PrzepisZupyW pierwszy dzień świąt serwuję tę zupę. Nową tradycję pokochali wszyscy domownicy

W pierwszy dzień świąt serwuję tę zupę. Nową tradycję pokochali wszyscy domownicy

Zupa cebulowa - Pyszności
Zupa cebulowa - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | A_Lein

08.12.2023 12:22, aktual.: 08.12.2023 13:18

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wśród świątecznych zup króluje barszcz, rybna oraz grzybowa, ale w moim domu stawiam na coś zupełnie innego. W pierwszy dzień świąt na obiad serwuję pyszną zupę cebulową z dodatkiem sera. Jest tak pyszna, że zostają tylko puste miseczki.

Zupa cebulowa kojarzona jest przede wszystkim z Francją, gdzie często pojawia się w formie zapieczonej wraz z serową kopułką. Sam przepis jest naprawdę prosty, bo to nic innego jak warzywny lub mięsny bulion z dużą ilością cebuli, podawany w towarzystwie grzanki. Serwuję ją w pierwszy lub drugi dzień świąt. Za pierwszym razem moi bliscy są zaskoczeniu, teraz sami dopytują, czy w tym roku również będzie na obiad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa cebulowa z serem

Francuzi rzadko jadają zupy na obiad, to raczej danie kolacyjne. Zupa cebulowa sprawdzi się zarówno jako danie obiadowe, jak i rozgrzewająca przekąska po szaleństwie na śniegu, zimowym spacerze czy po prostu gdy zaburczy w brzuchu.

Zupa cebulowa  z grzanką - Pyszności
Zupa cebulowa z grzanką - Pyszności© Canva | egal

Chociaż w Wigilię obowiązkowo jest u mnie barszcz, to nie szaleję z jego ilością. Każdy 25 grudnia czeka na cebulową. To pyszne i proste urozmaicenie świątecznego menu.

Składniki:

  • 2 duże cebule,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego,
  • 1/2 szklanki śmietany,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu,
  • 4 kromki chleba tostowego,
  • 100 g sera żółtego.

Sposób przygotowania:

  1. Cebule obieram i kroję w pióra.
  2. Na patelni roztapiam masło i podsmażam cebulę, aż się zeszkli.
  3. Dodaję mąkę i smażę przez chwilę, ciągle mieszając.
  4. Wlewam bulion i gotuję na małym ogniu przez około 30 minut, aż cebula będzie miękka.
  5. Dodaję śmietanę, cukier, sól i pieprz.
  6. Doprowadzam do wrzenia, a następnie ściągam z palnika.
  7. Rozgrzewam piekarnik do 180 st. Celsjusza.
  8. Kromki chleba smaruję masłem i posypuję startym serem. Wstawiam do piekarnika na 10 min, aż ser się rozpuści, a pieczywo będzie chrupkie.
  9. Zupę cebulową serwuję w towarzystwie serowych grzanek.

Aby zupa była bardziej aromatyczna, możesz dodać do niej łyżeczkę suszonego tymianku. Sprawdzi się tutaj również odrobina czosnku. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także