Pij dwie łyżki dziennie. Twój organizm ci za to podziękuje
Używasz czarnuszki w swojej kuchni? Jeśli tak, to z pewnością wiesz, że ta przyprawa funkcjonuje również pod nazwą czarny kmin, panna w zieleni czy kminek egipski. Przez wielu jest określana również jako czarne złoto faraonów, podobnie jak olej z czarnuszki, który wyróżnia się wieloma wspaniałymi właściwościami. Jego regularne spożywanie przynosi wiele korzyści.
11.04.2023 13:32
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Zastanawiasz się nad tym, czym tak naprawdę jest olej z czarnuszki, jakie ma właściwości i jak go spożywać? Zanim uzyskasz pełną odpowiedź, to wiedz, że jest to produkt, który zawiera wiele witamin i innych składników, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Jego właściwości zdrowotne znane są już od czasów starożytności. Dlatego też ten olej był określany jako złoto faraonów. Co ciekawe, w wielu krajach jest stosowany jako podstawowy środek leczniczy. Dlaczego tak się dzieje i jakie właściwości ma olej z czarnuszki?
Czym jest olej z czarnuszki?
Odpowiadając na tak postawione pytanie, warto zaznaczyć, że olej z czarnuszki to produkt, który pozyskuje się z nasion czarnuszki siewnej, która występuje głównie w państwach Europy Wschodniej i zachodniej części Azji. Biorąc pod uwagę zastosowanie oleju z czarnuszki, warto podkreślić, że stosuje się go jako przyprawę, a także jak lek na wiele schorzeń. W starożytności panowało takie przekonanie, że taki olej jest w stanie pomóc na niemal wszystko, z wyjątkiem śmierci.
Nazywanie oleju z czarnuszki - złotem faraonów nie było przesadą. Ten produkt posiada aż 85 proc. nienasyconych kwasów tłuszczowych i tymochinon, czyli substancję o właściwościach przeciwzapalnych, przeciwbólowych i przeciwnowotworowych. Panuje takie przekonanie, że jedna łyżeczka tego produktu odpowiada ponad dwóm łyżeczkom ziaren czarnuszki. Olej z czarnuszki to skarbnica witamin A, C i E, kwasów tłuszczowych, które są kluczowe w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych. To także cenne źródło antyoksydantów, które spowalniają starzenie się komórek.
Olej z czarnuszki - najważniejsze właściwości
Skoro wiesz, czym jest olej z czarnuszki, to dobrze jest poznać najważniejsze właściwości tego produktu. Pomaga on na wiele dolegliwości, w tym na choroby układu pokarmowego i oddechowego, ale nie tylko. Wystarczą dwie łyżki oleju dziennie, by utrzymać cholesterol i cukier na prawidłowym poziomie.
Najważniejsze właściwości oleju z czarnuszki to:
- wspiera leczenie chorób autoimmunologicznych i wzmacnia odporność;
- działanie antyoksydacyjne;
- naturalne wsparcie w walce z dolegliwościami układu pokarmowego;
- wspomaga walkę z objawami alergii;
- obniża ciśnienie tętnicze;
- dba o prawidłowy poziom cholesterolu i cukru w organizmie;
- ma właściwości rozkurczowe i przeciwbólowe;
- działa antybakteryjnie;
- ma działanie przeciwgrzybicze i przeciwpasożytnicze;
- jest w stanie zatrzymać rozwój komórek nowotworowych, a nawet je niszczyć;
- skraca czas leczenia chorób górnych dróg oddechowych.
Olej z czarnuszki w kuchni - jak go wykorzystać i spożywać?
Skoro już wiesz, jakie właściwości ma olej z czarnuszki, to warto przyjrzeć się również jego zastosowaniu i dawkowaniu. W związku z tym, że jego smak przypomina pieprz, to można go z powodzeniem stosować jako dodatek do popularnych sałatek, mięs, czy surówek. Spożywa się wyłączenie na zimno. Pamiętaj, by przechowywać go w temperaturze 5-10 stopni. Można go łączyć z miodem, dzięki czemu smak czarnuszki będzie mniej wyczuwalny.
Olej mogą spożywać zarówno dzieci, jak i dorośli. W przypadku dzieci warto zacząć od kilku kropel oleju i stopniowo zwiększać dawkę do jednej łyżeczki. Dorośli powinni go spożywać w ilości dwóch łyżeczek dziennie przed posiłkiem. Olej z czarnuszki nie jest polecany kobietom w ciąży, ze względu na działanie przeciwskurczowe, co może przyczynić się do całkowitego zatrzymania skurczów macicy.
Szukasz pomysłu na słodki przysmak? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na tort w kształcie róży: