PrzepisDania mięsneNigdy nie wyrzucam mięsa z rosołu. Robię z niego pyszny i zdrowy pasztet

Nigdy nie wyrzucam mięsa z rosołu. Robię z niego pyszny i zdrowy pasztet

Jak upiec pyszny pasztet?
Jak upiec pyszny pasztet?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
01.12.2023 12:19, aktualizacja: 01.12.2023 17:55

Zdecydowanie lepszy niż ten ze sklepowej półki. Domowy pasztet to pyszny i pozbawiony sztucznych składników dodatek do pieczywa. Doskonale sprawdzi się również w święta, wystawiony na półmiskach obok wędlin i innych specjałów. Nie trzeba wiele — wystarczy sięgnąć po mięso z rosołu, odrobinę warzyw i przyprawy.

Tani i łatwy w wykonaniu — taki właśnie jest domowy pasztet. Idealnie wpisuje się w zasady kuchni zero waste, gdyż przyrządzić go można na bazie mięsa i warzyw, które zostały z gotowania rosołu. Zobacz, jak zrobić najlepszy pasztet domowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z czego zrobić pasztet? Czym go doprawić?

Wybór mięsa do pasztetu jest kluczowy. Można zdecydować się na różne rodzaje — nie tylko wieprzowe, ale także drobiowe czy z królika. Nie ma potrzeby wybierania najładniejszych, najchudszych kawałków, ponieważ mięsa nie mogą być zbyt chude. W przeciwnym razie pasztet może wyjść za suchy. To dlatego w wielu przepisach znajduje się także trochę tłustej wieprzowiny, która dodaje wilgotności i smaku.

Nie zapomnij o odpowiednim doprawieniu pasztetu. Podstawą jest oczywiście sól i pieprz, warto dodać też imbir, który nada wyrazistości. Do mięsa wieprzowego pasuje także liść laurowy oraz ziele angielskie, które podkreślają jego głębię. Pasztet świetnie skomponuje się z kminkiem, gałką muszkatołową oraz natką pietruszki, która ożywi zarówno smak, jak i wygląd.

Najlepszy domowy pasztet
Najlepszy domowy pasztet© Pixabay

Jak piec pasztet? Co zrobić, żeby się nie kruszył?

Kolejnym etapem jest pieczenie pasztetu. Czas pieczenia zależy od wielu czynników, takich jak wybrane składniki oraz wielkość otrzymanej z nich masy. Zawsze formę z masą pasztetową ustawiamy na środkowej półce piekarnika, aby zapewnić równomierne pieczenie. Uśredniony czas pieczenia wynosi 70–80 minut w temperaturze 180 st. C.

Co zrobić, aby pasztet nie kruszył się i nie był suchy? W recepturze uwzględnij wątróbkę, a także podgardle wieprzowe albo kawałek boczku. Dzięki takim akcentom pasztet wyjdzie idealnie wilgotny. Jeśli przyrządzasz wersję wegetariańską, do przepisu dodaj olej roślinny, który zapewni odpowiednią konsystencję.

Najlepszy pasztet domowy z mięsa z rosołu. Przepis

Składniki:

  • 2 porcje rosołowe,
  • 1 noga z kurczaka,
  • pęczek włoszczyzny,
  • 2 wątróbki z indyka,
  • 20 dag chudego szpondra,
  • 2 jajka,
  • 15 dag wędzonego boczku,
  • łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej,
  • 5 utłuczonych w moździerzu ziaren ziela angielskiego,
  • łyżeczka grubo mielonego pieprzu,
  • 2 ząbki czosnku.
  • sól,
  • łyżeczka suszonego rozmarynu.

Przygotowanie:

  1. Z porcji rosołowej, nogi, szpondra i włoszczyzny ugotuj rosół.
  2. Kiedy wywar będzie gotowy, wyłów z niego mięso i oddziel od kości.
  3. Szponder, boczek i włoszczyznę pokrój w kostkę, a wątróbkę usmaż na maśle.
  4. Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę. Wsyp przyprawy i sól do smaku. Kiedy masa będzie gotowa, dodaj do niej jajka i ponownie zamieszaj.
  5. Blaszkę do pieczenia bądź naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia.
  6. Powstałą masę wylej na blachę i wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 st. C na godzinę.
  7. Upieczony pasztet odstaw do ostygnięcia, a kiedy będzie już chłodny, wstaw go do lodówki na kilka godzin.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także