PrzepisObiadSmaczne, delikatne i zdrowe mięso. Niestety większość krzywi się na jego widok

Smaczne, delikatne i zdrowe mięso. Niestety większość krzywi się na jego widok

Gulasz z żołądków wieprzowych
Gulasz z żołądków wieprzowych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Sebastian Radu
Katarzyna Gileta
19.08.2023 15:02

Podroby mają tyle samo zwolenników, co przeciwników. Są tanie i bardzo zdrowe, a odpowiednio przygotowane zadowolą nawet najbardziej wybredne podniebienia. Niestety wciąż wywołują grymas na wielu twarzach.

Choć podroby są znacznie tańsze w porównaniu z innymi rodzajami mięsa, wiele osób spogląda na nie z dużą dozą nieufności. Niesłusznie, choć może ich wygląd nie zachęca, to smak z pewnością zachwyci każdego smakosza. Z podrobami należy się jednak umiejętności obchodzić, by wydobyć z nich, to co najlepsze. Drobiowych serduszek i żołądków nie należy zbyt długo gotować, ponieważ staną się twarde i niesmaczne. Dobrze doprawione i ususzone w aromatycznym sosie stanowią świetną propozycję na obiad.

Gulasz z żołądków i serc rewelacyjnie smakuje z kaszą, ziemniaczanym purée czy kopytkami. Swoim przepisem na ten zapomniany rarytas podzieliła się Wiktoria Mazur, autorka książki "Baba na keto". Jeśli macie ochotę na pożywne, przepyszne i budżetowe danie, koniecznie sięgnijcie po tę sprawdzoną recepturę. Gwarantujemy, że nie będziecie żałować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gulasz z serc i żołądków drobiowych

Sposób przygotowania:

  • 450 g serc drobiowych,
  • 450 g żołądków drobiowych,
  • 2 cebule,
  • 1 papryka,
  • 6 pieczarek,
  • 170 g kapusty pekińskiej,
  • 50 g suszonych pomidorów,
  • ząbek czosnku,
  • 70 g śmietanki 30 proc.,
  • 140 g passaty pomidorowej,
  • ok. 50 g masła do smażenia,
  • przyprawy: po łyżeczce kurkumy, oregano, bazylii, papryki słodkiej i dwie łyżeczki papryki ostrej, sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Cebule pokrój w piórka i podsmaż na maśle klarowanym do miękkości. Do podsmażonej cebuli dodaj pieczarkę pokrojoną w kostkę.
  2. Następnie pokrój żołądki na mniejsze kawałki i wrzuć na patelnię do cebulki i pieczarek.
  3. Duś przez ok. 40 min Po tym czasie dodaj serduszka, paprykę pokrojoną w kostkę, a także pokrojone w cienkie paski suszone pomidory i kapustę pekińską.
  4. Dodaj przyprawy i czosnek. Duś ok. 15-20 min. Dodaj śmietankę i passatę. Duś kolejne 15–20 min i wyłóż na talerze.

Przepis pochodzi z książki Wiktorii Mazur "Baba na keto".

Baba na keto
Baba na keto© Materiały prasowe
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także