Czerwony barszcz z ziemniaczaną wyspą robię co tydzień. Taki jest dobry!
Szukasz pomysłu na pyszną zupę, która świetnie wpisze się w zimowe menu? Rozgrzewający barszcz czerwony z dodatkiem ziemniaków to prawdziwy strzał w 10!
08.12.2023 | aktual.: 08.12.2023 10:36
Wiesz, za co najbardziej lubię zimowe menu? Bo pojawia się w nim cała masa przepysznych, pożywnych i rozgrzewających zup. A, że mam do nich ogromną słabość, to praktycznie każdego dnia staram się wyczarować w swojej kuchni ciekawą propozycję dla całej mojej rodziny.
W taki sposób odkrywałam właśnie dzisiejszą perełkę kulinarną. Połączyłam dwa kultowe smaki dobrze znane w rodzimej kuchni, a mianowicie czerwony barszcz oraz duszone ziemniaki. Już od pierwszej łyżki wiedziałam, że ta kombinacja będzie prawdziwym hitem. I nie myliłam się, faktycznie takie połączenie pokochała cała moja rodzina.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowy czerwony barszczyk z dodatkiem smacznych ziemniaków to prawdziwa uczta dla podniebienia!
Składniki:
- 500 g wędzonych żeberek,
- 2 l wody,
- 2-3 liście laurowe,
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego,
- 2-3 marchewki,
- 1 korzeń pietruszki,
- 1 por,
- 1 opalona cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 10 g suszonych grzybów,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 500 ml koncentratu z czerwonych buraków,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- 180 g śmietany 12%,
- 3 łyżki suszonego majeranku,
- 1 łyżka soli,
- 1 łyżeczka pieprzu.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania czerwonego barszczu. W tym celu na palniku ustawiam duży garnek, po czym wkładam do środka wędzone żeberka, liście laurowe, ziele angielskie oraz wodę.
Krok 2. Po 30 minutach gotowania do garnka dodaję obrane i podzielone na mniejsze kawałki marchewki, korzeń pietruszki, pora, opaloną cebulę, obrane ząbki czosnku, suszone grzyby oraz świeżą natkę pietruszki. Mieszankę gotuję przez kolejne 30 minut.
Krok 3. Kiedy mija 30 minut, z garnka usuwam wszystkie warzywa. W garnku ma zostać sam wywar. Do środka dodaję koncentrat z czerwonych buraków, ocet jabłkowy, suszony majeranek, sól oraz pieprz.
Krok 4. Część wywaru z garnka łączę w osobnym naczyniu ze śmietaną. Składniki dokładnie mieszam, po czym przelewam gotowy miks do garnka. I pyszny barszczyk jest już gotowy.
Krok 5. W talerzu w centralnej części, gdzie planuję podać zupę, umieszam ugotowane ziemniaki w duszonej wersji. Dodaję do nich również podsmażoną cebulkę na maśle. Talerz na końcu wypełniam zupą. Smaczny obiad przed podaniem dekoruję świeżą natką pietruszki. Smacznego!
Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym pomyśle na czerwony barszcz w ciekawym wydaniu. Wykorzystasz go w swojej kuchni w najbliższym czasie?