Smaczne, delikatne i zdrowe mięso. Niestety większość krzywi się na jego widok
Podroby mają tyle samo zwolenników, co przeciwników. Są tanie i bardzo zdrowe, a odpowiednio przygotowane zadowolą nawet najbardziej wybredne podniebienia. Niestety wciąż wywołują grymas na wielu twarzach.
19.08.2023 15:02
Choć podroby są znacznie tańsze w porównaniu z innymi rodzajami mięsa, wiele osób spogląda na nie z dużą dozą nieufności. Niesłusznie, choć może ich wygląd nie zachęca, to smak z pewnością zachwyci każdego smakosza. Z podrobami należy się jednak umiejętności obchodzić, by wydobyć z nich, to co najlepsze. Drobiowych serduszek i żołądków nie należy zbyt długo gotować, ponieważ staną się twarde i niesmaczne. Dobrze doprawione i ususzone w aromatycznym sosie stanowią świetną propozycję na obiad.
Gulasz z żołądków i serc rewelacyjnie smakuje z kaszą, ziemniaczanym purée czy kopytkami. Swoim przepisem na ten zapomniany rarytas podzieliła się Wiktoria Mazur, autorka książki "Baba na keto". Jeśli macie ochotę na pożywne, przepyszne i budżetowe danie, koniecznie sięgnijcie po tę sprawdzoną recepturę. Gwarantujemy, że nie będziecie żałować.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gulasz z serc i żołądków drobiowych
Sposób przygotowania:
- 450 g serc drobiowych,
- 450 g żołądków drobiowych,
- 2 cebule,
- 1 papryka,
- 6 pieczarek,
- 170 g kapusty pekińskiej,
- 50 g suszonych pomidorów,
- ząbek czosnku,
- 70 g śmietanki 30 proc.,
- 140 g passaty pomidorowej,
- ok. 50 g masła do smażenia,
- przyprawy: po łyżeczce kurkumy, oregano, bazylii, papryki słodkiej i dwie łyżeczki papryki ostrej, sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Cebule pokrój w piórka i podsmaż na maśle klarowanym do miękkości. Do podsmażonej cebuli dodaj pieczarkę pokrojoną w kostkę.
- Następnie pokrój żołądki na mniejsze kawałki i wrzuć na patelnię do cebulki i pieczarek.
- Duś przez ok. 40 min Po tym czasie dodaj serduszka, paprykę pokrojoną w kostkę, a także pokrojone w cienkie paski suszone pomidory i kapustę pekińską.
- Dodaj przyprawy i czosnek. Duś ok. 15-20 min. Dodaj śmietankę i passatę. Duś kolejne 15–20 min i wyłóż na talerze.
Przepis pochodzi z książki Wiktorii Mazur "Baba na keto".