Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?

Śliwki to owoce, po które rzadko sięgamy na surowo. Bardzo często je przetwarzamy na powidła, dżemy albo suszymy i w takiej formie dodajemy do owsianki, ciast i deserów. Katarzyna Bosacka porównuje wartości odżywcze suszonych i świeżych owoców.

Katarzyna Bosacka porównuje wartości odżywcze śliwekKatarzyna Bosacka porównuje wartości odżywcze śliwek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Canva, Facebook
Anna Galuhn

Sezon na śliwki w pełni, wiec można je kupić za grosze, ale czy faktycznie wykorzystujemy ich potencjał? Śliwka na przekąskę – to według dziennikarki i ekspertki kulinarnej świetny pomysł na wzmocnienie odporności organizmu. Okazuje się, że zarówno na świeżo, jak i suszone, mają sporo do zaoferowania.   

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jesienny sernik ze śliwkami zachwyca smakiem. Po dokładkę sięgnie nawet wybredna teściowa

Katarzyna Bosacka zestawia wartości odżywcze śliwek

Spożywanie i suszonych, i świeżych śliwek może być korzystne dla zdrowia. Jednak w przypadku świeżych owoców nie musimy aż tak bardzo ograniczać ich ilości – zawierają tylko 45 kcal w 100 g, podczas gdy suszone śliwki to nawet 250 kcal na 100 g.

Różnica jest też widoczna w innych substancjach odżywczych. Świeże śliwki mają prawie 4 razy mniej cukru niż suszone, ale za to suszone zawierają 5 razy więcej błonnika (w świeżych śliwkach jest 1,5 g, a w suszonych – ok. 7 g błonnika). W suszonych śliwkach znajduje się też dużo więcej potasu, co jest ważne dla osób z nadciśnieniem.

– Wniosek? W sezonie jedzmy raczej śliwki świeże, a potem śliwki suszone – puentuje Katarzyna Bosacka.

Dziennikarka zaznacza, że warto ograniczyć ilość suszonych śliwek ze względu na wysoką kaloryczność i dużą zawartość cukru – jedna czy dwie śliwki dziennie wystarczą, aby poczuć ich korzystne działanie. Więcej nie potrzeba.

Pomysły na sałatki i desery ze świeżymi śliwkami

Świeże śliwki to doskonały dodatek do sałatek i deserów, zwłaszcza w sezonie od sierpnia do października. Ich słodko-kwaśny smak idealnie komponuje się z różnorodnymi składnikami, tworząc niepowtarzalne kompozycje smakowe.

W sałatkach śliwki świetnie łączą się z serami i orzechami. Zwłaszcza lekko zgrillowane na patelni, są pełne słodkich nut, które sprawiają, że nawet prosta potrawa zamienia się w kulinarną przygodę. Śliwki możesz dodać do sałatki z rukolą, kozim serem i orzechami włoskimi. Całość polej miodowym dressingiem.

Desery ze śliwkami to prawdziwa gratka dla miłośników słodkości. Śliwki można zapiekać pod kruszonką, dodawać do ciast i babeczek. Świetnie sprawdzają się w połączeniu z czekoladą lub wanilią. Świeże śliwki warto wkroić do sałatki owocowej lub jogurtu z musli, sprawdzą się również w deserach lodowych i sernikach na zimno.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci