Turecki pasztet jest wyjątkowy. Zakochasz się od pierwszego kęsa

Lubisz pasztet? Jeśli tak, to koniecznie musisz przetestować w swojej kuchni turecką wersję tego przysmaku. Dzięki niej zakochasz się w pasztecie na nowo!

Pasztet na bazie jagnięciny to nowe odkrycie genialnych smakówPasztet na bazie jagnięciny to nowe odkrycie genialnych smaków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | vivoo
Marzena Pęcak

Nie lubię nudy w kuchni, dlatego bardzo często sięgam do przepisów z innych zakątków świata. Tam również można odkryć wiele perełek kulinarnych. Nie wierzysz? Poznaj genialny patent na turecki pasztet, który zachwyca smakiem już od pierwszego kęsa. Gdy ja spróbowałam, byłam wniebowzięta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczeń z karkówki. Sekretem jest wyjątkowy farsz

Pasztety w nowym wydaniu

Jak już wspomniałam, monotonia w kuchni to mój największy wróg. I choć często wracam do rodzimych receptur, nie unikam zupełnie nieznanych mi smaków. Tak też było z pasztetem w tureckim wydaniu. Czegoś tak dobrego dawno nie jadłam. Jest to zupełnie nowe połączenie smaków.

Pomysłów na pyszny pasztet domowej roboty nigdy za wiele
Pomysłów na pyszny pasztet domowej roboty nigdy za wiele © Adobe Stock | timolina

Bazą dzisiejszego przepisu będzie jagnięcia. Nie jest to zbyt popularne mięso w naszym kraju, a szkoda. Dlaczego? Otóż jest ona nie tylko pyszna, ale też zalicza się ją do produktów lekkostrawnych. Co więcej, można znaleźć w niej sporo białka, witaminy z grupy B oraz całą masę składników mineralnych, jak chociażby cynk, miedź, wapń i żelazo. 

Jak zrobić turecki pasztet na bazie jagnięciny?

Składniki:

  • 300 g mielonej jagnięciny,
  • 300 g brązowego ryżu (ugotowanego),
  • 320 g pomidorów z puszki,
  • ¼ szkl. koncentratu pomidorowego,
  • ¼ szkl. bulionu warzywnego,
  • 3 jajka,
  • 1 cebula,
  • 1 bakłażan,
  • 1 natka koperku,
  • przyprawy: cynamon, ziele angielskie.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od ugotowania brązowego ryżu w sposób al dente. W międzyczasie podziel na mniejsze kawałki cebulę i bakłażana. 
  2. Następnie w dużej misce połącz ze sobą mieloną jagnięcinę, ugotowany wcześniej ryż, bakłażana, cebulę, bulion warzywny, koncentrat pomidorowy, jajka, posiekany koperek (zostaw trochę do dekoracji na koniec) oraz przyprawy. Dodaj je według własnego upodobania.
  3. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i odstaw na bok. 
  4. Teraz przygotuj formę do pieczenia pasztetu. Na dnie formy rozprowadź pomidory z puszki. Bezpośrednio na nich ułóż mięsną mieszankę. Kiedy już wypełnisz szczelnie formę, przykryj ją folią aluminiową i wstaw do nagrzanego piekarnika na 90 minut. Urządzenie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza
  5. Po tym czasie usuń folię i piecz pasztet bez osłonki przez kolejne 10-15 minut. Smacznego!

Jak sam widzisz, już sam opis sprawia, że cieknie ślinka. A kiedy poczujesz unoszący się w domu piękny zapach upieczonego pasztetu, natychmiast zgłodniejesz. Po prostu nie ma innej opcji!

Wybrane dla Ciebie
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania