Na królewskich dworach było prawdziwym rarytasem. Dziś nikt nie pamięta o tym rodzaju mięsa

Perliczkę ceniono przez wiele lat. Jej smak jest niesamowity, a lista wartości odżywczych długa. Mięso nie należało do najtańszych, więc gościło głównie na szlacheckich i królewskich stołach. Dzisiaj praktycznie o nim niej nie pamiętamy. A szkoda, bo ma naprawdę mnóstwo właściwości.

PerliczkaPerliczka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Jeśli chodzi o drób, to najczęściej wybieramy indyka i kurczaka. Czasem wpada kaczka lub gęś. Kiedyś ludzie sięgali po perliczkę. Kilkaset lat temu była tak ogromnym rarytasem, że trafiała jedynie na królewskie stoły. Dzisiaj mięso z niej nie jest aż tak popularne, ze względu na to, że trzeba za nią sporo zapłacić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca przekąska z cukinią, serem i szynką. Gotowa w 20 minut

Perliczka ma mnóstwo wartości odżywczych. Jest też niezwykle smaczna

To jedno z najzdrowszych mięs. W smaku nieco przypomina bażanta. Królowie i królowe oraz ich dworzanie się nim zajadali. Nie mieli pewnie pojęcia o jego właściwościach. Perliczka jest świetnym wyborem podczas odchudzania. Jest dwa razy mniej kaloryczna od kurczaka (160 kcal w 100 gramach). W mięsie znajdziemy selen. Składnik ten chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. To jednak nie jest wszystko. Perliczka to bowiem źródło witamin z grupy B, witaminy E, żelaza, potasu oraz magnezu.

W tym miejscu należy dodać, że mięso z tego ptaka to towar niemalże luksusowy. Za kilogram trzeba zapłacić od 70 do 80 złotych. Nic więc dziwnego, że nie jest ona popularna, jak kurczak, indyk czy kaczka.

Idealny sposób na mięso z perliczki. Będzie smakowała obłędnie

Dobra perliczka jest soczysta. To już połowa sukcesu. Teraz trzeba wydobyć z niej jak najlepsze walory smakowe. Możemy wykorzystać urządzenie do wolnego gotowania. Dzięki niemu białko się zetnie, a mięso nie straci wilgoci i najważniejszych właściwości. Musimy zwracać szczególną uwagę na to, jak się je piecze.

Perliczka
Perliczka © Flickr

Jeśli chcemy, by perliczka wyszła idealnie soczysta, dodajmy do niej trochę boczku. Z kolei owoce wzbogacą smak dania. Świetnym wyborem będą duszone jabłka oraz cytrusy. Mięso z perliczki pasuje również do gotowanych ziemniaków oraz zasmażanych buraczków.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"