W pierwszy dzień świąt serwuję tę zupę. Nową tradycję pokochali wszyscy domownicy

Wśród świątecznych zup króluje barszcz, rybna oraz grzybowa, ale w moim domu stawiam na coś zupełnie innego. W pierwszy dzień świąt na obiad serwuję pyszną zupę cebulową z dodatkiem sera. Jest tak pyszna, że zostają tylko puste miseczki.

Zupa cebulowa - PysznościZupa cebulowa - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | A_Lein
Ewa Malinowska

Zupa cebulowa kojarzona jest przede wszystkim z Francją, gdzie często pojawia się w formie zapieczonej wraz z serową kopułką. Sam przepis jest naprawdę prosty, bo to nic innego jak warzywny lub mięsny bulion z dużą ilością cebuli, podawany w towarzystwie grzanki. Serwuję ją w pierwszy lub drugi dzień świąt. Za pierwszym razem moi bliscy są zaskoczeniu, teraz sami dopytują, czy w tym roku również będzie na obiad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przekąska z serową niespodzianką stanie się hitem na każdej imprezie. Ma w sobie to "coś"

Zupa cebulowa z serem

Francuzi rzadko jadają zupy na obiad, to raczej danie kolacyjne. Zupa cebulowa sprawdzi się zarówno jako danie obiadowe, jak i rozgrzewająca przekąska po szaleństwie na śniegu, zimowym spacerze czy po prostu gdy zaburczy w brzuchu.

Zupa cebulowa  z grzanką - Pyszności
Zupa cebulowa z grzanką - Pyszności © Canva | egal

Chociaż w Wigilię obowiązkowo jest u mnie barszcz, to nie szaleję z jego ilością. Każdy 25 grudnia czeka na cebulową. To pyszne i proste urozmaicenie świątecznego menu.

Składniki:

  • 2 duże cebule,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego,
  • 1/2 szklanki śmietany,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu,
  • 4 kromki chleba tostowego,
  • 100 g sera żółtego.

Sposób przygotowania:

  1. Cebule obieram i kroję w pióra.
  2. Na patelni roztapiam masło i podsmażam cebulę, aż się zeszkli.
  3. Dodaję mąkę i smażę przez chwilę, ciągle mieszając.
  4. Wlewam bulion i gotuję na małym ogniu przez około 30 minut, aż cebula będzie miękka.
  5. Dodaję śmietanę, cukier, sól i pieprz.
  6. Doprowadzam do wrzenia, a następnie ściągam z palnika.
  7. Rozgrzewam piekarnik do 180 st. Celsjusza.
  8. Kromki chleba smaruję masłem i posypuję startym serem. Wstawiam do piekarnika na 10 min, aż ser się rozpuści, a pieczywo będzie chrupkie.
  9. Zupę cebulową serwuję w towarzystwie serowych grzanek.

Aby zupa była bardziej aromatyczna, możesz dodać do niej łyżeczkę suszonego tymianku. Sprawdzi się tutaj również odrobina czosnku. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości