Zapomniane mięso wraca do łask. Pasztet z niego jest prawdziwym rarytasem
Polacy zapomnieli o gęsinie, a niegdyś to było jedno z najpopularniejszych mięs. Nasi przodkowie jedli ją od świętego Marcina do końca karnawału. Często podawano na przykład pasztet z gęsi, który w ekspresowym tempie znikał ze stołu. Jeśli chcecie sami przygotować ten rarytas, koniecznie przeczytajcie artykuł.
20.10.2023 16:07
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Pasztet z gęsiny jest wyjątkowo aromatyczny i smakuje obłędnie. Pasuje na przykład do konfitury z żurawiny, chrzanu lub ćwikły. Będzie idealnym daniem na zbliżające się Boże Narodzenie oraz Wielkanoc. Domowa wędlina jest bardzo prosta w przygotowaniu, ale trzeba uzbroić się w cierpliwość, gdyż sam proces jest dość długotrwały. Efekty będą jednak niesamowite, a do tego dostarczymy sobie wielu witamin i minerałów. Gęsina to bowiem bardzo wartościowe mięso, które jest źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych, białka, witamin oraz soli mineralnych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zrobić pasztet z gęsi?
Potrzebujesz poniższych składników:
- gęś o wadze około 3 kilogramów,
- gęsia wątróbka,
- 4 średnie marchewki,
- 4 cebule,
- 2 pietruszki,
- bułka,
- pół selera,
- pół pora,
- 4 łyżki suszonej żurawiny,
- 2 łyżki smalcu,
- 4 liście laurowe,
- 6 ziarenek ziela angielskiego,
- 6 ziarenek czarnego pieprzu,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy oraz imbir do smaku.
Sposób wykonania:
- Mięso podziel na mniejsze kawałki i wrzuć do garnka. Dodaj marchewki, pietruszki, seler, por i jedną cebulę. Pamiętaj o tym, by wcześniej obrać wszystkie warzywa. Wlej wodę do rondla i zagotuj. Zmniejsz potem ogień i gotuj do momentu, w którym gęś będzie łatwo odchodzić od kości i zrobi się miękka.
- Pod koniec gotowania dodaj wątróbkę i gotuj jeszcze przez pięć minut.
- Pokrojone w kostkę cebule podsmaż na smalcu.
- Bułkę zalej wywarem i odstaw na chwilę, by się namoczyła.
- Gęś wyciągnij z garnka, oddziel mięso od kości, zmiel w maszynce do mięsa wraz z wątróbką i bułką.
- Do mięsnej masy dodaj 100 ml wywaru i wsyp żurawinę. Dopraw przyprawami i dobrze wyrób.
- Przełóż ją do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piecz przez 40 minut w 180 stopniach Celsjusza. Następnie wyjmij z piekarnika i wystudź.