Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy

Mięciutka babka to nie tylko pyszny wypiek, ale również doskonała okazja, by przemycić dodatek sezonowych owoców. Jest szybka i prosta w przygotowaniu i idealnie sprawdzi się jako dodatek do porannej kawy.

Ekspresowa babka ze śliwkamiEkspresowa babka ze śliwkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Marina Saprunova

Babka ze śliwkami jest idealnym wypiekiem na jesienny czas. Śliwki są w sezonie i wykorzystanie ich w cieście jest teraz idealną możliwością, by dodać wypiekowi soczystości, która doskonale przełamują słodycz ciasta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto miodowe lata

Owoc, który wspiera zdrowie kości i odporność

Śliwki to nie tylko smaczny dodatek do dań, ale przede wszystkim bogate źródło witamin i minerałów, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Zawierają witaminy A, C, E, K oraz potas, magnez i wapń, które wzmacniają kości i układ odpornościowy. Badania prowadzone przez Bahrama H. Arjmandiego z Florida State University potwierdzają, że regularne spożywanie nawet niewielkiej ilości suszonych śliwek (2–10 sztuk dziennie) znacząco poprawia gęstość kości, zmniejszając ryzyko osteoporozy i złamań, szczególnie u osób starszych.

Oczywiście, używanie śliwek w babce z dodatkiem cukru nie jest najzdrowszym sposobem ich spożywania. Jeśli zależy ci na pełnych właściwościach tych owoców, warto włączyć je na stałe do swojej diety, na przykład jako przekąskę lub dodać kilka suszonych śliwek do sałatki. Nie zmienia to jednak faktu, że śliwki świetnie komponują się z babką i warto ich użyć.

Przepis na ekspresową babkę ze śliwkami

Składniki:

  • 300 g śliwek,
  • 200 g masła,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 150 g cukru,
  • 100 g zmielonych migdałów,
  • 100 ml mleka lub jogurtu naturalnego,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki brązowego cukru,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/3 łyżeczki mielonego imbiru,
  • 1/3 łyżeczki zmielonych goździków,
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i osusz śliwki, przekrój je na pół i usuń pestki.
  2. Następnie w osobnej miejsce wymieszaj brązowy cukier, cynamon, imbir, goździki i gałką muszkatołową.
  3. Dodaj cukier z przyprawami do śliwek, dokładnie wymieszaj i odstaw na kwadrans.
  4. Następnie utrzyj rozmiękczone masło z cukrem na jasną, puszystą masę, dodawaj po jednym jajku, miksując po każdym dodaniu.
  5. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, zmielone migdały, ekstrakt waniliowy oraz stopniowo mleko lub jogurt, mieszając do połączenia składników.
  6. Przełóż ciasto do podłużnej, wąskiej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Na wierzchu ułóż połówki śliwek skórką do dołu.
  8. Piecz przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza do suchego patyczka, a po wystudzeniu oprósz cukrem pudrem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona