Tego przepisu nauczyła mnie babcia. Kotleciki z cukinii w 10 minut
Kotleciki z cukinii to pomysł na szybki i tani obiad. Przygotowanie nie zajmie więcej niż 10 minut. Idealne na wiosnę i lato.
11.05.2023 | aktual.: 18.09.2023 10:34
Kiedy na lokalnych ryneczkach zaczynają pojawiać się świeże warzywa, to w mojej kuchni zaczynają grać główną rolę. Jednym z ulubionych dań mojej rodziny są chrupiące kotleciki ze smażonej cukinii w prostej panierce. Ten przepis krąży w naszej rodzinie od wielu lat. Pamiętam, jak moja babcia ze swojego ogródka przynosiła wielkie cukinie i błyskawicznie wyczarowywała dla nas pyszne placuszki. Do przepisu dodałam coś od siebie - starty parmezan podkręca całe danie, nadając mu pyszny, serowy smak.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz poniżej:
Zobacz także
Kotleciki z cukinii
Składniki:
- 1 cukinia
- sól/pieprz do smaku
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 4 jajka
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka oregano
- 100 g tartego parmezanu
Sposób przygotowania:
1. Cukinię dokładnie myję i osuszam.
2. Odcinam końce i kroję warzywo w niezbyt grube plasterki.
3. W dużym naczyniu roztrzepuję jajka wraz z oregano i słodką papryką. Następnie dodaję starty parmezan i mieszam.
4. W drugim naczyniu mieszam mąkę z bułką tartą.
5. Plastry cukinii pieprzę i solę z obu stron. Przy pomocy tłuczka rozbijam nieco kawałki warzywa.
6. Cukinie zanurzam najpierw w mące i bułce, a następnie w jajku z parmezanem.
7. Opanierowane plastry smażę na rozgrzanej oliwie do momentu, aż się zarumienią. Po usmażeniu możesz położyć kotleciki na kawałku ręcznika papierowego, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.