Placuszki z kurczaka z patelni. Obiad w 15 minut

Szybkie placuszki z kurczaka to rewelacyjny przepis na obiad. Ich przygotowanie zajmie ci zaledwie kwadrans. Siekane kotleciki to prawdziwy hit.

Placuszki z kurczakiem- Pyszności
Ewa

Proste siekane kotleciki z piersi kurczaka to nasza recepta na zabiegane popołudnia. W ciągu kilkunastu minut wyczarujesz ciepły, pożywny obiad dla całej rodziny. Świetnie sprawdzą się również w roli imprezowej przekąski w towarzystwie prostego dipu- możesz jeść je zarówno na ciepło, jak i na zimno. Bazą są oczywiście filety z kurczaka, a całość wzbogaca mozzarella, jajka i pomidory. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby do masy dorzucić inne, drobno posiekane warzywa, jak brokuły, papryka czy cukinia. To dobry pomysł na wykorzystanie zawartości lodówki.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Placuszki z kurczaka

Składniki:

  • 2 filety z piersi z kurczaka
  • 2 małe pomidory
  • 50 g tartej mozzarelli
  • 2 jajka
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Filety z piersi kurczaka pokrój w kostkę. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory, starty ser oraz jajka. Dorzuć posiekany drobno szczypiorek i dopraw całość solą oraz pieprzem.
  2. Całość dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły. Na patelni rozgrzej sporą ilość tłuszczu i wykładaj porcjami przygotowaną masę. Olej powinien być dobrze rozgrzany- w przeciwnym wypadku nasze placuszki będą chłonęły tłuszcz i staną się ciężkie i mniej smaczne. Smaż z obu stron, aż placuszki się zarumienią i mięso się zetnie.
  3. Placuszki możesz odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Kotlety z siekanym kurczakiem są już gotowe. Świetnie smakują w towarzystwie prostej sałatki, możesz je podać również z ryżem lub ziemniakami. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej