Nigdy nie wyrzucam mięsa z rosołu. Robię z niego pyszny i zdrowy pasztet
Zdecydowanie lepszy niż ten ze sklepowej półki. Domowy pasztet to pyszny i pozbawiony sztucznych składników dodatek do pieczywa. Doskonale sprawdzi się również w święta, wystawiony na półmiskach obok wędlin i innych specjałów. Nie trzeba wiele — wystarczy sięgnąć po mięso z rosołu, odrobinę warzyw i przyprawy.
01.12.2023 | aktual.: 01.12.2023 17:55
Tani i łatwy w wykonaniu — taki właśnie jest domowy pasztet. Idealnie wpisuje się w zasady kuchni zero waste, gdyż przyrządzić go można na bazie mięsa i warzyw, które zostały z gotowania rosołu. Zobacz, jak zrobić najlepszy pasztet domowy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Z czego zrobić pasztet? Czym go doprawić?
Wybór mięsa do pasztetu jest kluczowy. Można zdecydować się na różne rodzaje — nie tylko wieprzowe, ale także drobiowe czy z królika. Nie ma potrzeby wybierania najładniejszych, najchudszych kawałków, ponieważ mięsa nie mogą być zbyt chude. W przeciwnym razie pasztet może wyjść za suchy. To dlatego w wielu przepisach znajduje się także trochę tłustej wieprzowiny, która dodaje wilgotności i smaku.
Nie zapomnij o odpowiednim doprawieniu pasztetu. Podstawą jest oczywiście sól i pieprz, warto dodać też imbir, który nada wyrazistości. Do mięsa wieprzowego pasuje także liść laurowy oraz ziele angielskie, które podkreślają jego głębię. Pasztet świetnie skomponuje się z kminkiem, gałką muszkatołową oraz natką pietruszki, która ożywi zarówno smak, jak i wygląd.
Jak piec pasztet? Co zrobić, żeby się nie kruszył?
Kolejnym etapem jest pieczenie pasztetu. Czas pieczenia zależy od wielu czynników, takich jak wybrane składniki oraz wielkość otrzymanej z nich masy. Zawsze formę z masą pasztetową ustawiamy na środkowej półce piekarnika, aby zapewnić równomierne pieczenie. Uśredniony czas pieczenia wynosi 70–80 minut w temperaturze 180 st. C.
Co zrobić, aby pasztet nie kruszył się i nie był suchy? W recepturze uwzględnij wątróbkę, a także podgardle wieprzowe albo kawałek boczku. Dzięki takim akcentom pasztet wyjdzie idealnie wilgotny. Jeśli przyrządzasz wersję wegetariańską, do przepisu dodaj olej roślinny, który zapewni odpowiednią konsystencję.
Najlepszy pasztet domowy z mięsa z rosołu. Przepis
Składniki:
- 2 porcje rosołowe,
- 1 noga z kurczaka,
- pęczek włoszczyzny,
- 2 wątróbki z indyka,
- 20 dag chudego szpondra,
- 2 jajka,
- 15 dag wędzonego boczku,
- łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej,
- 5 utłuczonych w moździerzu ziaren ziela angielskiego,
- łyżeczka grubo mielonego pieprzu,
- 2 ząbki czosnku.
- sól,
- łyżeczka suszonego rozmarynu.
Przygotowanie:
- Z porcji rosołowej, nogi, szpondra i włoszczyzny ugotuj rosół.
- Kiedy wywar będzie gotowy, wyłów z niego mięso i oddziel od kości.
- Szponder, boczek i włoszczyznę pokrój w kostkę, a wątróbkę usmaż na maśle.
- Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę. Wsyp przyprawy i sól do smaku. Kiedy masa będzie gotowa, dodaj do niej jajka i ponownie zamieszaj.
- Blaszkę do pieczenia bądź naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia.
- Powstałą masę wylej na blachę i wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 st. C na godzinę.
- Upieczony pasztet odstaw do ostygnięcia, a kiedy będzie już chłodny, wstaw go do lodówki na kilka godzin.