Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy

Mięciutka babka to nie tylko pyszny wypiek, ale również doskonała okazja, by przemycić dodatek sezonowych owoców. Jest szybka i prosta w przygotowaniu i idealnie sprawdzi się jako dodatek do porannej kawy.

Ekspresowa babka ze śliwkamiEkspresowa babka ze śliwkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Marina Saprunova

Babka ze śliwkami jest idealnym wypiekiem na jesienny czas. Śliwki są w sezonie i wykorzystanie ich w cieście jest teraz idealną możliwością, by dodać wypiekowi soczystości, która doskonale przełamują słodycz ciasta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto miodowe lata

Owoc, który wspiera zdrowie kości i odporność

Śliwki to nie tylko smaczny dodatek do dań, ale przede wszystkim bogate źródło witamin i minerałów, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Zawierają witaminy A, C, E, K oraz potas, magnez i wapń, które wzmacniają kości i układ odpornościowy. Badania prowadzone przez Bahrama H. Arjmandiego z Florida State University potwierdzają, że regularne spożywanie nawet niewielkiej ilości suszonych śliwek (2–10 sztuk dziennie) znacząco poprawia gęstość kości, zmniejszając ryzyko osteoporozy i złamań, szczególnie u osób starszych.

Oczywiście, używanie śliwek w babce z dodatkiem cukru nie jest najzdrowszym sposobem ich spożywania. Jeśli zależy ci na pełnych właściwościach tych owoców, warto włączyć je na stałe do swojej diety, na przykład jako przekąskę lub dodać kilka suszonych śliwek do sałatki. Nie zmienia to jednak faktu, że śliwki świetnie komponują się z babką i warto ich użyć.

Przepis na ekspresową babkę ze śliwkami

Składniki:

  • 300 g śliwek,
  • 200 g masła,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 150 g cukru,
  • 100 g zmielonych migdałów,
  • 100 ml mleka lub jogurtu naturalnego,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki brązowego cukru,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/3 łyżeczki mielonego imbiru,
  • 1/3 łyżeczki zmielonych goździków,
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i osusz śliwki, przekrój je na pół i usuń pestki.
  2. Następnie w osobnej miejsce wymieszaj brązowy cukier, cynamon, imbir, goździki i gałką muszkatołową.
  3. Dodaj cukier z przyprawami do śliwek, dokładnie wymieszaj i odstaw na kwadrans.
  4. Następnie utrzyj rozmiękczone masło z cukrem na jasną, puszystą masę, dodawaj po jednym jajku, miksując po każdym dodaniu.
  5. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, zmielone migdały, ekstrakt waniliowy oraz stopniowo mleko lub jogurt, mieszając do połączenia składników.
  6. Przełóż ciasto do podłużnej, wąskiej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Na wierzchu ułóż połówki śliwek skórką do dołu.
  8. Piecz przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza do suchego patyczka, a po wystudzeniu oprósz cukrem pudrem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Te włoskie knedle zawładnęły niejedną kuchnią. Wystarczy chwila i mam pyszny obiad
Te włoskie knedle zawładnęły niejedną kuchnią. Wystarczy chwila i mam pyszny obiad
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy