W pierwszy dzień świąt serwuję tę zupę. Nową tradycję pokochali wszyscy domownicy

Wśród świątecznych zup króluje barszcz, rybna oraz grzybowa, ale w moim domu stawiam na coś zupełnie innego. W pierwszy dzień świąt na obiad serwuję pyszną zupę cebulową z dodatkiem sera. Jest tak pyszna, że zostają tylko puste miseczki.

Zupa cebulowa - PysznościZupa cebulowa - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | A_Lein
Ewa Malinowska

Zupa cebulowa kojarzona jest przede wszystkim z Francją, gdzie często pojawia się w formie zapieczonej wraz z serową kopułką. Sam przepis jest naprawdę prosty, bo to nic innego jak warzywny lub mięsny bulion z dużą ilością cebuli, podawany w towarzystwie grzanki. Serwuję ją w pierwszy lub drugi dzień świąt. Za pierwszym razem moi bliscy są zaskoczeniu, teraz sami dopytują, czy w tym roku również będzie na obiad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przekąska z serową niespodzianką stanie się hitem na każdej imprezie. Ma w sobie to "coś"

Zupa cebulowa z serem

Francuzi rzadko jadają zupy na obiad, to raczej danie kolacyjne. Zupa cebulowa sprawdzi się zarówno jako danie obiadowe, jak i rozgrzewająca przekąska po szaleństwie na śniegu, zimowym spacerze czy po prostu gdy zaburczy w brzuchu.

Zupa cebulowa  z grzanką - Pyszności
Zupa cebulowa z grzanką - Pyszności © Canva | egal

Chociaż w Wigilię obowiązkowo jest u mnie barszcz, to nie szaleję z jego ilością. Każdy 25 grudnia czeka na cebulową. To pyszne i proste urozmaicenie świątecznego menu.

Składniki:

  • 2 duże cebule,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego,
  • 1/2 szklanki śmietany,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu,
  • 4 kromki chleba tostowego,
  • 100 g sera żółtego.

Sposób przygotowania:

  1. Cebule obieram i kroję w pióra.
  2. Na patelni roztapiam masło i podsmażam cebulę, aż się zeszkli.
  3. Dodaję mąkę i smażę przez chwilę, ciągle mieszając.
  4. Wlewam bulion i gotuję na małym ogniu przez około 30 minut, aż cebula będzie miękka.
  5. Dodaję śmietanę, cukier, sól i pieprz.
  6. Doprowadzam do wrzenia, a następnie ściągam z palnika.
  7. Rozgrzewam piekarnik do 180 st. Celsjusza.
  8. Kromki chleba smaruję masłem i posypuję startym serem. Wstawiam do piekarnika na 10 min, aż ser się rozpuści, a pieczywo będzie chrupkie.
  9. Zupę cebulową serwuję w towarzystwie serowych grzanek.

Aby zupa była bardziej aromatyczna, możesz dodać do niej łyżeczkę suszonego tymianku. Sprawdzi się tutaj również odrobina czosnku. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟