Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?

Śliwki to owoce, po które rzadko sięgamy na surowo. Bardzo często je przetwarzamy na powidła, dżemy albo suszymy i w takiej formie dodajemy do owsianki, ciast i deserów. Katarzyna Bosacka porównuje wartości odżywcze suszonych i świeżych owoców.

Katarzyna Bosacka porównuje wartości odżywcze śliwekKatarzyna Bosacka porównuje wartości odżywcze śliwek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Canva, Facebook
Anna Galuhn

Sezon na śliwki w pełni, wiec można je kupić za grosze, ale czy faktycznie wykorzystujemy ich potencjał? Śliwka na przekąskę – to według dziennikarki i ekspertki kulinarnej świetny pomysł na wzmocnienie odporności organizmu. Okazuje się, że zarówno na świeżo, jak i suszone, mają sporo do zaoferowania.   

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jesienny sernik ze śliwkami zachwyca smakiem. Po dokładkę sięgnie nawet wybredna teściowa

Katarzyna Bosacka zestawia wartości odżywcze śliwek

Spożywanie i suszonych, i świeżych śliwek może być korzystne dla zdrowia. Jednak w przypadku świeżych owoców nie musimy aż tak bardzo ograniczać ich ilości – zawierają tylko 45 kcal w 100 g, podczas gdy suszone śliwki to nawet 250 kcal na 100 g.

Różnica jest też widoczna w innych substancjach odżywczych. Świeże śliwki mają prawie 4 razy mniej cukru niż suszone, ale za to suszone zawierają 5 razy więcej błonnika (w świeżych śliwkach jest 1,5 g, a w suszonych – ok. 7 g błonnika). W suszonych śliwkach znajduje się też dużo więcej potasu, co jest ważne dla osób z nadciśnieniem.

– Wniosek? W sezonie jedzmy raczej śliwki świeże, a potem śliwki suszone – puentuje Katarzyna Bosacka.

Dziennikarka zaznacza, że warto ograniczyć ilość suszonych śliwek ze względu na wysoką kaloryczność i dużą zawartość cukru – jedna czy dwie śliwki dziennie wystarczą, aby poczuć ich korzystne działanie. Więcej nie potrzeba.

Pomysły na sałatki i desery ze świeżymi śliwkami

Świeże śliwki to doskonały dodatek do sałatek i deserów, zwłaszcza w sezonie od sierpnia do października. Ich słodko-kwaśny smak idealnie komponuje się z różnorodnymi składnikami, tworząc niepowtarzalne kompozycje smakowe.

W sałatkach śliwki świetnie łączą się z serami i orzechami. Zwłaszcza lekko zgrillowane na patelni, są pełne słodkich nut, które sprawiają, że nawet prosta potrawa zamienia się w kulinarną przygodę. Śliwki możesz dodać do sałatki z rukolą, kozim serem i orzechami włoskimi. Całość polej miodowym dressingiem.

Desery ze śliwkami to prawdziwa gratka dla miłośników słodkości. Śliwki można zapiekać pod kruszonką, dodawać do ciast i babeczek. Świetnie sprawdzają się w połączeniu z czekoladą lub wanilią. Świeże śliwki warto wkroić do sałatki owocowej lub jogurtu z musli, sprawdzą się również w deserach lodowych i sernikach na zimno.

Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Już w PRL-u były hitem. Mięsko tak delikatne i miękkie, że rozpada się pod widelcem
Już w PRL-u były hitem. Mięsko tak delikatne i miękkie, że rozpada się pod widelcem
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi