Czerwony barszcz z ziemniaczaną wyspą robię co tydzień. Taki jest dobry!

Szukasz pomysłu na pyszną zupę, która świetnie wpisze się w zimowe menu? Rozgrzewający barszcz czerwony z dodatkiem ziemniaków to prawdziwy strzał w 10!

To będzie prawdziwa uczta dla podniebieniaTo będzie prawdziwa uczta dla podniebienia
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

Wiesz, za co najbardziej lubię zimowe menu? Bo pojawia się w nim cała masa przepysznych, pożywnych i rozgrzewających zup. A, że mam do nich ogromną słabość, to praktycznie każdego dnia staram się wyczarować w swojej kuchni ciekawą propozycję dla całej mojej rodziny. 

W taki sposób odkrywałam właśnie dzisiejszą perełkę kulinarną. Połączyłam dwa kultowe smaki dobrze znane w rodzimej kuchni, a mianowicie czerwony barszcz oraz duszone ziemniaki. Już od pierwszej łyżki wiedziałam, że ta kombinacja będzie prawdziwym hitem. I nie myliłam się, faktycznie takie połączenie pokochała cała moja rodzina. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kultowa zupa z ziemniaczanym dodatkiem to prawdziwy sztos. Palce lizać!

Domowy czerwony barszczyk z dodatkiem smacznych ziemniaków to prawdziwa uczta dla podniebienia!

Składniki:

  • 500 g wędzonych żeberek,
  • 2 l wody,
  • 2-3 liście laurowe,
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2-3 marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 1 por,
  • 1 opalona cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 10 g suszonych grzybów,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 500 ml koncentratu z czerwonych buraków,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • 180 g śmietany 12%,
  • 3 łyżki suszonego majeranku,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania czerwonego barszczu. W tym celu na palniku ustawiam duży garnek, po czym wkładam do środka wędzone żeberka, liście laurowe, ziele angielskie oraz wodę. 

Barszcz czerwony przygotowuję na bazie żeberek
Barszcz czerwony przygotowuję na bazie żeberek © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Po 30 minutach gotowania do garnka dodaję obranepodzielone na mniejsze kawałki marchewki, korzeń pietruszki, pora, opaloną cebulę, obrane ząbki czosnku, suszone grzyby oraz świeżą natkę pietruszki. Mieszankę gotuję przez kolejne 30 minut.

Do wywaru dodaję całą paletę warzyw i przypraw
Do wywaru dodaję całą paletę warzyw © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Kiedy mija 30 minut, z garnka usuwam wszystkie warzywa. W garnku ma zostać sam wywar. Do środka dodaję koncentrat z czerwonych buraków, ocet jabłkowy, suszony majeranek, sól oraz pieprz. 

Wywar jest już prawie gotowy
Wywar jest już prawie gotowy © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Część wywaru z garnka łączę w osobnym naczyniu ze śmietaną. Składniki dokładnie mieszam, po czym przelewam gotowy miks do garnka. I pyszny barszczyk jest już gotowy.

Na koniec zupę należy zahartować przy pomocy śmietany
Na koniec zupę należy zahartować przy pomocy śmietany © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. W talerzu w centralnej części, gdzie planuję podać zupę, umieszam ugotowane ziemniaki w duszonej wersji. Dodaję do nich również podsmażoną cebulkę na maśle. Talerz na końcu wypełniam zupą. Smaczny obiad przed podaniem dekoruję świeżą natką pietruszki. Smacznego!

Już od samego patrzenia można od razu zgłodnieć
Już od samego patrzenia można od razu zgłodnieć © Licencjodawca | Pyszności

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym pomyśle na czerwony barszcz w ciekawym wydaniu. Wykorzystasz go w swojej kuchni w najbliższym czasie?

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy