Zapomniane mięso wraca do łask. Pasztet z niego jest prawdziwym rarytasem

Polacy zapomnieli o gęsinie, a niegdyś to było jedno z najpopularniejszych mięs. Nasi przodkowie jedli ją od świętego Marcina do końca karnawału. Często podawano na przykład pasztet z gęsi, który w ekspresowym tempie znikał ze stołu. Jeśli chcecie sami przygotować ten rarytas, koniecznie przeczytajcie artykuł.

PasztetPasztet
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Pasztet z gęsiny jest wyjątkowo aromatyczny i smakuje obłędnie. Pasuje na przykład do konfitury z żurawiny, chrzanu lub ćwikły. Będzie idealnym daniem na zbliżające się Boże Narodzenie oraz Wielkanoc. Domowa wędlina jest bardzo prosta w przygotowaniu, ale trzeba uzbroić się w cierpliwość, gdyż sam proces jest dość długotrwały. Efekty będą jednak niesamowite, a do tego dostarczymy sobie wielu witamin i minerałów. Gęsina to bowiem bardzo wartościowe mięso, które jest źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych, białka, witamin oraz soli mineralnych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsna uczta z grzybami z piekarnika. Pyszne i efektowne danie

Jak zrobić pasztet z gęsi?

Potrzebujesz poniższych składników:

  • gęś o wadze około 3 kilogramów,
  • gęsia wątróbka,
  • 4 średnie marchewki,
  • 4 cebule,
  • 2 pietruszki,
  • bułka,
  • pół selera,
  • pół pora,
  • 4 łyżki suszonej żurawiny,
  • 2 łyżki smalcu,
  • 4 liście laurowe,
  • 6 ziarenek ziela angielskiego,
  • 6 ziarenek czarnego pieprzu,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy oraz imbir do smaku.
Pasztet
Pasztet © Wikipedia

Sposób wykonania:

  1. Mięso podziel na mniejsze kawałki i wrzuć do garnka. Dodaj marchewki, pietruszki, seler, por i jedną cebulę. Pamiętaj o tym, by wcześniej obrać wszystkie warzywa. Wlej wodę do rondla i zagotuj. Zmniejsz potem ogień i gotuj do momentu, w którym gęś będzie łatwo odchodzić od kości i zrobi się miękka.
  2. Pod koniec gotowania dodaj wątróbkę i gotuj jeszcze przez pięć minut.
  3. Pokrojone w kostkę cebule podsmaż na smalcu.
  4. Bułkę zalej wywarem i odstaw na chwilę, by się namoczyła.
  5. Gęś wyciągnij z garnka, oddziel mięso od kości, zmiel w maszynce do mięsa wraz z wątróbką i bułką.
  6. Do mięsnej masy dodaj 100 ml wywaru i wsyp żurawinę. Dopraw przyprawami i dobrze wyrób.
  7. Przełóż ją do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piecz przez 40 minut w 180 stopniach Celsjusza. Następnie wyjmij z piekarnika i wystudź.



Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka