję pokochali wszyscy domownicy

Wśród świątecznych zup króluje barszcz, rybna oraz grzybowa, ale w moim domu stawiam na coś zupełnie innego. W pierwszy dzień świąt na obiad serwuję pyszną zupę cebulową z dodatkiem sera. Jest tak pyszna, że zostają tylko puste miseczki.

Zupa cebulowa - PysznościZupa cebulowa - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | A_Lein
Ewa Malinowska

Zupa cebulowa kojarzona jest przede wszystkim z Francją, gdzie często pojawia się w formie zapieczonej wraz z serową kopułką. Sam przepis jest naprawdę prosty, bo to nic innego jak warzywny lub mięsny bulion z dużą ilością cebuli, podawany w towarzystwie grzanki. Serwuję ją w pierwszy lub drugi dzień świąt. Za pierwszym razem moi bliscy są zaskoczeniu, teraz sami dopytują, czy w tym roku również będzie na obiad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przekąska z serową niespodzianką stanie się hitem na każdej imprezie. Ma w sobie to "coś"

Zupa cebulowa z serem

Francuzi rzadko jadają zupy na obiad, to raczej danie kolacyjne. Zupa cebulowa sprawdzi się zarówno jako danie obiadowe, jak i rozgrzewająca przekąska po szaleństwie na śniegu, zimowym spacerze czy po prostu gdy zaburczy w brzuchu.

Zupa cebulowa  z grzanką - Pyszności
Zupa cebulowa z grzanką - Pyszności © Canva | egal

Chociaż w Wigilię obowiązkowo jest u mnie barszcz, to nie szaleję z jego ilością. Każdy 25 grudnia czeka na cebulową. To pyszne i proste urozmaicenie świątecznego menu.

Składniki:

  • 2 duże cebule,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego,
  • 1/2 szklanki śmietany,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu,
  • 4 kromki chleba tostowego,
  • 100 g sera żółtego.

Sposób przygotowania:

  1. Cebule obieram i kroję w pióra.
  2. Na patelni roztapiam masło i podsmażam cebulę, aż się zeszkli.
  3. Dodaję mąkę i smażę przez chwilę, ciągle mieszając.
  4. Wlewam bulion i gotuję na małym ogniu przez około 30 minut, aż cebula będzie miękka.
  5. Dodaję śmietanę, cukier, sól i pieprz.
  6. Doprowadzam do wrzenia, a następnie ściągam z palnika.
  7. Rozgrzewam piekarnik do 180 st. Celsjusza.
  8. Kromki chleba smaruję masłem i posypuję startym serem. Wstawiam do piekarnika na 10 min, aż ser się rozpuści, a pieczywo będzie chrupkie.
  9. Zupę cebulową serwuję w towarzystwie serowych grzanek.

Aby zupa była bardziej aromatyczna, możesz dodać do niej łyżeczkę suszonego tymianku. Sprawdzi się tutaj również odrobina czosnku. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀