Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Mięciutka babka to nie tylko pyszny wypiek, ale również doskonała okazja, by przemycić dodatek sezonowych owoców. Jest szybka i prosta w przygotowaniu i idealnie sprawdzi się jako dodatek do porannej kawy.
Babka ze śliwkami jest idealnym wypiekiem na jesienny czas. Śliwki są w sezonie i wykorzystanie ich w cieście jest teraz idealną możliwością, by dodać wypiekowi soczystości, która doskonale przełamują słodycz ciasta.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto miodowe lata
Owoc, który wspiera zdrowie kości i odporność
Śliwki to nie tylko smaczny dodatek do dań, ale przede wszystkim bogate źródło witamin i minerałów, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Zawierają witaminy A, C, E, K oraz potas, magnez i wapń, które wzmacniają kości i układ odpornościowy. Badania prowadzone przez Bahrama H. Arjmandiego z Florida State University potwierdzają, że regularne spożywanie nawet niewielkiej ilości suszonych śliwek (2–10 sztuk dziennie) znacząco poprawia gęstość kości, zmniejszając ryzyko osteoporozy i złamań, szczególnie u osób starszych.
Oczywiście, używanie śliwek w babce z dodatkiem cukru nie jest najzdrowszym sposobem ich spożywania. Jeśli zależy ci na pełnych właściwościach tych owoców, warto włączyć je na stałe do swojej diety, na przykład jako przekąskę lub dodać kilka suszonych śliwek do sałatki. Nie zmienia to jednak faktu, że śliwki świetnie komponują się z babką i warto ich użyć.
Przepis na ekspresową babkę ze śliwkami
Składniki:
- 300 g śliwek,
- 200 g masła,
- 150 g mąki pszennej,
- 150 g cukru,
- 100 g zmielonych migdałów,
- 100 ml mleka lub jogurtu naturalnego,
- 3 jajka,
- 2 łyżki brązowego cukru,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1/3 łyżeczki mielonego imbiru,
- 1/3 łyżeczki zmielonych goździków,
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania:
- Umyj i osusz śliwki, przekrój je na pół i usuń pestki.
- Następnie w osobnej miejsce wymieszaj brązowy cukier, cynamon, imbir, goździki i gałką muszkatołową.
- Dodaj cukier z przyprawami do śliwek, dokładnie wymieszaj i odstaw na kwadrans.
- Następnie utrzyj rozmiękczone masło z cukrem na jasną, puszystą masę, dodawaj po jednym jajku, miksując po każdym dodaniu.
- Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, zmielone migdały, ekstrakt waniliowy oraz stopniowo mleko lub jogurt, mieszając do połączenia składników.
- Przełóż ciasto do podłużnej, wąskiej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na wierzchu ułóż połówki śliwek skórką do dołu.
- Piecz przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza do suchego patyczka, a po wystudzeniu oprósz cukrem pudrem.