W pierwszy dzień świąt serwuję tę zupę. Nową tradycję pokochali wszyscy domownicy
Wśród świątecznych zup króluje barszcz, rybna oraz grzybowa, ale w moim domu stawiam na coś zupełnie innego. W pierwszy dzień świąt na obiad serwuję pyszną zupę cebulową z dodatkiem sera. Jest tak pyszna, że zostają tylko puste miseczki.
08.12.2023 | aktual.: 08.12.2023 13:18
Zupa cebulowa kojarzona jest przede wszystkim z Francją, gdzie często pojawia się w formie zapieczonej wraz z serową kopułką. Sam przepis jest naprawdę prosty, bo to nic innego jak warzywny lub mięsny bulion z dużą ilością cebuli, podawany w towarzystwie grzanki. Serwuję ją w pierwszy lub drugi dzień świąt. Za pierwszym razem moi bliscy są zaskoczeniu, teraz sami dopytują, czy w tym roku również będzie na obiad.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zupa cebulowa z serem
Francuzi rzadko jadają zupy na obiad, to raczej danie kolacyjne. Zupa cebulowa sprawdzi się zarówno jako danie obiadowe, jak i rozgrzewająca przekąska po szaleństwie na śniegu, zimowym spacerze czy po prostu gdy zaburczy w brzuchu.
Chociaż w Wigilię obowiązkowo jest u mnie barszcz, to nie szaleję z jego ilością. Każdy 25 grudnia czeka na cebulową. To pyszne i proste urozmaicenie świątecznego menu.
Składniki:
- 2 duże cebule,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki,
- 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego,
- 1/2 szklanki śmietany,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/4 łyżeczki pieprzu,
- 4 kromki chleba tostowego,
- 100 g sera żółtego.
Sposób przygotowania:
- Cebule obieram i kroję w pióra.
- Na patelni roztapiam masło i podsmażam cebulę, aż się zeszkli.
- Dodaję mąkę i smażę przez chwilę, ciągle mieszając.
- Wlewam bulion i gotuję na małym ogniu przez około 30 minut, aż cebula będzie miękka.
- Dodaję śmietanę, cukier, sól i pieprz.
- Doprowadzam do wrzenia, a następnie ściągam z palnika.
- Rozgrzewam piekarnik do 180 st. Celsjusza.
- Kromki chleba smaruję masłem i posypuję startym serem. Wstawiam do piekarnika na 10 min, aż ser się rozpuści, a pieczywo będzie chrupkie.
- Zupę cebulową serwuję w towarzystwie serowych grzanek.
Aby zupa była bardziej aromatyczna, możesz dodać do niej łyżeczkę suszonego tymianku. Sprawdzi się tutaj również odrobina czosnku. Smacznego!