Smaczne, delikatne i zdrowe mięso. Niestety większość krzywi się na jego widok
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Podroby mają tyle samo zwolenników, co przeciwników. Są tanie i bardzo zdrowe, a odpowiednio przygotowane zadowolą nawet najbardziej wybredne podniebienia. Niestety wciąż wywołują grymas na wielu twarzach.
Choć podroby są znacznie tańsze w porównaniu z innymi rodzajami mięsa, wiele osób spogląda na nie z dużą dozą nieufności. Niesłusznie, choć może ich wygląd nie zachęca, to smak z pewnością zachwyci każdego smakosza. Z podrobami należy się jednak umiejętności obchodzić, by wydobyć z nich, to co najlepsze. Drobiowych serduszek i żołądków nie należy zbyt długo gotować, ponieważ staną się twarde i niesmaczne. Dobrze doprawione i ususzone w aromatycznym sosie stanowią świetną propozycję na obiad.
Gulasz z żołądków i serc rewelacyjnie smakuje z kaszą, ziemniaczanym purée czy kopytkami. Swoim przepisem na ten zapomniany rarytas podzieliła się Wiktoria Mazur, autorka książki "Baba na keto". Jeśli macie ochotę na pożywne, przepyszne i budżetowe danie, koniecznie sięgnijcie po tę sprawdzoną recepturę. Gwarantujemy, że nie będziecie żałować.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gulasz z serc i żołądków drobiowych
Sposób przygotowania:
- 450 g serc drobiowych,
- 450 g żołądków drobiowych,
- 2 cebule,
- 1 papryka,
- 6 pieczarek,
- 170 g kapusty pekińskiej,
- 50 g suszonych pomidorów,
- ząbek czosnku,
- 70 g śmietanki 30 proc.,
- 140 g passaty pomidorowej,
- ok. 50 g masła do smażenia,
- przyprawy: po łyżeczce kurkumy, oregano, bazylii, papryki słodkiej i dwie łyżeczki papryki ostrej, sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Cebule pokrój w piórka i podsmaż na maśle klarowanym do miękkości. Do podsmażonej cebuli dodaj pieczarkę pokrojoną w kostkę.
- Następnie pokrój żołądki na mniejsze kawałki i wrzuć na patelnię do cebulki i pieczarek.
- Duś przez ok. 40 min Po tym czasie dodaj serduszka, paprykę pokrojoną w kostkę, a także pokrojone w cienkie paski suszone pomidory i kapustę pekińską.
- Dodaj przyprawy i czosnek. Duś ok. 15-20 min. Dodaj śmietankę i passatę. Duś kolejne 15–20 min i wyłóż na talerze.
Przepis pochodzi z książki Wiktorii Mazur "Baba na keto".