Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?

Śliwki to owoce, po które rzadko sięgamy na surowo. Bardzo często je przetwarzamy na powidła, dżemy albo suszymy i w takiej formie dodajemy do owsianki, ciast i deserów. Katarzyna Bosacka porównuje wartości odżywcze suszonych i świeżych owoców.

Katarzyna Bosacka porównuje wartości odżywcze śliwekKatarzyna Bosacka porównuje wartości odżywcze śliwek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Canva, Facebook
Anna Galuhn

Sezon na śliwki w pełni, wiec można je kupić za grosze, ale czy faktycznie wykorzystujemy ich potencjał? Śliwka na przekąskę – to według dziennikarki i ekspertki kulinarnej świetny pomysł na wzmocnienie odporności organizmu. Okazuje się, że zarówno na świeżo, jak i suszone, mają sporo do zaoferowania.   

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jesienny sernik ze śliwkami zachwyca smakiem. Po dokładkę sięgnie nawet wybredna teściowa

Katarzyna Bosacka zestawia wartości odżywcze śliwek

Spożywanie i suszonych, i świeżych śliwek może być korzystne dla zdrowia. Jednak w przypadku świeżych owoców nie musimy aż tak bardzo ograniczać ich ilości – zawierają tylko 45 kcal w 100 g, podczas gdy suszone śliwki to nawet 250 kcal na 100 g.

Różnica jest też widoczna w innych substancjach odżywczych. Świeże śliwki mają prawie 4 razy mniej cukru niż suszone, ale za to suszone zawierają 5 razy więcej błonnika (w świeżych śliwkach jest 1,5 g, a w suszonych – ok. 7 g błonnika). W suszonych śliwkach znajduje się też dużo więcej potasu, co jest ważne dla osób z nadciśnieniem.

– Wniosek? W sezonie jedzmy raczej śliwki świeże, a potem śliwki suszone – puentuje Katarzyna Bosacka.

Dziennikarka zaznacza, że warto ograniczyć ilość suszonych śliwek ze względu na wysoką kaloryczność i dużą zawartość cukru – jedna czy dwie śliwki dziennie wystarczą, aby poczuć ich korzystne działanie. Więcej nie potrzeba.

Pomysły na sałatki i desery ze świeżymi śliwkami

Świeże śliwki to doskonały dodatek do sałatek i deserów, zwłaszcza w sezonie od sierpnia do października. Ich słodko-kwaśny smak idealnie komponuje się z różnorodnymi składnikami, tworząc niepowtarzalne kompozycje smakowe.

W sałatkach śliwki świetnie łączą się z serami i orzechami. Zwłaszcza lekko zgrillowane na patelni, są pełne słodkich nut, które sprawiają, że nawet prosta potrawa zamienia się w kulinarną przygodę. Śliwki możesz dodać do sałatki z rukolą, kozim serem i orzechami włoskimi. Całość polej miodowym dressingiem.

Desery ze śliwkami to prawdziwa gratka dla miłośników słodkości. Śliwki można zapiekać pod kruszonką, dodawać do ciast i babeczek. Świetnie sprawdzają się w połączeniu z czekoladą lub wanilią. Świeże śliwki warto wkroić do sałatki owocowej lub jogurtu z musli, sprawdzą się również w deserach lodowych i sernikach na zimno.

Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯