Pasztet z cukinii - przepis. Pomysł na przekąskę dla wegetarian

Na pierwszy rzut oka nie różni się niczym szczególnym w porównaniu ze zwykłym pasztetem. Gdy jednak spróbujesz, niemal od razu poczujesz różnicę. Pasztet z cukinii to danie, którym każdy powinien się zachwycić. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, a po przepis najlepiej sięgnąć wtedy, gdy trwa sezon na cukinie. To pomysł na danie dla wegetarian i nie tylko. Bo każdy będzie zachwycony.

ObrazekPasztet z cukinii - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Sprint Cooking
Karol Wiak

Niejednokrotnie wspominaliśmy o tym, jakie możliwości, związane z przygotowaniem niezwykłych dań, niosą ze sobą sezonowe warzywa i owoce. Tak jest i tym razem, gdy będziesz chciał przygotować coś z cukinii. W związku z tym, że trwa sezon na cukinie, warto sięgnąć po takie danie, które zachwyci wszystkich domowników i te osoby, które nie lubią mięsa. Taki właśnie jest pasztet z cukinii, który jest prawdziwym hitem, jeśli chodzi o wykorzystanie sezonowych warzyw. Tak przygotowany pasztet może śmiało konkurować z pasztetem, do którego wykorzystano mięso.

Dlaczego warto przygotować pasztet z cukinii?

Zanim poznasz przepis na pasztet z cukinii, warto zastanowić się nad tym, dlaczego jego wybór i następnie przygotowanie będzie tą najlepszą opcją. Pasztet z cukinii to doskonała alternatywa dla tradycyjnego mięsnego pasztetu. Cukinia jest niskokaloryczna i bogata w błonnik, co czyni ten pasztet lekkim i zdrowym daniem. Cukinia jest źródłem witamin (takich jak witamina C, witamina A i witaminy z grupy B) oraz minerałów, takich jak potas i magnez. Przygotowując pasztet z cukinii, możesz cieszyć się ich korzyściami dla zdrowia.

Obrazek
Cukinia - Pyszności; Foto: Canva.com

Pasztet z cukinii jest nie tylko smacznym daniem głównym, ale również może być wykorzystywany jako dodatek do kanapek, sałatek czy przekąsek. Można go podawać na zimno lub gorąco, w zależności od preferencji. Warto zaznaczyć, że taki pasztet może być przygotowany bez dodatku jajek, nabiału czy mięsa, co czyni go idealnym dla osób stosujących dietę wegetariańską lub wegańską. Przygotowanie pasztetu z cukinii jest nie tylko smacznym, ale również zdrowym i wszechstronnym sposobem na wykorzystanie tego warzywa w kuchni.

Pasztet z cukinii przepis — jak go zrobić?

Jeśli chcesz zaskoczyć siebie i swoją rodzinę, to pasztet z cukinii będzie świetnym wyborem. Nie czekaj dłużej i z racji trwającego sezonu na cukinie, sięgnij po to warzywo i przygotuj z niego coś naprawdę pysznego. Smak tego dania to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Składniki:

            
  • cebula,
  • kilogram cukinii,
  • 3 ząbki czosnku,
  • marchewka,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 3/4 szklanki bułki tartej,
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 5 łyżek kaszy manny,
  • 3 jajka,
  • sól, pieprz i po łyżeczce kurkumy, suszonego oregano i papryki słodkiej.
Obrazek
Przygotowanie masy na pasztet z cukinii - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Sprint Cooking

Sposób przygotowania:

      
  1. Umyj, osusz cukinie i odetnij końcówki. Zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Obierz cebulę i zetrzyj ją na tarce o małych oczkach.
  2. Umieść cebulę i cukinię w większej misce, dodaj 2 łyżeczki soli i wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw na około 30 minut, by cukinia puściła soki. Po tym czasie przełóż ją na sito i bardzo delikatnie odsącz.
  3. Do odciśniętej cukinii dodaj startą marchewkę, przeciśnięty czosnek, kasza manna, oliwę, jajka, natkę pietruszki. Przypraw pieprzem, kurkumą, papryką i oregano i dokładnie wyrób.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotowaną masę cukiniową przełóż do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj łyżką. Wstaw do piekarnika na 1 godzinę i 15 minut i piecz bez przykrycia. Po wyjęciu z piekarnika ostudź i dopiero podaj. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"