PrzepisZrób własny ser w 15 minut. Smakuje o niebo lepiej niż twarożek ze sklepu

Zrób własny ser w 15 minut. Smakuje o niebo lepiej niż twarożek ze sklepu

Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pyszności - Fot. Adobe Stock
Joanna Bogiel-Jażdżyk

12.04.2023 17:11, aktual.: 12.04.2023 17:42

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Domowy twaróg, czyli biały ser, jest dużo lepszy od tego ze sklepu. Wiedziały to już nasze babcie, które często samodzielnie go przygotowywały. Ich receptury wymagały jednak kilku dni czekania. Tymczasem my mamy dla was przepis, z którym domowy biały ser zrobicie w zaledwie kwadrans.

To propozycja na szybkie śniadanie, przekąskę lub lekkostrawną kolację. Przygotowanie tego domowego twarogu nie jest skomplikowane i uda się nawet największemu kulinarnemu ignorantowi. Wystarczy zaopatrzyć się kilka składników. Smak tego białego sera możesz oczywiście urozmaicić, dodając do niego świeże lub suszone zioła. Idealnym dodatkiem będzie na przykład czarnuszka. Masz kwadrans? No to zaczynamy!

Domowy biały ser -Pyszności; źródło: Adobe
Domowy biały ser -Pyszności; źródło: Adobe

Domowy biały ser w 15 minut - przepis

Składniki:

  • 1 litr mleka 3,2 proc.
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 3 jajka z wolnego wybiegu
  • 2 łyżeczki soli
  • ulubione zioła, np. czarnuszka lub czosnek niedźwiedzi (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. W głębokiej misce roztrzep rózgą 3 jajka z 200 ml śmietanki.
  2. Mleko wlej do garnka, dodaj sól i zagotuj, ciągle mieszając. Zmniejszamy ogień i dalej podgrzewaj mleko.
  3. Wlej masę jajeczno-śmietankową do mleka, nie przestawaj mieszać. Gotuj całość około 8 minut, co jakiś czas mieszając łyżką. Czekaj, aż powstaną charakterystyczne grudki.W tym momencie możesz dodać zioła.
  4. Uzyskaną masę przełóż na gazę i dokładnie odciśnij. Ser wyłóż na talerz i przykryj czymś ciężkim. Wstaw na ok. 30 minut do lodówki, aby się schłodził.

Zobacz na naszym kanale YouTube, jak zrobić bananową krówkę bez pieczenia:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także