Zrób własny ser w 15 minut. Smakuje o niebo lepiej niż twarożek ze sklepu
Domowy twaróg, czyli biały ser, jest dużo lepszy od tego ze sklepu. Wiedziały to już nasze babcie, które często samodzielnie go przygotowywały. Ich receptury wymagały jednak kilku dni czekania. Tymczasem my mamy dla was przepis, z którym domowy biały ser zrobicie w zaledwie kwadrans.
12.04.2023 | aktual.: 12.04.2023 17:42
To propozycja na szybkie śniadanie, przekąskę lub lekkostrawną kolację. Przygotowanie tego domowego twarogu nie jest skomplikowane i uda się nawet największemu kulinarnemu ignorantowi. Wystarczy zaopatrzyć się kilka składników. Smak tego białego sera możesz oczywiście urozmaicić, dodając do niego świeże lub suszone zioła. Idealnym dodatkiem będzie na przykład czarnuszka. Masz kwadrans? No to zaczynamy!
Domowy biały ser w 15 minut - przepis
Składniki:
- 1 litr mleka 3,2 proc.
- 200 ml śmietanki kremówki
- 3 jajka z wolnego wybiegu
- 2 łyżeczki soli
- ulubione zioła, np. czarnuszka lub czosnek niedźwiedzi (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- W głębokiej misce roztrzep rózgą 3 jajka z 200 ml śmietanki.
- Mleko wlej do garnka, dodaj sól i zagotuj, ciągle mieszając. Zmniejszamy ogień i dalej podgrzewaj mleko.
- Wlej masę jajeczno-śmietankową do mleka, nie przestawaj mieszać. Gotuj całość około 8 minut, co jakiś czas mieszając łyżką. Czekaj, aż powstaną charakterystyczne grudki.W tym momencie możesz dodać zioła.
- Uzyskaną masę przełóż na gazę i dokładnie odciśnij. Ser wyłóż na talerz i przykryj czymś ciężkim. Wstaw na ok. 30 minut do lodówki, aby się schłodził.
Zobacz na naszym kanale YouTube, jak zrobić bananową krówkę bez pieczenia: