PrzepisDania mięsneZapomniane mięso wraca do łask. Pasztet z niego jest prawdziwym rarytasem

Zapomniane mięso wraca do łask. Pasztet z niego jest prawdziwym rarytasem

Pasztet
Pasztet
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
20.10.2023 16:07

Polacy zapomnieli o gęsinie, a niegdyś to było jedno z najpopularniejszych mięs. Nasi przodkowie jedli ją od świętego Marcina do końca karnawału. Często podawano na przykład pasztet z gęsi, który w ekspresowym tempie znikał ze stołu. Jeśli chcecie sami przygotować ten rarytas, koniecznie przeczytajcie artykuł.

Pasztet z gęsiny jest wyjątkowo aromatyczny i smakuje obłędnie. Pasuje na przykład do konfitury z żurawiny, chrzanu lub ćwikły. Będzie idealnym daniem na zbliżające się Boże Narodzenie oraz Wielkanoc. Domowa wędlina jest bardzo prosta w przygotowaniu, ale trzeba uzbroić się w cierpliwość, gdyż sam proces jest dość długotrwały. Efekty będą jednak niesamowite, a do tego dostarczymy sobie wielu witamin i minerałów. Gęsina to bowiem bardzo wartościowe mięso, które jest źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych, białka, witamin oraz soli mineralnych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić pasztet z gęsi?

Potrzebujesz poniższych składników:

  • gęś o wadze około 3 kilogramów,
  • gęsia wątróbka,
  • 4 średnie marchewki,
  • 4 cebule,
  • 2 pietruszki,
  • bułka,
  • pół selera,
  • pół pora,
  • 4 łyżki suszonej żurawiny,
  • 2 łyżki smalcu,
  • 4 liście laurowe,
  • 6 ziarenek ziela angielskiego,
  • 6 ziarenek czarnego pieprzu,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy oraz imbir do smaku.
Pasztet
Pasztet© Wikipedia

Sposób wykonania:

  1. Mięso podziel na mniejsze kawałki i wrzuć do garnka. Dodaj marchewki, pietruszki, seler, por i jedną cebulę. Pamiętaj o tym, by wcześniej obrać wszystkie warzywa. Wlej wodę do rondla i zagotuj. Zmniejsz potem ogień i gotuj do momentu, w którym gęś będzie łatwo odchodzić od kości i zrobi się miękka.
  2. Pod koniec gotowania dodaj wątróbkę i gotuj jeszcze przez pięć minut.
  3. Pokrojone w kostkę cebule podsmaż na smalcu.
  4. Bułkę zalej wywarem i odstaw na chwilę, by się namoczyła.
  5. Gęś wyciągnij z garnka, oddziel mięso od kości, zmiel w maszynce do mięsa wraz z wątróbką i bułką.
  6. Do mięsnej masy dodaj 100 ml wywaru i wsyp żurawinę. Dopraw przyprawami i dobrze wyrób.
  7. Przełóż ją do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piecz przez 40 minut w 180 stopniach Celsjusza. Następnie wyjmij z piekarnika i wystudź.



Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także