Robotnicy w PRL-u jedli ją na okrągło. Dzisiaj jest rarytasem na stołach

Wiele potraw, których popularność przypada na okres PRL-u, zaczyna wracać na stoły w wielkim stylu. Przykładem jest zupa ogonowa, zwana "ogonówką". Niegdyś była bardzo popularnym daniem wśród klasy robotniczej. Namiętnie serwowano ją w stołówkach pracowniczych głównie ze względu na to, że była posiłkiem sytym i treściwym (smak pozostawiał wiele do życzenia). Dzisiaj potrawę tę można urozmaicać na wiele różnych sposób, sprawiając, że z peerelowskiego koszmarku zmieni się w grzechu warty rarytas.

Zupa ogonowa nie musi kojarzyć się z peerelowskim koszmarkiemZupa ogonowa nie musi kojarzyć się z peerelowskim koszmarkiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zupa ogonowa nie jest peerelowskim wynalazkiem. Specjałem tym zajadają się w wielu kuchniach na całym świecie - w Indonezji, Chinach czy Wielkiej Brytanii. Trudno określić dokładne pochodzenie tego specjału, ale wielu znawców uważa, że zupa ogonowa została wynaleziona w Spitalfields w Londynie w XVII wieku przez francuskich hugenotów i flamandzkich imigrantów. Niemniej, znaczy to tyle, że "ogonówka" podbija podniebienia smakoszy na całym świecie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Weź mięso mielone i upiecz, jak chlebek. Świetna alternatywa dla zwykłych kotletów

Z czego robi się zupę ogonową?

Mimo że nazwa tego specjału u wielu osób może wywołać ciarki, "ogonówka" jest zupą cenioną za swój smak i właściwości zdrowotne (ogon wołowy jest bogaty m.in. w kolagen). W zależności od kultury kulinarnej danego kraju ogon podaje się w towarzystwie innych dodatków.

Chińska zupa ogonowa składa się z ogona wołowego, ziemniaków, marchwi, kapusty, pomidorów i grzybów. W kuchni indonezyjskiej ogon wołowy najpierw należy usmażyć lub zgrillować. Następnie zatapia się go w bulionie wołowym z gotowanymi ziemniakami, marchewką, pomidorami, porem, selerem, smażoną szalotką i suszonymi grzybami. Indonezyjską zupę doprawia się czosnkiem, gałką muszkatołową i goździkami.

W wersji nam najbliższej zupa ogonowa składa się z ogonów, włoszczyzny, przypraw i przecieru pomidorowego. Wystarczy dodać nieco finezji tej potrawie, by na nowo rozniecić jej potencjał.

Zupa ogonowa to przysmak ceniony na całym świecie
Zupa ogonowa to przysmak ceniony na całym świecie © Flickr | mina kim

Przepis na zupę ogonową. Jak zrobić pyszną "ogonówkę"?

Składniki:

  • 2 ogony wieprzowe,
  • 2 marchewki,
  • 4 ziemniaki,
  • 2 pietruszki,
  • seler,
  • por,
  • 4 cebule,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 200 ml szklanka soku pomidorowego,
  • przyprawy: mielona słodka papryka, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Ogony wołowe umyj i oczyść, a następnie zalej je zimną, osoloną wodą. Kiedy całość zagotuje się, odcedź ogony i ponownie zalej je zimną wodą.
  2. Do garnka z ogonami dodaj też obrane warzywa - marchewkę, pietruszkę, selera i pora, 4 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, sól i pieprz.
  3. Zupę gotuj na średniej mocy palnika, aż ogony zmiękną.
  4. Na patelni usmaż pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie dodaj majeranek, czerwoną paprykę i przesmaż całość. Następnie wlej sok pomidorowy wymieszany z przecierem.
  5. Ugotowane do miękkości warzywa i mięso wyciągnij z wywaru i wlej do niego cebulę z pomidorami. Dodaj też obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
  6. Zupę gotuj jeszcze przez 30-40 minut.
  7. Ugotowane warzywa pokrój w kostkę, a ogony obierz. Zupę podaj z dodatkiem mięsa i warzyw.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy